REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sparčiai daugėja COVID-19 sergančių medikų. Patikrinus Vilniaus universitetinės ligoninės personalą paaiškėjo, kad kas dešimtas darbuotojas serga, visi atvejai – besimptomiai. Lietuvos ligoninėms jau ėmė trūkti ir COVID-19 pacientams reikalingo deguonies.

Sparčiai daugėja COVID-19 sergančių medikų. Patikrinus Vilniaus universitetinės ligoninės personalą paaiškėjo, kad kas dešimtas darbuotojas serga, visi atvejai – besimptomiai. Lietuvos ligoninėms jau ėmė trūkti ir COVID-19 pacientams reikalingo deguonies.

REKLAMA

Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė dėl koronaviruso profilaktiškai ištyrė savo darbuotojus. Ištyrus 1300 iš 1800-us darbuotojų, paaiškėjo, kad kas dešimtas COVID-19 testas – teigiamas.

Profilaktiniame masiniame tikriniame dalyvavo visas personalas, išskyrus tuos darbuotojus, kuriems liga buvo nustatyta anksčiau. Rasti nauji atvejai besimptomiai.

„Kuo tu daugiau ieškosi, tuo daugiau surasi. Dabartiniu metu yra plitimas visuomenėje, tai prasmė surasti kuo daugiau teigiamų, yra svarbu, bet dar svarbiau tai, kad žmogus, kuris yra registruotas kaip teigiamas, nors ir besimptomis, nors ir lengvais simptomais, jis turi laikytis visų izoliacijų, rekomendacijų, paliepimų“, – sako epidemiologė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Per vakar Lietuvos laboratorijos aptiko 3181 naują COVID-19 atvejį. Mirė 39 žmonės. Anot mokslininkų, jei Lietuvoje būtų atliekama daugiau testų, kiekvieną dieną suskaičiuotumėme mažiausiai 6 tūkstančius naujų infekcijų.

REKLAMA

Pavyzdžiui, Alytuje, kur testuojama dvigubai daugiau nei kitose savivaldybėse, sergamumo rodiklis beveik dvigubai lenkia Lietuvos vidurkį.

„Kai tu daugiau testuoji, tu daugiau ir pagauni. Lygiai taip pat, jeigu mes darysime visoje Lietuvoje, kokios yra prielaidos, kad nepamatysime to pačio. Visi mes girdime, kad jei šeimoje vienas suserga, kitų netestuoja, tą tikrąjį susirgimų skaičių reikia dauginti iš kelių kartų, yra kitų šalių pavyzdys. Tas Alytus duoda tokį patvirtinimą iš duomenų“, – pasakoja sveikatos ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys-Balevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai viliasi, kad Lietuvos sergamumo kreivės leistis pradės per dvi savaites, kai pasimatys naujų karantino ribojimų rezultatai.

„Reikia būti realistiškais, tai dvi savaitės yra tas, kur mes pamatysime. Bet būkime realistais. Dėl to karantiną Vyriausybė numatė 6 savaites“, – teigia V. Zemlys-Balevičius.

Kol sergamumas aukštas, ligoninėse situacija prastėja. Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinikos milžiniškas deguonies talpyklas pasistatė, tačiau tokiomis COVID-19 pacientams skirtomis sistemomis gali pasigirti ne kiekviena sveikatos priežiūros įstaiga.

Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas pasakoja, kad įstaigai jau trūksta ne tik dirbti galinčių medikų, bet ir deguonies, kuris būtinas dūstantiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kita didelė problema – deguonis. Kaip užtikrinti lovas, kad jos būtų su deguonimi. Deguonies poreikis gydant šitą ligą yra labai didžiulis ir nei viena gydymo įstaiga nebuvo pasirengusi tokiems iššūkiams“, – teigia Molėtų ligoninės direktorius Vaidotas Grigas.

Molėtų ligoninė daro viską, kad pacientus papildomas deguonis pasiektų kuo greičiau, didžiausia kliūtis – per lėti Lietuvos viešieji pirkimai, papildomos deguonies talpos šalia ligoninės atsiras už poros savaičių. Molėtų ligoninės vadovas norėtų, kad valdžia šiuo sudėtingu laikotarpiu supaprastintų pirkimų procedūras.

„Tai yra brangus dalykas, reikalauja viešieji pirkimai tam tikrų terminų. Nėra tiek deguonies cisternų. Mes šiuo metu ekstra tvarka, per greičiausią terminą, kokį galėtume apsirūpinti papildomu deguonies kiekiu ir steigti lovas, tai yra dvi, trys savaitės. Laukiame kol kažkur išmontuos mažesnę bačką, tada atveš pas mus sumontuos didesnę. Tai nėra vienos, dviejų dienų klausimas. Vienos dviejų savaičių klausimas, Čia yra geriausiu pačiu atveju, jeigu viskas sekasi“, – kalbėjo V. Grigas.

REKLAMA

Sveikatos priežiūros įstaigoms šiuo metu taip pat trūksta darbuotojų, slaugytojų padėjėjų. Ligoninės norėtų įdarbinti daugiau nekvalifikuoto personalo, ne medikų, tačiau tai riboja nustatytos tvarkos, o licencijas turinčių specialistų rasti neįmanoma.

„Nei viena nesutiko ateiti dirbti įsidarbinti, nors atlyginimas yra dvigubai didesnis negu įprastai, nes bijo dirbti COVID-19 skyriuje. Buitinių rankų labai trūksta, paversti ligonį, pamaitinti, pasodinti ir padėti nusiprausti ir taip toliau“, – kalbėjo V. Grigas.

Net tik Molėtų, Vilniaus, bet ir Klaipėdos universitetinė ligoninė ieško pagalbos.

„Mes galim visus įdarbinti ir visa kitą. Turim tokią galimybę, tačiau žmonių vis tiek trūksta, vis tiek trūksta. Atrodo didelė bedarbystė, kiek skelbia, tačiau ateinančių, norinčių dirbti nėra daug. Didžiausia problema tie patys sunkiausi kritiškiausi ligoniai, kurie guli reanimacijos skyriuose, tie skyriai yra perpildyti užpildyti. Žinoma, čia yra didžiausia problema“, – sako Klaipėdos universitetinės ligoninės Vinsas Janušonis.

Lietuvos ligoninėse šiuo metu guli 2468 COVID-19 pacientai. Panašiai tiek gyvena Akmenėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų