REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dr. Anthony Fauci, JAV pagrindinis infekcinių ligų ekspertas, teigė, kad kol vaikus bus galima paskiepyti nuo koronaviruso, gali praeiti dar keletas mėnesių. 

Dr. Anthony Fauci, JAV pagrindinis infekcinių ligų ekspertas, teigė, kad kol vaikus bus galima paskiepyti nuo koronaviruso, gali praeiti dar keletas mėnesių. 

REKLAMA

Jo teigimu, prieš vakciną duodant vaikams, svarbu pasižiūrėti, kaip ji veikia suaugusiuosius.

„Tai užtruks dar keletą mėnesių. Priežastis ta, kad paprastai, kai turime naują vakciną, norime būti visiškai tikri, nes tiek vaikai, tiek nėščios moterys yra pažeidžiamesni. Taigi, prieš skiepydami vaikus, mes norėsime įsitikinti, kad suaugusiųjų populiacijoje įtvirtintas aukštas efektyvumo ir saugumo lygis – ypač sveikų, suaugusių žmonių tarpe“, – kalbėjo dr. A. Fauci.

Tuomet bus atliekamas jungiamasis tyrimas, kurio metu bus ieškoma panašių rezultatų, kaip ir tyrimuose su suaugusiaisiais.

REKLAMA
REKLAMA

„Tada bus galima pasakyti – gerai, dabar vaikus skiepyti yra saugu. Turime lygintiną imunogeniškumą, tai yra, tokio paties tipo imuninį atsaką. Vakciną galime operatyviai patvirtinti vaikams, prieš pradėdami 30 000 žmonių tyrimą, kuris užtruks ilgiau“, – teigė jis. 

REKLAMA

Gydytojo teigimu, po Padėkos dienos šventės namo grįžtantiems žmonėms „dar ne per vėlu“ padėti suvaldyti virusą dėvint kaukes, laikantis saugaus atstumo nuo kitų žmonių ir vengiant didelių susibūrimų.

Johno Hopkinso universiteto duomenimis, naujų COVID-19 atvejų skaičius penktadienį pirmą kartą pasiekė 200 000. Nuo sausio mėnesio, kai JAV buvo pranešta apie pirmuosius viruso atvejus, iš viso jau užregistruota daugiau nei 13 milijonų susirgimų. Mirė daugiau nei 265 000 žmonių, rašoma dailymail.co.uk.

Dr. A. Fauci teigimu, vakcinų atsiradimas yra „šviesa tunelio gale“. Šią savaitę JAV Imunizacijos metodų konsultacinis komitetas susitiks su Ligų kontrolės ir prevencijos centro atstovais aptarti vakcinos paskirstymo.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat dr. A. Fauci sako, kad išrinktasis prezidentas Joe Bidenas turėtų sutelkti dėmesį į vakcinų paskirstymą „efektyviai ir sąžiningai“. Medikas planuoja paraginti naująją Baltųjų rūmų administraciją įgyvendinti griežtą testavimo programą.

Sveikatos apsaugos sistemos darbuotojai greičiausiai bus pirmieji, kurie gaus vakciną, o vakcinavimas prasidės dar iki gruodžio pabaigos ir bus platesniu mastu tęsiamas sausio, vasario ir kovo mėnesiais.

„Taigi, jei kaip šalis laikysimės kartu ir stengsimės užkirsti kelią protrūkiams, kol nebus paskiepyta ženkli gyventojų dalis, mes tai įveiksime“, – sakė dr. A. Fauci.

Jis taip pat įspėjo, kad artimiausiomis savaitėmis, po Padėkos dienos, JAV galima tikėtis sulaukti „vieno protrūkio po kito“, o jo manymu galiojančios fizinio atstumo palaikymo rekomendacijos iki Kalėdų nebus sušvelnintos. Nacionalinio alerginių ir infekcinių ligų instituto direktorius šią savaitę sakė, kad infekcijos lygis JAV „staiga neapsisuks kita kryptimi“. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl akivaizdu, kad ateinančias kelias savaites turėsime panašią situaciją. Gal net dar dvi ar tris savaites po to... Galime tikėtis vieno protrūkio po kito“, – sakė jis.

Dr. A. Fauci taip pat kalbėjo apie mokyklas – jis sakė, kad viruso plitimas „tarp vaikų ir iš vaikų suaugusiems nėra labai didelis, skirtingai nei buvo galima manyti, todėl reikia stengtis, kad vaikai galėtų grįžti į mokyklas, bet visų pirma reikėtų suvaldyti protrūkius ir apriboti tokį infekcijos plitimą bendruomenėse, kokį ir labiausiai stengiamės suvaldyti.“

Tuo tarpu dideli pokyčiai vyksta Niujorke, kur miesto meras Billas DeBlasio paskelbė, kad didžiausia šalies mokyklų sistema vėl bus atvira gyvam mokymui, o taip pat bus padidintas skaičius dienų, kuriomis vaikai galės eiti į mokyklą. Apie tai pranešta vos 11 dienų praėjus nuo tada, kai demokratų partiją atstovaujantis meras paskelbė mokyklas uždarantis dėl daugėjančių COVID–19 atvejų.

REKLAMA

„Tikimės, kad mums pavyks užtikrinti saugumą mokyklose“, – sakė jis.

Taip pat ir kiti ekspertai pritarė, kad artimiausios savaitės bus sudėtingos, ypač todėl, kad šventiniu laikotarpiu daug kas keliavo ir uždarose patalpose vakarieniavo su artimaisiais. Dr. Deborah Birx, Baltųjų rūmų atsako į koronavirusą koordinatorė, sekmadienį TV laidoje sakė, kad šią savaitę keliavusiems amerikiečiams reikėtų vengti vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių.

Jos teigimu, su artimaisiais Padėkos dieną praleidusiems žmonėms reikėtų save laikyti turėjusiais sąlytį ir užsikrėtusiais, o kitą savaitę būtinai pasidaryti testą.

Tuo tarpu šurmuliuojantis kelionių savaitgalis JAV tęsėsi, nepaisant raginimų likti arti namų ir šventinius susibūrimus riboti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų