REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau nuo šio trečiadienio Lietuvoje įsigalioja draudimas judėti tarp savivaldybių. Tiesa, griežtesnė gyventojų judėjimo kontrolė bus vykdoma tik atskirais etapais – artėjantį savaitgalį bei kalėdiniu ir naujametiniu laiktarpiu. Tam savivaldybių prieigose planuojama įrengti apie 250 patikros punktų.

Jau nuo šio trečiadienio Lietuvoje įsigalioja draudimas judėti tarp savivaldybių. Tiesa, griežtesnė gyventojų judėjimo kontrolė bus vykdoma tik atskirais etapais – artėjantį savaitgalį bei kalėdiniu ir naujametiniu laiktarpiu. Tam savivaldybių prieigose planuojama įrengti apie 250 patikros punktų.

REKLAMA

Apie tai, kaip bus vykdoma keliaujančių gyventojų kontrolė, antradienį per spaudos konferenciją pasisakė Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Agnė Bilotaitė pirmiausia visiems palinkėjo sveikatos bei susitelkimo ir paragino būti sąmoningais bei atsakingais:

„Jau pavasarį turėjome įvestus ribojimus, bet tada situacija buvo dramatiškai skirtinga. Vakar buvo parengtas saugių švenčių planas. Policija prie savivaldybių įrengs apie 250 kontrolės postų. Į gatves išvažiuos apie 920 ekipažų.

REKLAMA
REKLAMA

Griežčiausia kontrolė bus vykdoma nuo gruodžio 18 d. 13 val. iki gruodžio 20 d. 21 val., nuo gruodžio 23 d. 13 val. iki 27 d. 21 val. bei nuo gruodžio 31 d. 13 val. iki sausio 3 d. 21 val. Kitomis dienomis kontrolė nebus tokia aktyvi. Taip pat bus pasitelktos papildomos VRM pareigūnų, Karo policijos ir Šaulių sąjungos įsitraukimas.

REKLAMA

Dalis įvažiavimų bus užtverti techninėmis priemonėmis. Planuojama pažeidimus fiksuoti vaizdo stebėjimo kameromis, bus pastatyti draudžiamieji ženklai. Taip pat bus remiamasi didesnėmis pajėgomis dėl būriavimosi, kaukių dėvėjimo. Apie 1 tūkst. policijos pareigūnų užtikrins šią tvarką. Policija neturės tikslo nubausti, o turės tikslą paaiškinti.“

A. Bilotaitė pridūrė, kad jei tokios priemonės nesuveiks ir situacija negerės, tai yra numatytas griežtesnių priemonių planas, kurį esant reikalui ketinama įgyvendinti. Vis dėlto, detalizuoti šio plano ministrė nepanoro.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinimai kiekvieną dieną

R. Požėla pasakojo, kad yra policijos numeris 8-700-60000, kuriuo galima paskambinti, pasidalinti savo situacija bei sužinoti – leidžiama žmogui vykti kažkur ar neleidžiama:

„Akcentas bus šis savaitgalis, kalėdinis ir naujametinis laikotarpiai. Prie įvažiavimų į savivaldybes bus įrengti postai, pasitelktos kitos priemonės. Policijos tikslas nėra gaudyti pažeidėjus, o žmonių tikslas neturėtų būti kažką apgauti. Tokiu atveju, pirmiausia, apgautumėte save ir savo artimuosius.“

Anot policijos vadovo, gyventojams rekomenduojama turėti dokumentus, kurie patvirtintų judėjimo iš vienos savivaldybės į kitą priežastis: „Galima turėti išmaniaisiais įrenginiais nufotografuotą dokumentą ir jį pateikti pareigūnui. Tada supaprastėtų pati patikra.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie emigrantus, R. Požėla teigė, kad bus stengiamasi išklausyti jų argumentus. Vis dėlto, jei asmuo turės nekilnojamąjį turtą vienoje savivaldybėje, o ketins vykti pas tėvus kitoje, tokiu atveju policija turės teisę stabdyti tokią kelionę.

Kai patikros postai nebus įrengti, tada dirbs papildomai apie 60 policijos ekipažų. Taip pat ir kitos ministrės A. Bilotaitės jau minėtos pajėgos. Tad patikrinimai bus atliekami ne tik minėtomis „karštosiomis“, bet ir kitomis dienomis.

R. Požėla teigė, kad nepaisant to, jog gausių policijos pajėgų prireiks patikrinimams, viešoji tvarka ir saugumas šalyje bus užtikrintas.

Griežtos kontrolės priemonės

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, jog didžiausios policijos pajėgos savivaldybėse keleivių srautus stebės savaitgaliais ir švenčių dienomis.

REKLAMA

Išimtys numato atvejus, kai vykstama į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kai vykstama į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę dėl artimųjų giminaičių mirties ar atlikti darbo, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje. 

„Policija gali taikyti griežtas kontrolės priemones nuo pat trečiadienio paros pradžios. Bet, be jokios abejonės, didesnis akcentas bus skiriamas per išeigines ir per šventes. Todėl, kad tada yra gerokai mažiau nebūtino judėjimo arba judėjimo, kai žmonės juda su asmeninių kontaktų ar kitais ketinimais. 

Darbo dienomis, bent jau pradžioje, nemaža dalis tos iniciatyvos ar veiklos gali tekti visiškai objektyviai paaiškinamiems atvejams, pavyzdžiui, žmonių, judančių iš vienos savivaldybės į kitą darbo reikalais“, – anksčiau kalbėjo I. Šimonytė.

REKLAMA

Tad nuo gruodžio 16 d. palikti gyvenamąją vietą leidžiama tik vykstant į darbą ar darbo reikalais, vykstant apsipirkti, į nuosavą nekilnojamojo turto objektą, laidotuves, sveikatos priežiūros įstaigas, prižiūrėti sergančių ar negalinčių savimi pasirūpinti asmenų.

Portalas tv3.lt išsamiai aprašė, kokie apribojimai galios karantino metu. Su draudimų sąrašu galite susipažinti čia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų