REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

COVID-19 pasiglemžė vieno iš medikų sąjūdžio įkūrėjų gyvybę, Mažeikių ligoninė prarado 57-metį chirurgą. Miręs medikas, anot ligoninės vadovo, kitomis rimtomis sveikatos problemomis nesiskundė. Tuo metu Seime mokslininkai skelbia, kad koronaviruso pikas nepasiektas.

COVID-19 pasiglemžė vieno iš medikų sąjūdžio įkūrėjų gyvybę, Mažeikių ligoninė prarado 57-metį chirurgą. Miręs medikas, anot ligoninės vadovo, kitomis rimtomis sveikatos problemomis nesiskundė. Tuo metu Seime mokslininkai skelbia, kad koronaviruso pikas nepasiektas.

REKLAMA

Į tai reaguoja ir Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė: valdžia garsiau pradeda kalbėti apie nepaprastosios padėties įvedimą ir komendanto valandą.

„Su juo mes bendravome netiesiogiai, jis duso, jam sudėtinga darėsi kvėpuoti ir jo būsena buvo... Aš jam parašiau laiškelį, jis man atrašė, kad dūstu, kvėpuoju, negaliu kalbėti. Tai jo buvo paskutiniai žodžiai man parašyti laiške. Ir tai buvo be galo jautru“, – sako Mažeikių ligoninės vadovas Sigitas Kaktys.

Mažeikiai neteko žinomo chirurgo. 57-erių metų mediką pasiglemžė COVID-19 infekcija. Skaudžiai apie kolegos netektį kalba medikų bendruomenė, kolegos.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo labai jautrus atsakingas žmogus. Jis buvo visuomeniškas žmogus, yra buvęs Mažeikių rajono savivaldybės tarybos nariu, taip pat gydytojų sąjungos pirmininku. Tikrai jis buvo labai dinamiškas, aktyvus, mylėjęs gyvenimą žmogus“, – pasakoja S. Kaktys.

REKLAMA

Velionis stengėsi padėti ne tik savo pacientams, bet ir visai medikų bendruomenei. Buvo vienas iš Medikų sąjūdžio įkūrėjų.

„Buvo žmogus eruditas, buvo mūsų visų diskusijų Lietuvos medikų sąjūdžio moderatorius, pats turėjo daugybę idėjų, labai didelė netektis. Galėjo žmogus dirbti, padėti žmonės ir gelbėti gyvybes pats. Šiandien turime, ką turime“, – teigia Seimo narė Jurgita Sejonienė.

Mažeikių ligoninės vadovas tikina, kad chirurgas sveikata ir kitomis ligomis nesiskundė, spėja, kad medikas pasigavo COVID-19 infekciją nuo kitų pacientų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jis iki šiol gydytojo chirurgo dirbo darbą, paprastas pareigas ėjo. Jo pareiga buvo tarnystė pacientams. Kontaktas įvyko kaip ir kietiems medikams, mes negalime nežinoti. Mes esam kareiviai, dirbam darbą. Kokie pacientai pas mus ateina, ką jie atneša, tiesiogiai mes nežinome. Kolegos labai jautriai reaguoja į šitą mūsų bendrą netektį, yra labai susirūpinę. Jie kartu dar sykį vertina ir savo būsenas ir galvoja apie COVID-19 grėsmes, kaip netikėtai gyvenimas pasisuka, netektis visus labai skaudžiai paliečia“, – kalbėjo S. Kaktys.

Lietuvoje nuo COVID-19 iš viso mirė 4 sveikatos priežiūros specialistai. Per vakar laboratorijos aptiko dar 3159 naujas infekcijas, mirė 30 žmonių. Lietuvos sergamumo rodikliai nekrenta. Jei tendencijos nepasikeis, naujoji valdžia kalba ir apie nepaprastosios padėties įvedimą. Ši priemonė leistų įvesti komendanto valandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu bus reikalingi tokie apribojimai, kurie iš esmės yra komendanto valandos apribojimai, tai kas taikoma daugelyje Europos valstybių, turbūt beveik visos Europos valstybėse yra taikomi apribojimai. Tuomet tokių apribojimų jau tektų prašyti Seimo nustatyti. Jeigu nesusitarsim, nesusiimsim ir nesugebėsim taisyklių laikytis, suprasdami, kokia rimta yra situacija, reikės tada tam tikrų prievartinių priemonių“, – sako Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Tiesa, opozicija turi ir kitokių pasiūlymų, kaip įtikinti gyventojus, kad šie laikytųsi karantino taisyklių.

„Galėtų būti. Perlaužkime kreivę ir atsivežkime į Lietuvą U2, ir koncertas bus nemokamas. Gali būti, kad nugalėsime COVID-19 ir už sutaupytus milijonus pastatykime nacionalinį stadioną ar dar kažką. Premjere toks klausimas, man patinka Jūsų šukuosena, bet gal jūs galėtumėte pasakyti, jeigu sausį pasieksime tuos 500 skaičių, galbūt galėtumėte susipinti kasas, duoti visuomenei žalią šviesą“, – pasakoja Seimo narys Giedrius Surplys.

REKLAMA

„Aš tikrai galėsiu susipinti kasas po karantino, nes mano plaukai bus tokio ilgio, kad aš negalėsiu jų kitaip susitvarkyti. Čia nėra nieko juokingo. Jūs esate geresnis „pjarščikas“ už mane. Man šiuo atveju svarbu, kad žmonės suprastų, kokia yra rimta situacija“, – teigia I. Šimonytė.

Sveikatos ekspertų tarybos nariai šiandien kreipėsi į Seimą. Priminė parlamentarams, kad per savaitę šalyje nuo COVID-19 mirė daugiau žmonių, nei Lietuva turi Seimo narių. Mokslininkai konstatuoja, kad koronaviruso sergamumo pikas dar nėra pasiektas.

„Žmonės turi likti namie iki švenčių pabaigos. Nebent jiems yra būtinųjų vizitų sveikatos paslaugoms ar sveikatingumo paslaugomos ar psichologo pagalbai“, – kalbėjo Sveikatos ekspertų tarybos narys Vytautas Kasiulevičius.

REKLAMA

Lietuvos ligoninės perpildytos. Vienu metu palatose guli 2356-i pacientai. Santaros klinikose labai trūksta darbuotojų, ne tik medikų bet ir pagalbinio personalo, dėl to ligoninės vadovai pradėjo savanorių paieškas.

„Mums reikalinga tiek pacientams nunešti kraują, nuvežti pacientą į kažkokį tyrimą, tokio kaip ir logistikos, kaip ir kurjerio pagalbos. Reikalinga ir skalbykloje, kur iškritę visi. Mes neturime, kas pakrautų mums tuos vadinamus skalbinius“, – sako Santaros klinikų direktoriaus medicinai pavaduotoja slaugai Jurga Šuminienė.

Savanoriauti gali bet kas. Santaros klinikos priima žmones be papildomos kvalifikacijos. Visi norintys ir galintys padėti turi kreiptis į Lietuvos Raudonąjį kryžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų