REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienio vakarą, prieš trečiadienį įsigaliosiančius naujus draudimus, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kreipėsi į Lietuvos žmones. 

Antradienio vakarą, prieš trečiadienį įsigaliosiančius naujus draudimus, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kreipėsi į Lietuvos žmones. 

REKLAMA

Premjerė sako, kad nors Kalėdų šiemet laukiame stipriau nei bet kada, nes esame pasiilgę bendrystės, tačiau I. Šimonytė skatina sustoti ir likti namuose tam, kad būtų išgelbėtos gyvybės. 

„Mielieji,

šventų Kalėdų šiemet laukiame labiau nei bet kada. Pasiilgome bendrystės, šurmulio ir paprasčiausiai apkabinti artimą. Pasiilgome normalaus gyvenimo – tokio, koks buvo prieš metus. Tačiau prieš ankstesnes Kalėdas buvę įprasti dalykai dabartinėmis aplinkybėmis padėtų plisti virusui ir reikštų prarastas gyvybes. Ligoninės perpildytos. Medikai pervargę. Kasdien, kas valandą prarandame po vieną ar du Lietuvos žmones, kurie sirgo virusu.

Kasdien prarandame ir tuos, kurie dar galėjo gyventi, bet dėl sudėtingos situacijos ligoninėse laiku negavo reikalingo gydymo. Tai ne vien tik skaičiai – tai ŽMONĖS: tėvai, seneliai, broliai ir seserys, draugai. Todėl prašau visų – sustokime ir likime namuose. Padėkime medikams gelbėti gyvybes. O kartu ir patys jas gelbėkime, nesudarydami sąlygų virusui plisti. Pandemiją galime įveikti tik susitelkę, tik kartu – atidėdami tai, ką galime atidėti, bendraudami nuotoliniu būdu, dėvėdami kaukes, dezinfekuodami rankas, laikydamiesi atstumo.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu nėra lengvų sprendimų, jie paliečia visus. Tačiau tik visi kartu, susitelkę, šį sunkų laikotarpį įveiksime greičiau. Tuomet Vyriausybė galės anksčiau palengvinti suvaržymus ir tai padarys su malonumu. O dabar dėkoju visiems, kurie įvertina viruso grėsmę ir laikosi nurodymų.

REKLAMA

Dėkoju medikams ir mokytojams, dėkoju turėjusiems laikinai sustabdyti mylimą darbą ar verslą, kiekvienam, dėkoju visiems savanoriams ir socialiniams darbuotojams, kurie padės vienišiems žmonėms. Dėkoju tėvams, senjorams, dėkoju vaikams – už supratimą, kantrybę ir pasiaukojimą.

Skiepai nuo viruso jau sukurti. Jau greitai jie bus prieinami tiems, kam labiausiai reikia, o vėliau ir visiems kitiems.

Liko svarbiausias mūšis. Neabejoju, kad TIK susitelkę jį laimėsime.

Stiprybės mums visiems! Ačiū!“, – sako I. Šimonytė. 

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad Vyriausybė karantiną Lietuvoje pratęstė iki sausio 31 d. 24 val.

REKLAMA
REKLAMA

Asmenų judėjimas

Vyriausybės posėdyje patikslintas apribojimas dėl asmenų judėjimo.

Nuo 2020 m. gruodžio 16 d. 00 val. iki 2021 m. sausio 3 d. 24 val. draudžiamas asmenų judėjimas tarp savivaldybių. Išimtys numato atvejus, kai vykstama į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kai vykstama į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje. 

Taip pat, kai vykstama į/iš oro uostą ar dėl sveikatos priežiūros paslaugų, taip pat dėl kitų objektyviai pagristų neatidėliotinų priežasčių, kai vykimas į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę yra neišvengiamai būtinas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis ribojimas netaikomas asmenims, kurie vyksta į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kurioje turi nekilnojamojo turto, priklausančio jiems nuosavybės teise, jų šeimos nariams.

Patikslinta, kad lauke susitikti galėtų ne daugiau nei du ne tos pačios šeimos asmenys.

Grožio ir kitos paslaugos

Taip pat patikslintos nuostatos dėl grožio ir kitų paslaugų. Nuo gruodžio 16 d. draudžiama teikti grožio, taip pat kitas paslaugas, kurių teikimo metu būtinas ilgesnis nei 15 minučių kontaktas tarp paslaugos teikėjo ir paslaugos gavėjo. 

Šis draudimas netaikomas medicininės reabilitacijos paslaugoms psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugoms, advokatų teikiamoms teisinėms paslaugoms, finansinėms paslaugoms ir kvalifikuotų patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjų sudarytų kvalifikuotų sertifikatų išdavimo paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu, pavėžėjimo paslaugoms.

REKLAMA

Parduotuvių darbas

Patikslinti ir apribojimai parduotuvėms. Prekybos vietos, kurių veikla leidžiama, turi užtikrinti, kad prekybos vietose vienam lankytojui tektų ne 10, o 15 kv. m prekybos plotas arba būtų aptarnaujama po vieną lankytoją vienu metu.

Posėdžio metu aptartas ir ne maisto prekių pardavimo klausimas parduotuvėse, kurios gali dirbti. Keltas klausimas, ar drausti prekybą ne maisto prekėmis.

„Imtis papildomų represinių priemonių ir raudonomis stop juostomis apvynioti šampūnus ar kitas priemones prekybos centruose būtų dar daugiau ne ten nukreiptos energijos“, – idėją kritikavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA

Taip pat kilo diskusijų dėl to, kaip nustatyti, kurios prekės gyventojams yra būtinos, o kurios ne.

Nuotolinis ugdymas

Taip pat ministrų kabinetas patikslino, kad pradinis ugdymas vykdomas nuotoliniu būdu, o ši nuostata bus tikslinama metų pabaigoje, kai bus aiškesnė šalies epidemiologinė situacija.

Tuo metu ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigos dirbs įprastu būdu.

Portalas tv3.lt primena, kad sekmadienį Ingridos Šimonytės vadovaujamas ministrų kabinetas sugriežtino ir pratęsė karantiną. 

Judėjimo apribojimai

Vyriausybė nustatė, kad judėjimas bent pusantro mėnesio bus leidžiamas tik esant būtinybei. 

Nuo gruodžio 16 d. iki sausio 31 d. palikti gyvenamąją vietą leidžiama tik vykstant į darbą ar darbo reikalais, vykstant apsipirkti, į nuosavą nekilnojamojo turto objektą, laidotuves, sveikatos priežiūros įstaigas, prižiūrėti sergančių ar negalinčių savimi pasirūpinti asmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimas judėti šalies viduje

Taip pat šventiniu laikotarpiu – nuo gruodžio 16 d. iki sausio 3 d. 24 val. – Lietuvoje ribojamas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų.

Išimtys numatomos, kai vykstama dėl giminaičių mirties, atlikti darbo, kai darbo vieta kitoje savivaldybėje, dėl būtinosios medicinos pagalbos.

Taip pat išimtis numatoma asmenims, kurie vyksta į kitą savivaldybę, nes joje turi nuosavo nekilnojamojo turto.

Leidimas pasivaikščioti su šeimos nariais išlieka.

Bendravimo apribojimas

Ministrų kabinetas uždraudė bendrauti atskiroms šeimoms. Nuo šiol bendravimas galimas tik tarp vieno šeimos ar vieno namų ūkio narių.

REKLAMA

Išimtys numatomos neatidėliotinais atvejais, kai reikia suteikti pagalbą ar prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Taip pat draudžiamos viešos bei privačios asmeninės šventės, nebent jose dalyvauja ne daugiau nei viena šeima ar vienas namų ūkis.

Uždaromos parduotuvės

Nuspręsta uždaryti ne maisto prekių parduotuves, prekybos ir pramogų centrus, turgavietes bei kitas viešas prekybos vietas.

Išimtys numatomos parduotuvėms, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas.

Taip pat maistu bus galima prekiauti turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose. Apribojimas netaikomas internetinei prekybai ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose.

REKLAMA

Parduotuvės, kurių veikla nedraudžiama, privalo užtikrinti bent 15 kv. m prekybos plotą vienam lankytojui arba užtikrinti, kad vienu metu nebūtų aptarnaujamas daugiau nei vienas asmuo.

Taip pat privalu užtikrinti kitas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas.

Draudžiamos grožio ir kitos kontaktinės paslaugos

Sugriežtinus karantiną, draudžiama teikti grožio paslaugas (pavyzdžiui, kirpti, skusti, masažuoti ir kt.) bei kitas paslaugas, kurių teikimo metu neišvengiamas kontaktas tarp paslaugos teikėjo ir gavėjo (pavyzdžiui, daryti tatuiruotes, verti auskarus).

Išimtys numatomos psichologinės pagalbos paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu. Taip pat lieka galioti kitos išimtys, kuomet sveikatos paslaugos gali būti teikiamos kontaktiniu būdu (pavyzdžiui, gydomieji masažai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paslaugų, kurios nėra draudžiamos, teikimo vietose, turi būti užtikrinamas 10 kv. m plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo ir užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos sąlygos.

Apgyvendinimo paslaugoms teikti skirtos patalpos nuomos, subnuomos ar panaudos pagrindais gali būti naudojamos tik asmenų izoliacijai.

Švietimas – tik nuotoliniu būdu

Visų lygių ugdymas – ikimokyklinis, priešmokyklinis, pradinis ir vidurinis – vyksta nuotoliniu būdu. Išimtys numatomos vaikams, kurių tėvai ar globėjai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

Specialiose pradinio, pagrindinio ar vidurinio ugdymo mokyklose ir klasėse ugdymas vyksta kontaktiniu būdu.

REKLAMA

Lieka ir senieji ribojimai

Svarbu pažymėti, kad taip pat lieka galioti ir dar lapkritį patvirtinti karantino apribojimai. 

Draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas be žiūrovų bei laidotuves, kai jose dalyvauja ne daugiau nei 10 žmonių, išskyrus šeimos narius ir ritualines paslaugas teikiančius asmenis.

Draudžiama viešojo maitinimo įstaigų veikla, išskyrus teikti maistą išsinešti.

Draudžiama sporto klubų, baseinų, poilsio ir pramogų vietų veikla.

Viešose vietose privalu dėvėti apsaugines veido kaukes. 

Jos nebūtinos vaikams iki 6-erių metų amžiaus, asmenims, kai jie sportuoja, teikia paslaugas, kai su kauke paslaugos teikimas neįmanomas, kai kaukės dėvėjimas neįmanomas dėl sveikatos būklės, už gyvenamosios vietose ribų, kai šalia 20 m spindulių nėra asmenų, išskyrus šeimos narius, darželinukams ir pradinukams iki 6 metų amžiaus.

REKLAMA

Draudžiamas pacientų lankymas sveikatos priežiūros įstaigose, išskyrus įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų