REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai žmogus apsvaigta nuo susižavėjimo ar įsimylėjimo, jam gali būti sunku realiai vertinti partnerį ir pamatyti blogąsias jo savybes, kurios vėliau net gali pakenkti santykiams. Tad kaip atpažinti, kad susitikinėjate su narcizu, kuris visada pirmenybę teikia sau?

Kai žmogus apsvaigta nuo susižavėjimo ar įsimylėjimo, jam gali būti sunku realiai vertinti partnerį ir pamatyti blogąsias jo savybes, kurios vėliau net gali pakenkti santykiams. Tad kaip atpažinti, kad susitikinėjate su narcizu, kuris visada pirmenybę teikia sau?

REKLAMA

Psichologas Ramani Durvasula sako, kad narcizus galima apibūdinti kaip asmenis, kuriems dažnai trūksta empatijos, jie kartais elgiasi net įžūliai ir labiausiai domisi bei rūpinasi savimi. Nors jie savo partnerius ir gali apipilti meile, anksčiau ar vėliau jų elgesys gali ne tik apsunkinti santykius, bet ir juos sugriauti.

Psichologas atkreipia dėmesį į kelis dalykus, kurie padeda atpažinti narcizus, ir pataria, kaip su jais reikėtų elgtis, rašoma insider.com.

Pajuntamas „magiškas ryšys“

Priežastis, kodėl daugeliui žmonių sunku nustatyti narcizus, kai jie pradeda susitikinėti, yra ta, kad jie labai žavūs, charizmatiški ir pasitikintys savimi.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Durvasulos, pažinties su narcizu etapui paprastai būdingas „meilės bombardavimas“. Tai manipuliavimo taktika, kuria siekiama demonstruoti jausmus, kad jie gautų tai, ko nori:

REKLAMA

„Atostogos, dovanos, įdomi patirtis, nuolatinis kontaktas ar tiesiog per intensyvus susidomėjimas. Narciziški santykiai dažnai prasideda per daug greitai, todėl vėliau seka nusivylimai ir net skyrybos.

Dažnai žmonės sako, kad jaučia „magišką ryšį“, bet tai ir yra raudona vėliava, kad kažkas ne taip. Tai ženklas, kad santykiai greičiausiai bus toksiški.“

Netrukus po to, kai „medaus mėnesio fazė“ pasibaigia, o narcizas paskatina įsipareigoti, įvyksta perversmas. Pernelyg didelis meilumas dažniausiai nutrūksta, dovanos sumažėja, o jų elgesyje gali būti kardinalių pokyčių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai tik narcizas jaučiasi užkariavęs partnerį, jis su juo elgiasi kaip vaikas su žaislu – tai pasidaro nebeįdomu. Narcizai gali nekreipti dėmesio į tai, ką partneris kalba, paskutinę minutę atšaukti planus, greitai supykti ir įsižeisti, jei kas nors vyksta ne pagal jo norus“, – nurodo psichologas.

Narcizai nori jus kontroliuoti

Kadangi narcizai pirmiausia domisi savimi, jie aukščiau kelia ir savo poreikius. Todėl laikui bėgant gali atsirasti įvairios sąlygos:

„Partneris gali jus izoliuoti nuo draugų, pasakyti, kada jums leidžiama išeiti ir ką galima vilkėti pagal tai, ko jis nori. Bet koks nesutikimas gali iškart įžiebti konfliktą, nes narcizas nori jus kontroliuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei jūs pasakysite, kad jie elgiasi netinkamai, narcizai greičiausiai griebsis manipuliavimo taktikos, sakys, kad jūs neteisingai juos supratote, kad jie nori tik gero arba dėl savo elgesio kaltins išorinius veiksnius, pavyzdžiui, vaikystėje turėtas traumas.“

Jie smukdo jūsų asmenybę

Psichologas nurodo, kad ne vienas bando pateisinti tokį narcizo elgesį, tikisi, kad tai vieną dieną pagerės, tačiau geriausias žingsnis – nutraukti tokius toksiškus santykius.

„Jūs galite jaustis sumišęs, nepasitikintis savimi, net kaltinantis save, kad elgiatės ne taip, kaip nori jūsų partneris. Taip pat gali išryškėti tokie jausmai kaip beviltiškumas, gėda, apatija. Iš esmės tokiais santykiais jūs tik žalojate save. Todėl net jei partneris jums žadės, kad pasikeis, geriausia nutraukti bet kokius ryšius ir išsiskirti.

Tad jei pastebite akimirksniu užsimezgusį „magišką ryšį“, ypatingą dėmesį, kuris staiga dingsta, kai santykiai pereina į kitą stadiją ir tada prasideda jūsų kontroliavimas bei negerbimas, jūs turite reikalą su narcizu, nuo kurio geriau bėgti kuo toliau“, – insider.com sako Durvasula.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų