REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Buitinis konfliktas Klaipėdoje baigėsi kraupiu nužudymu. Į teisiamųjų suolą sėdo sugyventinį peiliu nudūrusi Rūta Vaitkienė. Pakako vienintelio dūrio, kad būtų padaryti mirtini sužalojimai.

Buitinis konfliktas Klaipėdoje baigėsi kraupiu nužudymu. Į teisiamųjų suolą sėdo sugyventinį peiliu nudūrusi Rūta Vaitkienė. Pakako vienintelio dūrio, kad būtų padaryti mirtini sužalojimai.

REKLAMA

Moteris teisme bandė teisintis, kad neturėjo tikslo nužudyti. Ji prašė kaltinimus iš nužudymo pakeisti į nužudymą labai susijaudinus arba į neatsargų gyvybės atėmimą. Vis dėlto, net dvi teismų instancijos nesutiko perkvalifikuoti pareikštų kaltinimų.

Tiek Klaipėdos apygardos, tiek Lietuvos apeliacinis teismas nuteisė R. Vaitkienę dėl artimojo giminaičio ar šeimos nario nužudymo. Moteris buvo pripažinta kalta ir nuteista laisvės atėmimu 9 metams, bausmę atliekant pataisos namuose.

Mirė vietoje

Bylos duomenimis, nusikaltimas įvykdytas 2020 m. kovo 25 d., apie 2 val., gyvenamajame name. Tarpusavio konflikto metu R. Vaitkienė tyčia vieną kartą peiliu smogė savo sugyventiniui į krūtinę ir padarė kiauryminę durtinę–pjautinę žaizdą.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl to nukentėjusiajam staiga sutriko širdies ir kvėpavimo veikla. Sugyventinis netrukus įvykio vietoje mirė. Atvykusiems medikams liko tik konstatuoti žmogaus mirtį, padėti jam jau nebebuvo galima.

REKLAMA

Su paskirta bausme nesutinkanti moteris prašė teismo perkvalifikuoti jos nusikalstamą veiką. Ji nesutiko būti teisiama dėl nužudymo. Moteris teigė, kad nusikaltimą įvykdė būdama susijaudinusi ir iš neatsargumo.

Ji prašė pripažinti atsakomybę lengvinančia aplinkybe tai, kad ji prisipažino padariusi nusikaltimą ir padėjo išaiškinti šią veiką. Pateikdama šiuos argumentus ji siekė, kad būtų paskirta švelnesnė laisvės atėmimo bausmė.

Pasismeigė pats?

R. Vaitkienė pažymėjo, kad nusikaltimą ji padarė netyčia, neturėdama ketinimų nužudyti savo sugyventinį. Nuteistoji nurodė, kad įsižiebus šeimyniniam konfliktui ji išsigandusi griebė netoliese buvusį peilį.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdama apsiginti ji ištiesė ranką ir pasakė sugyventiniui prie jos nesiartinti. Tačiau pastarasis nekreipė į tai dėmesio ir būdamas neblaivus puolė trenkti moteriai į veidą, tokiu būdu pats pasismeigdamas ant nuteistosios savigynai laikyto peilio.

Šį savo veiksmą apeliantė atsimena tik iš dalies, nes buvo afekto būsenos ir negalėjo suprasti, kas įvyko. Nuteistoji atkreipė dėmesį, kad sugyventinis nuolat prieš ją naudojo tiek psichologinį, tiek fizinį smurtą, žemino ir mušė vaikų bei pašalinių žmonių akivaizdoje.

Dėl nužudymo teisiama moteris pažymėjo, kad ji nusikalto pirmą kartą, administracine tvarka nėra bausta, turėjo pastovų darbą ir gyveno normalų gyvenimą. Prokuroras prašė nuteistosios apeliacinį skundą atmesti kaip nepagrįstą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismo sprendimas

Teisėjų kolegija, išnagrinėjusi baudžiamosios bylos medžiagą, skundžiamą teismo nuosprendį ir apeliacinio skundo argumentus, konstatavo, kad Klaipėdos apygardos teismas išsamiai ir nešališkai išnagrinėjo visas bylos aplinkybes.

Teismas įvertino byloje surinktus įrodymus ir pagrįstai R. Vaitkienę pripažino kalta, padarius nusikalstamą veiką. Lietuvos apeliacinis teismas patvirtino, kad pirmosios instancijos teismo išvados yra motyvuotos, pagrįstos išsamiu ir nešališku įrodymų įvertinimu, su kuriuo teisėjų kolegija neturi pagrindo nesutikti.

Pabrėžta, kad nuteistoji apeliaciniame skunde prašo perkvalifikuoti jos nusikalstamą veiką iš nužudymo į neatsargų gyvybės atėmimą. Apeliantė nurodo, kad inkriminuotus veiksmus ji padarė dėl neatsargumo. Šie ir kiti apeliacinio skundo argumentai atmesti kaip nepagrįsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų