REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį prezidentui pristačiusi atnaujintas COVID-19 tendencijas ekspertų taryba konstatavo, kad viruso plitimo tendencijos krypsta didėjimo linkme, bet augimas yra sulėtėjęs. 

Antradienį prezidentui pristačiusi atnaujintas COVID-19 tendencijas ekspertų taryba konstatavo, kad viruso plitimo tendencijos krypsta didėjimo linkme, bet augimas yra sulėtėjęs. 

REKLAMA

Kaip aiškino prof. Audronė Jakaitienė, situacija atsispindi tiek aktyvių užsikrėtusių per parą, tiek ir stacionare gydomų asmenų skaičių dinamikoje.

„Prognozės, kurias esame anksčiau teikę, yra atitinkančios dabartinį plėtros scenarijų, su tam tikromis paklaidomis, bet telpame į mūsų pasikliovimo intervalus“, – sakė ji.

Vertino viruso plitimą kiekvienoje savivaldybėje

Kaip aiškino mokslininkė, efektyvaus viruso reprodukcijos dydis (R) šiuo metu šalyje įvertintas 1,03. Taip pat buvo atlikta detalesnė analizė savivaldybių lygmenyje ir šio dydžio įvertis suskaičiuotas kiekvienai savivaldybei.

„Ką matome, kad iš tiesų analizuojant savivaldybių duomenis, situacija Lietuvoje yra heterogeniška. Apie 80 proc. savivaldybių nuo karantino įvedimo visgi šį įvertį turi didesnį nei 1, tai visgi reiškia, kad 80 proc. savivaldybių virusas plinta. Tačiau ką gero parodė ši analizė, kad tas 80 proc. yra pastovus nuo karantino pradžios ir nebeauga, nebesiekia 100 proc.“ – dėstė A. Jakaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta, kiek stipriai situacija skiriasi atskirose savivaldybėse, mokslininkė pažymėjo, kad situacija išties nėra vienoda.  

„Yra savivaldybių, kurių R yra mažesnis nei 1, lapkričio 29 dienai turime 5 tokias savivaldybes. Tačiau yra ir tokių, kur R siekia praktiškai 2. Ten, kur turime tą didelį įvertį, tai yra mažosios savivaldybės, kaip, pavyzdžiui, Zarasai, bet ta plėtra galbūt neturėtų tiek įtakos, kiek jos turi didieji miestai. Juose reprodukcijos įvertį stebime panašų Lietuvai apie 1,4–1,6“, – sakė ji.

REKLAMA

Anot ekspertės, tikrai matoma, kad įvesto karantino priemonės veikia, tačiau ekspertų taryba akcentuoja, kad jų reikia šiek tiek griežtesnių, ypač kalbant apie žmonių susibūrimus, ugdymo įstaigas, darbovietes, sveikatos priežiūros ir globos įstaigas.

Kur didžiausias sergamumas?

Remiantis statistikos departamento duomenis, vertinant paskutinių 14 dienų sergamumą 100 tūkst. gyventojų, pirmasis penketukas atrodo taip: Kėdainių rajono savivaldybė (1,745), Šiaulių m. sav. (1,508), Šilalės r. sav. (1,507), Alytaus m. sav. (1,459), Mažeikių r. sav. (1,377).

REKLAMA
REKLAMA

Nuo galo sąraše rikiuojasi tokių miestų savivaldybės kaip Pagėgiai (233), Neringa (255), Biržai (356), Lazdijai (377), Joniškis (386).

Palyginimui, Vilniaus mieste sergamumas šiuo metu siekia apie 746 (rajone 798), Kaune – 933 (rajone 882), Klaipėdoje – 1170 (rajone 953) atvejus 100 tūkst. gyventojų.

Naujų atvejų – virš 1 tūkst.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1187 nauji COVID-19 ligos atvejai, dėl koronaviruso mirė 19 žmonių, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Per praėjusią parą pasveiko 734 žmonės.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 62 tūkst. 515 asmenų, 46 tūkst. 665 – tebeserga, 15 tūkst. 77 – pasveiko.

Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 519 žmonių, dėl kitų priežasčių mirė 254 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 7476 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 264 tūkst. 577.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų