REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį susitiko su kandidatu į krašto apsaugos ministrus Arvydu Anušausku. Po susitikimo prezidentui teigiamą įspūdį padarė kandidato patirtis, bet užkliuvo jo anglų kalbos žinios.

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį susitiko su kandidatu į krašto apsaugos ministrus Arvydu Anušausku. Po susitikimo prezidentui teigiamą įspūdį padarė kandidato patirtis, bet užkliuvo jo anglų kalbos žinios.

REKLAMA

Pokalbio metu buvo aptarti strateginiai prioritetai krašto apsaugos srityje. Pirmiausia buvo kalbėta apie gynybos biudžeto didinimą iki 2,5 proc. BVP iki 2030 metų.

„Visų pirma, nuoseklus gynybos biudžeto didinimas iki 2,5 proc. nuo BVP iki 2030 metų, valstybės gynybos parengtis, taip pat gynybinių pajėgumų didinimas – personalo, kritinių įsigijimų ir infrastruktūros klausimai“, – sakė A. Bubnelis.

Anot prezidento atstovo, svarbiausiais klausimais prezidento ir kandidato pozicijos sutapo: „Visais šiais klausimais prezidento ir kandidato į ministrus prioritetai sutampa, atskiro dėmesio susilaikė kibernetinio saugumo klausimai. Po susitikimo prezidentas labai teigiamai įvertino solidžią ir ilgametę kandidato patirtį dirbant nacionalinio saugumo skirtyje ir jo patriotines nuostatas“.

REKLAMA
REKLAMA

A. Anušauskas žada tobulinti anglų kalbos žinias

Pokalbyje su prezidentu buvo aptartos ir kandidato anglų kalbos žinios, bet koks prezidento vertinimas, A. Bubnelis nedetalizavo.

REKLAMA

„Kalbų klausimas taip pat buvo aptartas. Tikiu, kad kandidatas galės pakomentuoti išsamiau, kaip jis į jį atsakė, bet prezidentas tokį klausimą pokalbio metu uždavė“, – sakė A. Bubnelis.

A. Anušauskas teigė, kad bandys tobulinti savo anglų kalbos žinias.

„Užbėgdamas už akių klausimams apie anglų kalbos žinias, aš tikiuosi, kad jie buvo užduoti visiems kandidatams, nes aš vertinu tas žinias pagal save, kaip ir kitų kalbų žinojimą. Manau, kad kiekvienas politikas, žmonės, kurie užima tam tikras pareigas, turi nuolat tobulėti. {...} Savęs nelaikau išimtimi, tie įpareigojimai bus vykdomi“, – sakė A. Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Anušausko, jo vertinimu, susitikimas su prezidentu buvo šiltas ir konstruktyvus.

„Mano vertinimu, krašto apsaugos sistema juda teisinga linkme, tačiau iššūkiai vis dėlto išlieka. Kai kalbame apie infrastruktūrinius projektus, kurie susiję su pajėgumų vystymu, kai kalbame apie kariuomenės modernizavimą – yra daugybė klausimų“, – teigė A. Anušauskas.

Kandidatas į krašto apsaugos ministrus su prezidentu aptarė ir politinio pasitikėjimo komandos formavimą. Pasak A. Anušausko, reikia suprasti, kad Krašto apsaugos ministerijos ir prezidentūros sinergija, vertinant tai, kad prezidentas yra vyriausias ginkluotųjų pajėgų vadas, turi egzistuoti. Bet pasiūlymų dėl komandos formavimo iš prezidento A. Anušauskas sako neišgirdęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsakomybių ribos, patys žmonės yra labai svarbu abiem pusėms. Kalbėjome apie konkrečius žmones, bet kol kas jų negalėčiau įvardinti.

Komandai keliu keletą reikalavimų – tai yra jų veiklos skaidrumas, kompetencijos ir atsakomybė už daromus darbus“, – sakė A. Anušauskas.

Po susitikimo prezidentas turės įvertinti tinkamumą eiti šias pareigas. Anksčiau su daugeliu kandidatų susitiko prezidento patarėjai, o dabar G. Nausėda pats asmeniškai kalbasi su kiekvienu kandidatu. Prezidentas žada susitikimus su kandidatais baigti penktadienį ir vėliau priimti sprendimą, kuris iš jų yra tinkamas arba ne.

Trečiadienį prezidentas dar susitiko su kandidate į socialinės apsaugos ir darbo ministres Monika Navickiene. Prezidentūroje lankėsi kandidatas į kultūros ministrus liberalas Simonas Kairys. Taip pat kandidatas į susisiekimo ministrus Kasparas Adomaitis. Ketvirtadienį prezidentas susitiko su kandidate į teisingumo ministres Evelina Dobrovolska.

REKLAMA

Pirmadienį su prezidentu kalbėjosi kandidatė į švietimo, mokslo ir sporto ministres Jurgita Šiugždinienė. Taip pat kandidatas į sveikatos apsaugos ministrus Arūnas Dulkys. Ir prezidentas buvo susitikęs su kandidate į ekonomikos ir inovacijų ministres Aušrine Armonaite. Su kandidatu į aplinkos ministrus Simonu Gentvilu.

Trečiadienį prezidentas susitiko su kandidate į finansų ministres Gintare Skaiste ir kandidate į žemės ūkio ministres Dalia Miniataite. Ketvirtadienio rytą turėjo susitikimą su kandidate į vidaus reikalų ministres Agne Bilotaite. Taip pat susitiko su kandidatu į energetikos ministrus Dainiumi Kreiviu.

REKLAMA

Prezidentas turi abejonių dėl kai kurių kandidatų į ministrus

Prezidentas G. Nausėda turi abejonių dėl kai kurių kandidatų į ministrus, tačiau konkrečių pavardžių neatskleidžia.

Pasak prezidento atstovo spaudai Antano Bubnelio, antradienio susitikime su paskirtąja premjere Ingrida Šimonyte buvo sutarta ieškoti kitų kandidatūrų, tačiau pati I. Šimonytė teigia, kad dėl to bus sprendžiama prezidentui susitikus su visais pretendentais į ministrus.

„Prezidentas išsakė savo abejonių dėl kelių kandidatūrų į ministrų postus ir buvo sutarta, kad šioms kandidatūroms bus ieškomi kiti asmenys, kurie galėtų užimti ministro pareigas“, – sakė A. Bubnelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalba ėjo, prezidentas išsakė savo pastebėjimų dėl kompetencijos, kurias turi turėti šie kandidatai, vadovausiantys atitinkamos ministerijos kuruojamoms sritims“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento atstovo, antradienį per susitikimą su paskirtąja ministre pirmininke išsamiai kalbėta apie septynis kandidatus, su kuriais prezidentas jau buvo susitikęs, taip pat apsikeista įžvalgomis apie tuos kandidatus, su kuriais susitikti jis dar planuoja. Konsultacijas planuojama tęsti šią savaitę.

Prezidento patarėjas S. Krėpšta anksčiau teigė, kad su visais kandidatais į ministrus iš pradžių susitinkama „plačiame patarėjų rate“.

„Turime labai išsamius pokalbius apie pagrindines problemas kiekvienoje srityje, apie konkrečius būdus jas spręsti, ką mato kandidatas ar kandidatė, ir vėliau seka susitikimas su prezidentu ir išsamus pokalbis“, – sakė S. Krėpšta ir pažymėjo, kad yra vertinami kandidatų pasiekti rezultatai, išsilavinimas bei patirtis, bendraujama su socialiniais partneriais.

REKLAMA

Šimonytė žadėjo prisiimti atsakomybę už pasiūlytus ministrus

Seimas antradienį pritarė konservatorės atstovės Ingridos Šimonytės kandidatūrai į premjero pareigas. Už jos kandidatūrą balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo dešimt, o susilaikė 41 parlamentaras.

Antradienį Seimo tribūnoje I. Šimonytė sakė prisiimanti asmeninę atsakomybę už visus savo pasiūlytus pretendentus į ministrus.

„Esame koalicijoje sutarę, kad jeigu iškilus kokiam nors šešėliui kas nors iš kabineto nuspręstų nepasitraukti, tuomet, matyt, pagal tokią logiką tektų pasitraukti man pačiai. Esu pasirengusi tą atsakomybę prisiimti“, – teigė I. Šimonytė.

Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo pristato Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikia svarstyti šios Vyriausybės programą.  

REKLAMA

Visas būsimų ministrų kabinetas atrodo taip:

Aplinkos ministras: Simonas Gentvilas (LRLS)

Energetikos ministras: Dainius Kreivys (TS-LKD)

Ekonomikos ir inovacijų ministrė: Aušrinė Armonaitė (LP)

Finansų ministrė: Gintarė Skaistė (TS-LKD)

Krašto apsaugos ministras: Arvydas Anušauskas (TS-LKD)

Kultūros ministras: Simonas Kairys (LRLS)

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė: Monika Navickienė (TS-LKD)

Susisiekimo ministras: Kasparas Adomaitis (LP)

Sveikatos apsaugos ministras: Arūnas Dulkys (TS-LKD)

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė: Jurgita Šiugždinienė (TS-LKD)

Teisingumo ministrė: Evelina Dobrovolska (LP)

Užsienio reikalų ministras: Gabrielius Landsbergis (TS-LKD)

Vidaus reikalų ministrė: Agnė Bilotaitė (TS-LKD)

Žemės ūkio ministrė: Dalia Miniataitė (TS-LKD)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų