REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso pandemijos pareikalautas karantinas palietė daugumos lietuvių gyvenimus. Dėl karantino padaugėjo bedarbių, daug žmonių išleisti į prastovas, taip pat nemažai daliai darbuotojų tenka dirbti iš namų. Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius sako, kad būtent dėl šių priežasčių daugėja alkoholiu piktnaudžiaujančių žmonių.

Koronaviruso pandemijos pareikalautas karantinas palietė daugumos lietuvių gyvenimus. Dėl karantino padaugėjo bedarbių, daug žmonių išleisti į prastovas, taip pat nemažai daliai darbuotojų tenka dirbti iš namų. Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius sako, kad būtent dėl šių priežasčių daugėja alkoholiu piktnaudžiaujančių žmonių.

REKLAMA

Pasak M. Marcinkevičiaus, situacija, lyginant su pavasarį išgyventu karantinu, yra geresnė, nes pasikeitimai ir suvaržymai palietė mažesnę dalį žmonių. 

„Dabar karantinas yra mažiau griežtas, nei buvo pavasarį, todėl daugiau žmonių gyvena gana įprastą gyvenimą. Pirmo karantino metu daug daugiau žmonių buvo užsidarę, todėl ir buvo daugiau galimybių vartoti alkoholį. 

Tačiau tiek pirmo, tiek antro karantino metu didelė problema yra prastovos ir žmonių atleidimai, nes atsiranda daugiau laiko vartoti alkoholiui. Ypač pažeidžiami yra tie, kurie neturi darbo dar vis nuo pirmo karantino“, – pastebi gydytojas. 

REKLAMA
REKLAMA

Vyrai pagalbos kreipiasi dėl alkoholizmo, moterys problemą slepia

M. Marcinkevičius sako, kad pagalbos dėl problemų su alkoholiu dažniau kreipiasi vyrai, tačiau tai nereiškia, kad moterys alkoholio vartoja mažiau. 

REKLAMA

„Moterys dažnai kreipiasi dėl kitų problemų, pavyzdžiui, dėl depresijos. Ir tik renkant anamnezę paaiškėja, kad depresija eina kartu su alkoholiu. O vyrus dažnai atveža jau su abstinencijomis. Paprastai tariant, tiek vyrai, tiek moterys kenčia nuo alkoholizmo, tik moterys kreipiasi pagalbos netiesiogiai dėl alkoholizmo, jis būna paslėptas“, – sako M. Marcinkevičius. 

Pasak gydytojo, tokią tendenciją lemia ir kultūriniai dalykai, mat mūsų visuomenėje yra priimtina, kad vyrai geria dažniau, jie tai daro gana viešai, o moterys – slepia.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra toks terminas – aksominis alkoholizmas. Tai toks alkoholizmas, kai moteris po truputį pradeda kiekvieną vakarą gurkšnoti vyną, neturi tokių užgėrimų, kokius dažnai turi vyrai. Ir tokia forma net kartais gali būti pavojingesnė, nes dažnai problema ilgai neišlenda ir net artimieji nesupranta, kas su žmogumi darosi. O jei alkoholizmas neslepiamas, žmogus greičiau susiduria akis į akį su problema“, – pastebi gydytojas. 

Naujas atskaitos taškas – „nuo karantino pradžios“

Kaip sako M. Marcinkevičius, gydytojai, renkantys anamnezę, pacientų klausia, nuo kada vartojamas alkoholis. 

„Paprastai atskaitos taškas būna gimtadieniai, Kalėdos ir t.t. Tai dabar yra atsiradęs naujas atskaitos taškas – nuo karantino pradžios. Tai tikrai turime ne tik atkrentančių, bet ir naujų, karantino metu, pradėjusių gerti pacientų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aišku, greičiausiai tie žmonės ir iki to nebuvo abstinentai. Bet, matyt, jei tu kiekvieną dieną turi anksti keltis, vykti į darbą, tai tas labai drausmina. Dabar, kai nemažai žmonių yra netekę darbo, yra prastovose, dirba iš namų tai tarp šių žmonių tikrai daug alkoholizmo, nes niekas nemato ir pradėti gerti yra susiklosčiusios geresnės sąlygos“, – sako gydytojas. 

Atpažinti prasidedantį alkoholizmą galima ir pačiam

M. Marcinkevičius sako, kad ligą galima pastebėti ir pačiam, todėl reikia atkreipti dėmesį į pradinius signalus. 

„Pirmas signalas yra vartojimo dažnumas. Jei jau prasideda kiekvieną dieną išgėrinėjimai po taurę ar po dvi, tai jau tikrai nėra gerai. 

REKLAMA

Antras signalas būtų, kai pradedi gerti vienas. Nes paprastai alkoholis vartojamas kompanijose, tai kaip ir socializacijos išraiška. O kai jau pradedi vartoti vienas, tai jau problema. Karantino metu pasimatė ir kita problema – vartojimas šeimose. Tai kaip ir gaunasi, kad ne vienas geri, bet čia problema, kad vienas kitą tempia į problemą. 

Trečias signalas, kai jauti, kad yra noras išgerti. Pradžioje, kai iškilus kiekvienai problemai norisi išgerti, o vėliau, kai norui atsirasti nereikalingos ir problemos.

Tai atpažinus šiuos signalus jau tikrai reikia bandyti pačiam stabdyti. O, jei nepavyksta, pasikonsultuoti su specialistais. Dabar netgi priklausomybių ligų specialistai ir pirminės sveikatos priežiūros įstaigose yra, nebūtina net kreiptis iš karto į psichiatrus“, – patarimais dalijasi gydytojas. 

REKLAMA

M. Marcinkevičius pastebi, kad gydyti alkoholiką yra sudėtinga. Ypač, jei jis pats nesuvokia turintis problemą. 

„Paciento gydyti per prievartą neleidžia įstatymas, be to, žmogus turi to norėti ir suprasti problemą. O ir pačio žmogaus neišgydysi tol, kol jis pats to nenori ir nesupras, kad tai yra problema. Tai nėra chirurgija – nepaimsi ir neišpjausi“, – pastebi gydytojas. 

Svarbi artimųjų pagalba

Pasak M. Marcinkevičiaus, artimiesiems pastebėjus, kad žmogus per dažnai vartoja alkoholį, svarbiausia bandyti parodyti, kad tai yra didelė problema. Tiesa, vieno recepto, kaip padėti – nėra, nes kiekvienas atvejis yra individualus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Padėti reikia individualiai. Kartais reikia griežtumo ir kategoriškumo. Nes kartais aplinkiniai padaro meškos paslaugą – ragina mesti gerti, bet tas elgesys kartu ir toleruojamas. Svarbu parodyti netoleranciją, reikia parodyti, kad visgi tai nėra vien jo reikalas, kad tai paliečia mažų mažiausiai visą šeimą, ypač pažeidžiami vaikai. Visi juk žinome, kad alkoholikų vaikai užauga psichologiškai sužaloti.

Vienas iš būdų yra parodyti žmogui, kaip jis atrodo girtas išmaniųjų technologijų pagalba. Vienas toks atvejis buvo, kai artimieji nufilmavo, kaip žmogus elgiasi girtas ir jam išsiblaivius parodė. Nes jam atrodė, kad išgėręs jis nedaro nieko blogo, yra linksmas. Bet nufilmavus ir parodžius, kaip jis iš tikrųjų atrodo, tas padėjo susivokti ir pasveikti. 

Kartais suveikia pagrasinimai skyrybomis. Kartais reikia iki tokių kraštutinių priemonių eiti. Bet, svarbiausia, kad ta politika būtų nuosekli. Jei pasirinkote kažkokį įtikinėjimo būdą, tai reikia jo ir laikytis. Nes tie, kas turi problemų su alkoholiu, yra labai linkę manipuliuoti. Ir jei vieną kartą pagrasinsi ir atleisi, alkoholikas tuo naudosis, nes suvoks, kad gali manipuliuoti. Tai jei yra kažkokie susitarimai, jų reikia ir laikytis“, – pastebi gydytojas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų