REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Profesorius, šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius kalbėdamas Seime pažymėjo, kad ateinančios kelios savaitės Lietuvai bus kritinės. Jis aiškino, kad užsikrėtimui koronavirusu užtenka ir mažiau nei 15 minučių bendravimo.

Profesorius, šeimos gydytojas Vytautas Kasiulevičius kalbėdamas Seime pažymėjo, kad ateinančios kelios savaitės Lietuvai bus kritinės. Jis aiškino, kad užsikrėtimui koronavirusu užtenka ir mažiau nei 15 minučių bendravimo.

REKLAMA

Seime pasigirdus raginimams peržiūrėti apribojimus, kurie šiuo metu taikomi mažiesiems verslams, profesorius V. Kasiulevičius pažymėjo, kad reikia apriboti tas veiklas, kurios nėra pirmojo būtinumo.

„Tikrai ekspertų patarimai nėra nukreipti į verslo žlugdymą. Patarimai yra nukreipti į bekontaktį verslą.

Pagrindinis dalykas, kurį  norime padaryti, kad tų kontaktų  būtų kuo mažiau, nes jų metu vyksta užsikrėtimai.

Užtenka ir mažiau nei 15 minučių bendravimo, kad įvyktų užsikrėtimas. Viruso plėtra yra pakankamai tolima, nes jis plinta aerozoliniu būdu. Ne tik verslas,  bet ir bažnyčios, mokyklos ar kiti susibūrimai kaip prie eglučių yra susiję su rizika“, – nuotoliniu būdu Seimo posėdyje teigė V. Kasiulevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak profesoriaus, žmonės grupėmis ir šeimomis atvyksta į verslo ir prekybos vietas, ten jie susitinka. Jis pažymėjo, kad kitose šalyse turgaus vietos apskritai yra uždaromos, o Lietuvoje maisto prekybos vietos turguje lieka.

REKLAMA

„Tai  būtinosios prekės, kurias įsigyja žmonės. Tas, kas nebūtina – turi  būti išvengta, o kas būtina – turi  būti palikta“, – teigė V. Kasiulevičius.

„Ateinančios kelios savaitės mūsų tautai bus kritinės“

Profesorius kalbėjo, kad ateinančios savaitės  bus kritinės, o jau dabar medikai turi pasirinkti, kuriuos pacientus gelbėti.

„Ateinančios kelios savaitės mūsų tautai bus kritinės. Viskas priklausys nuo mūsų žmonių susitelkimo ir pasiryžimo apriboti nebūtinuosius kontaktus.

Žmonių susibūrimų ribojimas, mokyklų uždarymas, kontaktinių veiklų ribojimas – tai yra tos priemonių, kurios taikomos visame pasaulyje vienokiu ar kitokiu lygmeniu.

REKLAMA
REKLAMA

Mūsų rekomenduotos priemonės yra labai griežtos, mes suvokiame pasekmes ekonomikai,  bet norime pasakyti, kad nereikėtų turėti iliuzijų.

Gydytojams jau šiandien reikia priimti sprendimus, kuriuos pacientus gelbėti. Pandemijos banga sukelia Covid-19 mirtis,  bet ne tik Covid-19 mirtis. Lietuva susiduria su rudens perteklinio mirtingumo banga“, – teigė V. Kasiulevičius.

Pasak profesoriaus, tą patiria daug kitų šalių: Austrija, Šveicarija, Belgija, Čekija, Lenkija, Slovėnija patyrė dar didesnius perteklinio mirtingumo šuolius, nors tos šalys yra visiškai skirtingos ir sunkiai palyginamos tarpusavyje, turinčios skirtingas tradicijas ir skirtingą gyventojų tankį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Covid-19 išprovokuoja daug slinkčių visuomenėje, sveikatos sistemoje, kurios iš esmės sukelia griūtis tokiuose sektoriuose, kuriuose mes net gi neprognozavome.

Sveikatos sistemos perkrovimas yra tiesiogiai susijęs su  naujų užsikrėtimų skaičiais. Ką turėtume svarbiausia žinoti – žmonės turi likti namie iki švenčių pabaigos. Nebent jos yra būtinųjų vizitų sveikatos paslaugoms, odontologo ar psichologo pagalbai.

Taip pat tiems žmonėms, kurie dirba būtinosiose tarnybose ir tose srityje, kurios yra reikalingos valstybės funkcionavimui“, – teigė profesorius.

Profesorius V. Kasiulevičius ragino Seimą ir Vyriausybę imtis kuo greičiau priemonių, pasirūpinti testavimo pajėgumais ir tinkamai pasirūpinti vakcina nuo Covid-19, kai ji atkeliaus į Lietuvą.

REKLAMA

„Esant tokiai plitimo rizikai, pirmiausia turi būti apsaugoti medikai, nes medikai taip pat miršta, serga jų labai daug. Apsaugos lygmuo sveikatos priežiūros specialistų turi  būti maksimalus.

Valstybė turi pasirūpinti testavimo pajėgumais. Teigiamų testų dalis yra per didelė, kad galėtume matyti situaciją.

Reikia pasirūpinti ir kuo greitesniu vakcinos prieinamu ir skiepijimu tų grupių žmonių, kurie sutiks, pirmiausia medikai, kurie turėtų likti tame fronte ir toje karo linijoje. Taip pat rizikos asmenys, kuriems ta liga grasina labiausiai“, – teigė profesorius.

Jei jūs taip pat susidūrėte su koronavirusu, pastebėjote netikėtus simptomus ir norite pasidalinti savo istorija, papasakokite mums: [email protected].

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų