REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į prekybos centrus, prieš uždarant ne maisto prekių parduotuves, suplūdo minios žmonių. Nesibaimindami koronaviruso gyventojai šluoja kalėdines dovanas, maisto produktus. Tiesa, kai kurie atvirauja – dovanos svarbiau nei pandemijos baimė.

Į prekybos centrus, prieš uždarant ne maisto prekių parduotuves, suplūdo minios žmonių. Nesibaimindami koronaviruso gyventojai šluoja kalėdines dovanas, maisto produktus. Tiesa, kai kurie atvirauja – dovanos svarbiau nei pandemijos baimė.

REKLAMA

Smulkieji prekybininkai jaučiasi diskriminuojami, mat ne maisto parduotuvėms užsidarius, didieji prekybos tinklai toliau veiks ir pardavinės ne tik maistą, bet ir kitas prekes. 

Prekybos centruose – žmonių antplūdis, gyventojai likus vos kelioms dienoms šluoja parduotuvių lentynas. Žmonės nesibaimina antrosios koronaviruso bangos ir leidžiasi į paskutinį karantininį apsipirkimą. Sostinės „Akropolyje" pirkėjai atvirauja – pandemija jiems nė motais, svarbiausia – supirkti šventines dovanas:

„Manau, tas drabužių ir visas kitas parduotuves reikia palikti atidarytas. Tiktai nežinau, uždaryti sekmadienį, pavyzdžiui, ypatingai prieš Kalėdas, man tai dovanos svarbiau.“

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, ir dovanų reikia paskutinę minutę, visą laiką ir pavalgyti reikia.“

„Įspėjo iš anksto, tai dabar visi iki trečiadienio puola į parduotuves.“

„Čia labai daug žmonių, na, kurgi šiandien išvis labai daug. Aš praėjusią savaitę buvau, tai labai mažai buvo.“

REKLAMA

„Nebijau aš visai, einu ir einu kaip kareivis, žinau, ką reikia nupirkti po truputėlį ir grįžtu į namus.“

„Realiai užsikrėsti, jeigu tu nesigrūdi, nečiaudėji, esi su kauke, rankas dezinfekuoji, mažai šansų.“

Masiškai žmonės plūsta ir į Kaune esantį prekybos centrą – „Megą". Čia ne tik iš Kauno, bet ir aplinkinių miestelių suvažiavę gyventojai pripažįsta skubantys pasinaudoti paskutine proga:

„Viskas bus uždaryta, saugosimės, niekur nevažiuosime ir būsime namie, dėl to skubu ir dovanomis pasirūpinti, kol galiu.“

REKLAMA
REKLAMA

„Reikėjo berniukui tokių šventinių drabužėlių, tai suskubau, nes internetu reikės užsakinėti, neaišku, kada ateis.“

„Tenka net per pietų pertrauką atvažiuoti ir nusipirkti kažką išskirtinio, nei kad po to pirkti viską iš „Maximos“.

„Žiūriu, kad labai daug žmonių, tai stengiuosi kuo mažiau į parduotuves vaikščioti.“

Ingridos Šimonytės Vyriausybei sugriežtinus karantiną nuo trečiadienio duris privalės užverti visos ne maisto prekių parduotuvės, išskyrus vaistines, optiką, ortopedines prekes.

Drabužių, avalynės, buities, elektronikos parduotuvės užsidarys iki sausio 31 dienos. Kai kurie prekybininkai tikina – nusipirkti trokštamą daiktą bus galima internetu ir jį atsiimti atėjus į prekybos vietą – pirkėjams bus pastatytas laikinas atsiėmimo punktas. Mat šiuo metu paštomatai yra perpildyti, kurjeriai nespėja pristatyti siuntinių žmonėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, situacija dviprasmiška, mat įvedus karantiną maisto prekių parduotuvės prekiaus ir ne maistu, kitos visiškai užsidarys. O užsienyje yra taikoma visiškai kitokia praktika.

„Visokie hyper marketai, kuriuose daugiau kaip pusė prekių yra ne maistas, jos yra užtveriamos. Tai duoda mažesnį srautą į parduotuves ir lygesnes konkurencines galimybes“, – sako „Topo centro“ atstovas Žilvinas Kulvinskis.

Piktinasi ir smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija. Turgavietėse prekeiviai galės pardavinėti tik maistą, o visų kitų prekių pardavimas griežtai draudžiamas.

„Jeigu yra leidžiama prekybos centruose, tai aš manau, kad būtų teisinga leisti ir turgavietėse prekiauti visomis prekėmis. Jeigu bus uždrausta ir prekybos centruose pramoninėmis prekėmis prekiauti, vadinasi, ir turgavietėse tai turi būti neleidžiama. Tačiau dabar mes matome priešingą situaciją. vyksta prekyba. Aš manau, kad tai nėra teisinga“, – pasakoja Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė.

REKLAMA

Po Vyriausybės posėdžio Ingrida Šimonytė pripažino – dėl naujų ribojimų atsiras netolygumų konkurencijoje. Smulkieji bus priversti užsidaryti, o didieji prekybos tinklai dirbs ir toliau visu pajėgumu.

„Bet mano atsakymas paprastas – šiame etape sunku rasti korektiškas sąlygas, kurios leistų šitos problemos išvengti. Mes manome, kad pagrindinis tikslas žmonių vykti būtinųjų poreikių – į maisto parduotuves, į vaistines ar kitas vietas, kur prekiaujama tuo, kas jiems minimaliai būtina, turėtų būti pagrindinė taisyklė“, – teigia Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Nuo trečiadienio didžiuosiuose prekybos centruose užsidarys ir prekybininkų salelės, kuriose parduodami juvelyriniai dirbiniai, kosmetika, aksesuarai. Smulkūs prekybininkai nuogąstauja, kad užsidaryti teks prieš pat Kalėdas, kai pirkėjų srautas yra pats didžiausias.

REKLAMA

„Klientų prarandame, klientai nepatenkinti, ir mums sunku, ir dar išvažiuoti niekur negalėsime“, – kalbėjo prekybininkė Jūratė.

Lietuvos prekybos įmonių asociacija jau dabar prabyla apie tai, kad prekybininkai iš valdžios prašys tokios pačios paramos, kokia verslui buvo teikiama per pirmąjį karantiną.

„Pirmas punktas – nuomos kaštų kompensavimas. Antras punktas – mokesčių atidėjimas ir trečias punktas – darbuotojų prastovos kompensacija“, – sako Prekybos įmonių asociacijos vadovė Rūta Vainienė.

Prezidentas Gitanas Nausėda tikina, kad antrosios koronaviruso bangos pasekmės bus kur kas gilesnės, todėl verslui ir darbuotojams turės būti taikoma tokia pati parama kaip ir pirmojo karantino metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Naujosios Vyriausybės uždavinys, kad būtų numatyti pinigai priemonėms finansuoti, nes be jų išgyventi antrąją koronaviruso bangą bus labai sudėtinga. Pirmoji koronaviruso banga buvo dar nedidelė“, – pasakoja Prezidentas Gitanas Nausėda.

O kol žmonės plūsta į parduotuves, vienas didžiausių prekybos tinklų skaičiuoja, kad per praėjusią savaitę ir savaitgalį lietuviai parduotuvėse išleido daugiau pinigų nei įprastai, nors ir lankėsi rečiau.

„Tačiau pirkėjų krepšelis yra didesnis, jisai yra didesnis kone 28 procentais. Tai reiškia, kad žmonės lankosi rečiau, tačiau įsigyja daugiau maisto produktų. Nusiperkama daugiau kasdienių maisto produktų“, – teigia „Maxima LT“ atstovas Tomas Bašarovas.

Nuo trečiadienio įsigaliojus griežtesniam karantinui maisto prekių parduotuvės ir toliau ribos pirkėjų srautus, kontroliuos atstumus. Nuo trečiadienio dirbs tik maisto prekių, veterinarijos, ortopedijos, optikos prekių parduotuvės ir vaistinės. Jose vienam asmeniui turi būti užtikrintas 10 kvadratinių metrų plotas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų