REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visur nuolat primenama, kaip svarbu dėvėti kaukes, kad jas dėvėti reikia taisyklingai. Tačiau nuėjus į prekybos centrus, pasirodo, kaukę nusiimti gali būti net privaloma. Prekybos centrai sako, kad nusiimti kaukę prašoma dėl to, kad būtų galima identifikuoti alkoholį ar cigaretes perkantį asmenį.

Visur nuolat primenama, kaip svarbu dėvėti kaukes, kad jas dėvėti reikia taisyklingai. Tačiau nuėjus į prekybos centrus, pasirodo, kaukę nusiimti gali būti net privaloma. Prekybos centrai sako, kad nusiimti kaukę prašoma dėl to, kad būtų galima identifikuoti alkoholį ar cigaretes perkantį asmenį.

REKLAMA

Su tv3.lt naujienų portalu susisiekė skaitytoja Saulė (vardas pakeistas – aut. past.). Mergina vaikščiodama „Iki“ prekybos centre išgirdo pranešimą, kad pardavėjai perkančių alkoholį ar cigaretes klientų gali paprašyti nusiimti kaukę ir parodyti veidą. Merginai tai pasirodė keista.

„Girdėjau parduotuvės pranešimą, kad darbuotojai turi teisę paprašyti tokio dalyko, tačiau man tai pasirodė labai keista. Manau, kad ne veltui Vyriausybė įvedė privalomą kaukių dėvėjimą, o čia susigalvojo savo taisykles“, – širsta Saulė.

Mergina sako nusprendusi pabandyti nusipirkti cigarečių ir pažiūrėti, ar nusiimti kaukę jos tikrai paprašys.

„Pirkau cigaretes „Iki“ parduotuvėje ir pardavėja, suabejojusi mano amžiumi, paprašė nusiimti kaukę, kad patvirtintų mano tapatybę. Dažnai išgirstu komentarų, kad atrodau jaunesnė, nei esu iš tiesų, tačiau niekada negalvojau, kad dėl savo išvaizdos teks rizikuoti sveikata“, – sako Saulė.

REKLAMA
REKLAMA

Prašo nusiimti kaukę

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su „Iki“ prekybos centru. „Iki“ atstovė spaudai Vaida Budrienė sako, kad toks įrašas, kurį išgirdo Saulė, tikrai yra. Jis skirtas įspėti parduotuvių klientus.

REKLAMA

„Paleidome šitą įrašą prieš savaitę. Kaip žinia, mes privalome vykdyti Lietuvos įstatymus ir jais vadovautis. Visada asmenis atpažindavome pagal dokumentą ir pagal išvaizdą. Kadangi žmonės yra su kaukėmis, tai kartais mūsų pardavėjams kyla sunkumų atpažinti žmogų, nors jis ir paduoda asmens dokumentą.

Pavyzdžiui, pasikeitė šukuosena, akys gal kokios kitokios. Dėl to, jei kyla įtarimų, kad paduotas dokumentas neatitinka to žmogaus asmenybės tapatybės, mes paprašome keletui sekundžių nusiimti kaukę“, – tv3.lt komentuoja V. Budrienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Iki“ prekybos centras nėra vienintelis, prašantis parodyti veidus perkant alkoholį ar cigaretes. Tokias pačias identifikavimo taisykles yra nustačiusi ir „Maxima“, ir „Rimi“.

„Griežtai laikomės įstatymuose numatytų reikalavimų dėl alkoholinių gėrimų bei tabako ir jų gaminių pardavimo. Parduodant cigaretes ar kitus tabako gaminius, alkoholinius gėrimus ir kilus įtarimų dėl pirkėjo amžiaus, visada reikalaujame parodyti asmens tapatybės dokumentą.

Tais atvejais, kai iš apsaugine kauke nedengiamos veido dalies sunku nustatyti, ar tai yra tas asmuo, esant saugiu atstumu prie kasos ar savitarnos kasų zonoje, paprašome trumpam nusiimti kaukę, kad pardavėjas galėtų įsitikinti“, – tv3.lt sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rimi“ sako kol kas sėkmingai atpažįstanti savo klientus ir su kaukėmis, tačiau neatmeta galimybės paprašyti nusiimti kaukę.

„Kaip ir iki pandemijos suvaržymų, esant abejonei dėl pirkėjo amžiaus, „Rimi“ kasininkai paprašo pirkėjo asmens dokumento. Kol kas tokių atvejų, jog nepavyktų iš akių identifikuoti pirkėjo pagal asmens dokumentą, pandemijos metu galiojant reikalavimui dėvėti kaukę, „Rimi“ tinkle nepasitaikė.

Tinklo parduotuvėse Latvijoje ir Estijoje, esant tokiam poreikiui, taikoma praktika prašyti pirkėjo kelioms sekundėms nusiimti kaukę. <...> Tad, šią praktiką taikysime ir Lietuvoje, jei tik tokia būtinybė kiltų“, – sako „Rimi“ viešųjų ryšių atstovė Renata Keršienė.

REKLAMA

Nusiimti kaukę reikėtų saugiai

Panašią į prekybos centrų poziciją išsako ir Narkotikų, tabako ir alkoholio pardavimų departamentas. Nustatyti pirkėjų amžių galima ir iš išvaizdos, nebūtina prašyti amžių patvirtinančio dokumento, tačiau dabar, kai visi dėvi kaukes, taip nuspėti pirkėjų amžių sunku.

Departamento teigimu, pardavėjai šiuo metu gali reikalauti nusiimti kaukę, jei nustatyti amžių neužtenka tik iš kauke neuždengtos veido dalies ar pamačius asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, kyla abejonių.

Kaukes nusiimant rekomenduojama laikytis visų kitų saugumo reikalavimų.

„Jei pardavėjams, asmeniui pateikus asmens dokumentą, kyla abejonių, kad tai tas pats asmuo, Departamento nuomone, pardavėjai gali pareikalauti trumpam, kelioms sekundėms, nusiimti kaukę, kad nustatytų jo tapatybę. Nusiimant kaukę būtina laikytis saugumo reikalavimų“, – rašoma Narkotikų, tabako ir alkoholio departamento interneto tinklalapyje.

REKLAMA

Kyla abejonių, ar net ir trumpam nusiėmus kaukę negalima užsikrėsti. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė sako, kad grėsmės trumpam nusiimant kaukę nėra.

„Tikrai grėsmės nekelia, trumpam nusiimant (kelioms sekundėms) medicinines kaukes, identifikuojant asmenį, perkantį alkoholį ar cigaretes“, – tv3.lt rašo D. Razmuvienė.

Alkoholio kontrolės įstatyme įvirtintas draudimas parduoti alkoholinius gėrimus asmenims, jaunesniems nei 20 m. Tabako gaminius parduoti galima asmenims, ne jaunesniems nei 18 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų