REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai atrado naujų sąsajų, rodančių, kaip muzika veikia žmonių kūnus, mintis ir elgesį.

Mokslininkai atrado naujų sąsajų, rodančių, kaip muzika veikia žmonių kūnus, mintis ir elgesį.

REKLAMA

Tyrimo metu buvo sujungti dr. Davido Lewiso iš „Mindlab International“ darbai ir 3 000 respondentų iš Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Vengrijos apklausa. Buvo tiriamos 10 skirtingų reakcijų į muziką – atminties funkcijos pagerėjimas, laimės pojūtis bei žmogaus širdies pulso sulėtinimas bei pagreitinimas.

Paaiškėjo, kad 6 iš 10 europiečių respondentų nuo pasaulinės pandemijos pradžios jaučiasi taip prastai, kaip niekada. Nepaisant to, net 72% jų sakė, kad muzika jiems padeda gyvenime įveikti sunkius laikotarpius.

Remiantis dr. Davido Lewiso tyrimais „Sony“ sukūrė dvi naujas vizualines reprezentacijas, parodančias, koks galingas gali būti muzikos poveikis mūsų fizinei ir emocinei būklei. Vaizdo klipuose rodoma, kaip greito ar lėto tempo muzika kartu su visakrypčiu garso bei apšvietimo efektais paveikia tiek mus pačius, tiek mūsų aplinką, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Claire Poux, „Sony“ rinkodaros vadovė Didžiojoje Britanijoje bei Airijoje, sakė: „Visi galime prisiminti tokių epizodų iš savo gyvenimo, kuriuos muzika buvo labai svarbi.

REKLAMA

Nuo vaikiškų dainelių iki dainos, pagal kurią šokome savo jaunavedžių pirmąjį šokį per vestuves – tai lyg kelionė. 2020 visiems buvo sunkūs metai, todėl norėjome sukurti tokį pranešimą ir vaizdo klipą, kuris parodytų, kokia galinga yra muzika, kaip ji įkvepia žmones ir kaip ji gali tapti pozityvumo įrankiu visų mūsų gyvenimuose.“

Pasak gautų duomenų, muzika taip pat gali padėti vakare užmigti – teigiama, kad ypač efektyvūs yra Vivaldžio „Metų laikai“. Tam tikros dainos taip pat gali sukelti „kovok arba spruk“ tipo reakciją, nes grojant tam tikrai muzikai suintensyvėja širdies ritmas, išsiplečia akių vyzdžiai, kraujas suteka į kojas, kai tuo tarpu aktyvuojama smegenėlėmis vadinama smegenų dalis.

REKLAMA
REKLAMA

Energingos muzikos klausantys žmonės, kurie vis dėlto nėra „kovok arba spruk“ tipo situacijoje, junta suintensyvėjusius jausmus, kuriuos organizmas interpretuoja kaip malonumą ir džiaugsmą.

Skaičiuojama, kad Didžiosios Britanijos gyventojai per metus 285 valandas klausosi muzikos – tai prilygsta 12 parų, tačiau visgi 8 žmonės iš 10 norėtų muzikos klausytis dar dažniau, žinodami, kokią ji teikia naudą. „Sony“ sukurti vaizdo įrašai yra skirti žiūrėti paeiliui – jie kimatikos pagalba rodo, kaip organizmas reaguoja į muziką, ir pademonstruoja, kaip visakryptės garso bangos paveikia dažus, smėlį ir skysčius permainingu, bet užburiančiu būdu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirma reikia žiūrėti Jacko Chowno iš „The Music Lab“ vaizdo klipą „Tails“ – jis sukurtas taip, kad sukeltų melancholiškus jausmus. Tuomet pereikite prie to paties menininko sukurto „Gutenmorgen“, kuris sugrąžina jėgas, suteikia laimės pojūtį ir pasižymi greitesniu tempu.

Dr. Davidas Lewisas iš „Mindlab International“ pridūrė: „Liūdna muzika gali padėti išgyventi sunkius laikotarpius. Pačios intensyviausios emocinės reakcijos – laimė ar liūdesys – pasireiškia tada, kai kokia nors melodija emociškai kontrastuoja su prieš tai girdėtąja. Kai kitą kartą norėsite pasijusti geriau ir atgauti jėgas, pasidarykite muzikinį sumuštinį. Pasileiskite daina, kuri jus liūdina, o tada iškart paklausykite linksmos, pozityvios, optimistiškos dainos – taip muzikos galia pakelti dvasią bus dar akivaizdesnė.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų