REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šios šventės, panašu, buvo vienos niūriausių Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo. Dėl nevaldomo koronaviruso, dešimtys tūkstančių lietuvių serga namuose, keletas tūkstančių kovoja dėl gyvybės ligoninėse, kiti dar neužsikrėtę ir priversti užsidaryti namuose. Tačiau jau po pusmečio, suveikus vakcinai, viskas gali apsiversti aukštyn kojom.

Šios šventės, panašu, buvo vienos niūriausių Lietuvoje po nepriklausomybės atkūrimo. Dėl nevaldomo koronaviruso, dešimtys tūkstančių lietuvių serga namuose, keletas tūkstančių kovoja dėl gyvybės ligoninėse, kiti dar neužsikrėtę ir priversti užsidaryti namuose. Tačiau jau po pusmečio, suveikus vakcinai, viskas gali apsiversti aukštyn kojom.

REKLAMA

Kai kurie ekonomistai jau ateinančią vasarą prognozuoja didžiulį atsigavimą, masines keliones, šventes ir pinigų taškynes. Lietuviai tvirtina to labai pasiilgę.

Antrasis griežtas karantinas dar tik prasidėjo, tačiau sužibus vakcinacijos viltims, lietuviai vis drąsiau svajoja apie jo pabaigą. Įspūdžių ir pramogų alkį kol kas malšinę pirkiniais, žmonės jau svajoja, ką veiks suvaržymams pasibaigus, o labiausiai pasiilgo linksmybių ir kelionių:

„Norisi pramogų kažkokių ir pailsėti kažkur nuvažiuoti. Į restoraną su žmona laukiame, kai baigsis, tikrai eisime. Į klubą būtų gerai nueiti pašokti. Kiek jau namie sėdim.“

REKLAMA
REKLAMA

„Kalnai, į kalnus kur nors, arba į šiltus kraštus. Kuo toliau, kuo toliau karantino.“

„Važiuoti į kitą šalį mokintis kulinarijos.“

„Važiuosiu dirbti į užsienį.“

„Išvažiuosim kur nors. Prie jūros.“

„Vaikai užsienyje gyvena, sunkiau susitikti. Važiuosime pas vaikus į svečius, ten pabūsim. Europoje, Londone.“

REKLAMA

„Tūsinsiuos, kažką reikės veikti, dabar labai nuobodu. Klubai atsidarys, reikės eiti. Visą karantiną svajoju kažkur išvažiuot iš Lietuvos ar bent iš Vilniaus, kad nebesėdėčiau. Šeimoj tradicija kasmet važiuoti į kitą šalį, viską karantinas sugadino. Kuo toliau, tuo geriau.“

„Pasiilgau žmonių, šokių, tūsų, judėjimo, kuris buvo prieš tai Vilniuje, Lietuvoje ir pasaulyje.“

„Labai jau pasiilgom kelionių. Bet turbūt pasibaigus karantinui to nebus įmanoma atlikti. Netikiu, kad situacija greitai pagerės, kad ramia širdimi galėsime keliauti ir būti užsieny.“

REKLAMA
REKLAMA

Girdėdami tokias lietuvių svajones, pastaruosius metus merdėję kelionių organizatoriai trina rankomis ir laukia suvaržymų atlaisvinimo. Jau dabar ruošiasi vasarai, kai lietuviai strimgalviais puls keliauti, aišku, daugiausia, kur saugu – Europoje ir galbūt Turkijoje.

„Yra ES, priimami bendri sprendimai, rekomendacijos, kurios galioja visoje ES. Kas liečia trečiąsias valstybes, individualus valstybių susitarimas tarpusavyje. Labai tikimės, kad situacija pasikeis ir lietuvaičiai artėjantį vasaros sezoną jau galės skristi pailsėti ir į Turkijos kurortus“, – sako turizmo asociacijos vadovė Milda Plepytė – Rainienė.

Jei netrukus prasidėsianti vakcinacija vyks sėkmingai ir plačiai, kai kurie ekonomistai jau irgi regi itin siautulingą artėjančią vasarą. Tiesa, prieš tai dar teks iškęsti itin sunkią žiemą ir pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Euforija, kad nugalėjome virusą. Didžiulis atšokimas, visiems visko reikia ir visko nori. Kelionių, laisvalaikio. Emocinis pakilimas, žmonės išleidžia paskutinius pinigus, santaupas. Emocinis psichologinis dalykas. Po to grįžimas į realybę. Kalniukais pasivažinėsime kitais metais“, – pasakoja ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Pandemijos suvaržymams pasibaigus, ekonomistai laukia plataus piniginių atvėrimo, mat per pandemiją gyventojai sukaupė rekordines santaupas ir dar neturėjo progų paišlaidauti ir pasitaškyti pinigais.

„Dalis gyventojų visiškai nebuvo paveikti, sutaupė daug pinigų, nes nekeliavo po pasaulį, nelankė koncertų, neišleido kitoms paslaugoms“, – teigia ekonomistas Nerijus Mačiulis.

REKLAMA

Pakilus paklausai gali kilti ir kainos, tačiau ekonomistai apie infliaciją kol kas kalba atsargiai. Visgi Lietuvos banko vadovas Vasiliauskas ragina dar neužsisvajoti ir atsigręžti į realybę. Lietuvą paralyžiuojantis koronavirusas ir sugriežtintas karantinas daliai verslų vėl smogia į paširdžius. Daugėja bedarbių, o, pavyzdžiui, statybose – prastovų.

„Šiuo metu statybų sektoriuje turime nemažai sergančių asmenų. Yra ne vienas objektas, kuris dirba tik daliniu pajėgumu. Rangovai susirūpinę, ar sutartis įgyvendins laiku, nes daug darbuotojų turi karantinuotis. Darbų vadovai saugo darbuotojus, ženkliai sulėtėjo statybos. Pradėjo strigti tiekimo grandinės, konstrukcijų gamintojai dirba vos viena pamaina vietoje trijų, nes daug žmonių turi karantinuotis“, – kalbėjo statybų asociacijos vadovas Dalius Gedvilas.

REKLAMA

„Turime karantiną iki sausio pabaigos. Kaip bus toliau, kokie vakcinacijos tempai, nuo to priklausys ekonominių suvaržymų atlaisvinimo tempas. Kitų metų antrą pusę galime tikėtis grįžimo į normalią situaciją“, – sako Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas.

Užklupus didžiulei antrajai koronaviruso bangai, Lietuvos bankas blogina šalies ūkio prognozes. Šiemet nuosmukį piešia gilesnį nei įsivaizdavo prieš mėnesį, o ir atsigavimas kitais metais vargu ar bus staigus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų