REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bideno sūnus pranešė, kad figūruoja tyrime dėl galimų mokesčių pažeidimų

papildyta 09:12 val.

JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno sūnus Hunteris, kurį dažnai užsipuldavo respublikonai per šių metų rinkimų kampaniją, trečiadienį pranešė, kad figūruoja tyrime dėl galimų mokesčių pažeidimų.

JAV išrinktojo prezidento Joe Bideno sūnus Hunteris, kurį dažnai užsipuldavo respublikonai per šių metų rinkimų kampaniją, trečiadienį pranešė, kad figūruoja tyrime dėl galimų mokesčių pažeidimų.

REKLAMA

„Vakar pirmą kartą sužinojau, kad JAV prokuratūra Delavere (...) tiria mano mokesčių reikalus“, – sakoma Hunterio Bideno pranešime, kurį paskelbė jo tėvo pereinamojo laikotarpio komanda.

„Aš labai rimtai žiūriu į šį reikalą, bet esu įsitikinęs, jog profesionali ir objektyvi šių klausimų apžvalga parodys, kad savo reikalus tvarkiau teisėtai ir tinkamai“, – priduriama H. Bideno pranešime.

Jame detalių nepateikiama, tačiau jis gali vėl pakurstyti respublikonų piktinimąsi Bidenų šeima, taip pat dėl H. Bideno verslo reikalų ir J. Bideno antikorupcinio spaudimo Ukrainoje, kai jis buvo JAV viceprezidentas.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešimas taip pat reiškia virtinę opių klausimų išrinktajam prezidentui rengiantis po kiek daugiau nei mėnesio įsikraustyti į Baltuosius rūmus. Gali būti, kad jo sūnaus atžvilgiu tuomet vis dar vyks JAV teisingumo departamento tyrimas.

REKLAMA

50 metų H. Bidenas yra teisininkas, įkūręs konsultavimo ir investavimo firmų. Jis dirbo privačiojo kapitalo srityje, buvo įvairių organizacijų, įskaitant nacionalinę geležinkelių korporaciją „Amtrak“, valdybų narys.

Antrasis J. Bideno sūnus Hunteris gimė Vilmingtone Delavere, kur gyvena jo tėvas ir yra įsikūrusi išrinktojo prezidento pereinamojo laikotarpio komanda. Hunterio brolis Beau Bidenas, buvęs Delavero generalinis prokuroras, 2015-aisiais mirė nuo smegenų vėžio.

D. Trumpo atakos

Valdžios perėmimo komandos pranešime, kuriame pateiktas H. Bideno komentaras, sakoma, kad „išrinktasis prezidentas Bidenas labai didžiuojasi savo sūnumi, kuris įveikė sunkius iššūkius, įskaitant piktas asmeniškas atakas pastaraisiais mėnesiais“.

REKLAMA
REKLAMA

Apie tyrimą paskelbta likus penkioms dienoms iki laukiamo Rinkikų kolegijos oficialaus balsavimo, kuriuo kitu JAV prezidentu turi būti išrinktas J. Bidenas, lapkričio 3-iosios rinkimuose įveikęs prezidentą Donaldą Trumpą.

Laikraštis „The New York Times“ remdamasis apie tyrimą informuotais anoniminiais šaltiniais pranešė, kad tyrimas buvo pradėtas 2018 metų pabaigoje ir apima „potencialius kriminalinius“ mokesčių įstatymų pažeidimus.

Per savo perrinkimo kampaniją D. Trumpas nuolat kartojo kaltinimą, kad Bidenai yra „korumpuota šeima“ ir „nusikalstamas verslas“.

Nuo 2014 iki 2019 metų, kai jo tėvas buvo JAV viceprezidentas, teisininkas ir lobistas H. Bidenas dirbo ukrainiečių gamtinių dujų kompanijos „Burisma“ valdyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Trumpas kaltina J. Bideną, kad jis, kai buvo prezidento Baracko Obamos pavaduotojas, siekė nušalinti Ukrainos vyriausiąjį prokurorą ir taip apsaugoti „Burisma“ bei savo sūnų nuo tyrimo dėl korupcijos.

J. Bidenas yra viešai pripažinęs, kad tikrai spaudė atleisti ukrainiečių prokurorą, tačiau jo nušalinimo taip pat siekė Europos Sąjunga ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Tai buvo daroma ne dėl „Burisma“ tyrimo, o dėl to, kad prokuroras buvo laikomas nepakankamai agresyviu kovotoju su korupcija.

Nuo 2019 metų D. Trumpas ir jo sąjungininkai respublikonai puldinėja H. Bideną dėl jo reikalų su Ukraina ir Kinija. Buvo nepatvirtintų pranešimų, kad H. Bideno nešiojamajame kompiuteryje, paliktame vienose Delavero remonto dirbtuvėse, yra inkriminuojančių duomenų. Jokių įrodymų apie padarytus nusikaltimus nepasirodė.

REKLAMA

„The New York Post“ spalį rašė, kad FTB šį nešiojamąjį kompiuterį konfiskavo 2019 metų gruodį.

Kai kurie Kongreso respublikonai šią savaitę ragino dabartinį generalinį prokurorą Williamą Barrą (Viljamą Barą) dar iki J. Bideno inauguracijos sausio 20 dieną pradėti nepriklausomą tyrimą dėl H. Bideno, kuris yra pripažinęs, kad turi priklausomybių.

„Štai kodėl generaliniam prokurorui Barrui reikia paskirti specialųjį prokurorą Hunterio Bideno [veiklai] tirti“, – po pranešimų apie tyrimą dėl mokesčių socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Atstovų Rūmų narys Kenas Buckas (Kenas Bakas).

„Būtų itin netinkama, jei jo tėčio generalinis prokuroras dalyvautų šiame reikale“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų