REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos apeliaciniame teisme penktadienį paskelbtas nuosprendis rezonansinėje jaunos plungiškės Ievos Strazdauskatės nužudymo byloje.

Lietuvos apeliaciniame teisme penktadienį paskelbtas nuosprendis rezonansinėje jaunos plungiškės Ievos Strazdauskatės nužudymo byloje.

REKLAMA

Dėl jaunos merginos itin žiauraus nužudymo buvo teisiami trys pusbroliai Bieliauskai. Žemesnės instancijos teismas anksčiau tik Leonui Bieliauskui buvo skyręs laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Kiti du buvo sulaukę Temidės malonės. Karoliui Bieliauskui tada paskirta 17 metų įkalinimo bausmė, o Mantui Bieliauskui – 16 metų laisvės atėmimas.

Lietuvos apeliacinis teismas nusprendė dviem pusbroliams sugriežtinti paskirtas bausmes. Leonui Bieliauskui ir toliau palikta ikalinimo iki gyvos galvos bausmė. 

Teismas griežčiau pasisakė Karolio ir Manto Bieliauskų atžvilgiu. Karolį Bieliauską taip pat nuspręsta įkalinti iki gyvos galvos. Mantui Bieliauskui bausmė nuo 16 metų sugriežtinta iki 19 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Griežtesnės terminuoto laisvės atėmimo bausmės paskirtos ir A. Stankevičiui – laisvės atėmimas 4 metams 2 mėnesiams (buvo 2 metai 2 mėnesiai) bei T. Zagurskui – laisvės atėmimas 4 metams (buvo 2 metai).

REKLAMA

Teismo argumentai

Pabrėžta, kad žemesnės instancijos teismas paskyrė per švelnias bausmes. Todėl jos buvo sugriežtintos. Vis dėlto, M. Bieliauskas išvengė įkalinimo iki gyvos galvos. Iš bylos duomenų matyti, kad būdamas organizuotoje grupėje jokių aktyvių veiksmų neatliko, sprendimų priėmime nedalyvavo. Su Mantu niekas nesitarė ir nieko jo neklausė. Jis turi vaiką, neteistas, todėl jam laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos nepaskirta, tačiau ji buvo sugriežtinta.

Taip pat teismas nusprendė, kad Karolis Bieliauskas padarė visas nusikalstamas veikas, jo vaidmuo nebuvo antraeilis. Jis buvo aktyvus sprendimų priėmimo dalyvis ir vykdytojas. Jo advokatas aktyviai stengėsi sumenkinti K. Bieliausko vaidmenį. Net kelta versija, kad K. Bieliauskas apskritai nesuprato, kas vyko miško aikštelėje. Esą sėdėjo automobilyje, klausėsi muzikos, buvo užrakintas automobilyje. Nustatyta, kad duobę kasė pakaitomis, todėl visi suprato, kas vyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo padidinti priteistų neturtinių žalų dydžiai. Tėvams atitinkamai padidino iki 40 tūkst. eurų (prieš tai buvo po 30 tūkst. eurų). Nužudytos plungiškės seseriai neturtinė žala padidinta iki 20 tūkst. eurų (anksčiau buvo paskirta 15 tūkst. eurų). Merginos sužadėtiniui paskirtos žalos dydis paliktas nepakeistas – 15 tūkst. eurų.

Prokuroras Artūras Urbelis po posėdžio teigė, kad kol kas pagrindo skųsti nuosprendį Aukščiausiajam teismui jis nemato, nes bausmės nuteistiems pusbroliams buvo sugriežtintos. Tiesa, sprendimą dėl kasacinio skundo galima priimti per 3 mėnesius.

Nužudytos merginos artimuosius atstovaujantis advokatas Marius Liatukas teigė, kad nors neturtinės žalos dydžiai buvo padidinti, tačiau jie nėra pakankami. Vis dėlto, ar bus skundžiamas nuosprendis aukščiausiajai instancijai, advokatas atsakyti negalėjo. Sprendimas bus priimtas pasitarus su šeima, kuri, anot M. Liatuko, ir taip yra išvarginta viso bylos proceso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tikisi griežčiausių bausmių

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad byla buvo išnagrinėta šių metų spalio pabaigoje. Per paskutinį posėdį ne tik pavyko visoms pusėms pabaigti sakyti baigiamąsias kalbas, bet ir išklausyti atsikirtimus, replikas.

I. Strazdauskaitės artimuosius atstovaujantis advokatas Marius Liatukas po tos dienos posėdžio pasakojo, kad tikisi, jog teismas visiems trims dėl merginos nužudymo teisiamiems asmenims skirs griežčiausias įkalinimo bausmes:

„Tokia yra artimųjų pozicija. Per apeliaciją nepaaiškėjo jokios aplinkybės, kurios verstų abejoti, kad jie nenusipelnė įkalinimo iki gyvos galvos. Jokių kabliukų neįžvelgiu, teismas labai dalykiškai, konstruktyviai, laikantis visų procedūrų, išnagrinėjo šią bylą.

REKLAMA

Man imponuoja, kad nebuvo jokios galimybės užtęsti procesą. Byla sudėtinga ir ilgokai užsitęsė. Su merginos tėvu perkalbėjome, kad jau beveik 4 metai prabėgo nuo paties nusikaltimo.

Bet norisi akcentuoti, kad tiek ikiteisminis tyrimas, tiek teismų procesai, viskas vyko sklandžiai, buvo dirbama operatyviai. Labai kvalifikuotai išnagrinėta byla, tad tikimės, kad ir sprendimas bus toks. Per griežtas sprendimas šiuo atveju būti negali.“

Advokato asmeniniu vertinimu, kažkokio gailesčio iš žudikų pusės jis neįžvelgia. Tiesa, abejojama, kad po Apeliacinio teismo sprendimas šioje istorijoje bus padėtas taškas. Mat bent viena iš pusių, tikėtina, pasinaudos galimybe kreiptis į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą.

REKLAMA

Pateikti skundai

Primename, kad apeliacinius skundus dėl balandžio 3 dieną Kauno apygardos teismo priimto sprendimo yra pareiškę beveik visos bylos šalys. 

Nuosprendį apskundusi Generalinė prokuratūra siekia, kad už įvykdytus nusikaltimus įkalinimas iki gyvos galvos būtų skirtas visiems trims šioje byloje kaltinamiems pusbroliams Bieliauskams. 

Žemesnės instancijos teismo nuosprendžiu trys pusbroliai pripažinti kaltais dėl 2017-aisiais įvykdyto plungiškės I. Strazdauskaitės nužudymo, dviejų plėšimų, turto sunaikinimo bei neteisėto laisvės atėmimo. Teismas Leonui Bieliauskui skyrė laisvės atėmimą iki gyvos galvos, Karoliui Bieliauskui – 17, o Mantui Bieliauskui – 16 metų laisvės atėmimo bausmes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje byloje taip pat buvo nuteisti marijampolietis Algimantas Stankevičius ir kėdainietis Tomas Zagurskas. Jiems skirtos atitinkamai dvejų metų ir dviejų mėnesių bei dvejų metų laisvės atėmimo bausmės už dalyvavimą plėšime, neteisėtą šaunamojo ginklo turėjimą ir jo panaudojimą.

Apeliaciniam teismui pateiktame skunde prokuratūra prašo T. Zagurskui skirti ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, o A. Stankevičių įkalinti keturiems metams ir dvejiems mėnesiams. 

Byloje nukentėjusiaisiais pripažinti I. Strazdauskaitės tėvai, sesė ir buvęs sužadėtinis taip pat prašo skirti maksimalias bausmes dviems iš trijų kaltinamųjų ir priteisti iš viso 400 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą. 

REKLAMA

Kauno apygardos teismas nužudytos merginoms tėvams iš trijų pusbrolių solidariai priteisė 4510 eurų turtinei žalai atlyginti ir po 30 tūkst. eurų kiekvienam neturtinei žalai atlyginti, o nužudytosios seseriai ir sužadėtiniui – po 15 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti.

Skundus byloje pateikė ir nuteistieji, jie prašo sušvelninti jiems skirtas bausmes. Taip pat sulaukta ir nuteistųjų artimųjų apeliacinio skundo. 

Užmušė kastuvu

I. Strazdauskaitė 2017 metų kovą išvyko į Vilnių iš tėvų namų Plungėje ir netikėtai dingo. Po kelių intensyvios paieškos dienų jos kūnas rastas Kėdainių rajone.

Teisėsaugos duomenimis, mergina mirtinai sumušta kastuvu.

Įtariama, kad nusikaltimo motyvu tapo prabangus merginos automobilis. Į organizuotą grupę susibūrę kaltinamieji, bylos duomenimis, inscenizavo eismo įvykį, o I. Strazdauskaitei išlipus iš automobilio, ją pagrobė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų