REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neslopstant naujiems COVID-19 atvejams ir vis fiksuojant jų rekordus, paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad draudimai dar turėjo būti priimti vakar. Visgi pristatęs savo COVID-19 valdymo strategiją konkrečiau jis neatskleidė, kokie tie draudimai galėtų būti.

Neslopstant naujiems COVID-19 atvejams ir vis fiksuojant jų rekordus, paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad draudimai dar turėjo būti priimti vakar. Visgi pristatęs savo COVID-19 valdymo strategiją konkrečiau jis neatskleidė, kokie tie draudimai galėtų būti.

REKLAMA

A. Dulkys teigė, kad jau už 4 valandų, patvirtinus Vyriausybę, pradės savo COVID-19 valdymo plano įgyvendinimą.

„Ir pirmas dalykas, dėl ko kreipiuosi ir ko norėtųsi visus pakviesti, tai pradėti nuo pagrindinių Covid-19 valdymo tikslų paskelbimo. Žinome, kokia yra įsitempusi visuomenė, kaip visi trokšta konkretumo, aiškumo i, svarbiausia, atsakymų „kodėl“. 

Tad vadovaujantis tiek Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertų rekomendacijomis, tiek mūsų Lietuvos ekspertų, su kuriais labai intensyviai šiomis dienomis konsultavomės, patarimais, norime visus pakviesti darnioms pastangoms ir vienam tikslui, kuris yra iš trijų sudedamųjų dalių“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Trys pagrindiniai tikslai

Pirmas dalykas, anot A. Dulkio, bus daroma viskas, kad būtų nustatomi, atsekami atvejai, kad tie asmenys izoliuojami per 48 val. 

REKLAMA

„Šiuo metu situacija yra tokia, kad tai geriausiu atveju padaroma 3, 4 ar dar daugiau dienų. Darysime viską, kad nemažinant testavimo apimčių nuo visų testų skaičiaus teigiamų testų skaičius neviršytų 5 proc. Dabar turime grėsmingą situaciją, kai jis yra virš 20 proc. Atitinkamai darysime viską, kad pats atvejų skaičius per dieną neviršytų 200. Šiandien gi situacija tokia, kai turime rekordines dienas, kai šis skaičius viršija 3000", – vardijo naujasis ministras.

Trečiasis akcentas – bus daroma viskas, kad 100 žmonių neužkrėstų kitų 100 žmonių.

„Tai reiškia, kad aktyvusis viruso reprodukcinis rodiklis R neviršytų 1. Šiuo metu jis yra 1,2–1,3. Tai šių trijų tikslų visuma, apjungta į vieną žinutę, būtų mūsų tikslas ir jie turėtų būtų pasiekti kartu“, –sakė A. Dulkys.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, tuomet tikrai negalėsime teigti, kad virusas suvaldytas, bet kad bent jau grįžta į tą situaciją, kurią galima valdyti.

„Kol mes šito nepadarysime, rezultato nebus. Taigi pagal šitą tikslą, kadangi žmonės yra įsitempę, stengsimės dirbti ne dienomis, o valandomis“, – sakė jis.

A. Dulkys teigė, kad daugiau detalių apie konkrečius ribojimus bus pateikta kiek vėliau, tačiau paklaustas, kada turėtų atsirasti nauji draudimai, atsakė: „Vakar“. 

4 prioritetai

Paklaustas apie galimus prekybos, judėjimo ribojimus, A. Dulkys kol kas teigė galintis pasakyti tik tiek, kad priemonės bus susijusios su mažiausiai 5 pagrindinėmis sritimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viena tiesiogiai susijusi su karantinu ir žmonių judėjimu. Kitas dalykas – vakcinacijos reikalai, kas yra labai svarbu. Trečias dalykas, tai, matome, kad yra grėsminga situacija gydymo įstaigose ir reikia spręsti lovų skaičių, pasiskirstymą tarp organizacijų. Ketvirtas dalykas, kas yra labai svarbu ir ką reikia daryti nedelsiant, tai spręsti globos namų ir kitų tokių rizikingų vietų klausimą. 

Be abejo, taip pat lieka Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir jo procesų greitas peržiūrėjimas, sprendimų priėmimas dėl jo darbo organizavimo“, – aiškino jis.

Vėl virš 3 tūkst. atvejų

Per praėjusią parą patvirtinti 3067 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 29 žmonės, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

REKLAMA

Praėjusią parą pasveiko 1117 žmonių.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 86 tūkst. 949 asmenys, 49 tūkst. 628 – tebeserga, 36 tūkst. 168 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 764 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 391 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 12 tūkst. 59 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 387 tūkst. 528.

Ligoninėse gydoma beveik 2,2 tūkst. COVID-19 pacientų, iš jų 178 – reanimacijoje

Ligoninėse gydomas 2171 COVID-19 pacientas, 178 iš jų – reanimacijoje, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis reikalingas 1050 pacientų, 105 žmonėms taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta apie pusę ligoninių lovų: 8403 iš 16 tūkst. 644.

Iš 672 reanimacijos lovų užimta maždaug du trečdaliai – 410. Iš 624 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 248, iš 6289 lovų su deguonimi užimta 2371.

REKLAMA

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų