REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trumpo pažadas: paliks Baltuosius rūmus, jei Bidenas laimės rinkimus

papildyta 08.35 val.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad paliks Baltuosius rūmus, jei Joe Bidenas bus oficialiai patvirtintas šalies vadovo rinkimų nugalėtoju, tačiau pakartojo, kad savo pralaimėjimo jis gali nepripažinti.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, kad paliks Baltuosius rūmus, jei Joe Bidenas bus oficialiai patvirtintas šalies vadovo rinkimų nugalėtoju, tačiau pakartojo, kad savo pralaimėjimo jis gali nepripažinti.

REKLAMA

D. Trumpas ėmėsi beprecedenčių pastangų užginčyti J. Bideno pergalę, skleisdamas įvairias sąmokslo teorijas apie pavogtus balsus ir teikdamas niekuo nepagrįstus teisinius skundus, kuriuos teismai atmetė.

Pirmą kartą po lapkričio 3-iosios rinkimų atsakinėdamas į žurnalistų klausimus, prezidentas žengė žingsnį link pripažinimo, kad nedirbs antrą kadenciją ir užleis Baltuosius rūmus J. Bidenui, kurio inauguracija numatyta sausio 20 dieną.

„Be abejo, taip. Ir jūs tai žinote“, – sakė D. Trumpas, paklaustas, ar paliks Baltuosius rūmus, jei Rinkikų kolegija patvirtins J. Bideno pergalę.

REKLAMA
REKLAMA

Bet „jei jie taip pasielgs, jie padarys klaidą“, pareiškė jis ir pridūrė, kad „tai bus labai sunku pripažinti“.

„Manau, nuo dabar iki [sausio] 20-osios nutiks dar daug dalykų“, – kalbėjo respublikonas.

Rinkikų kolegija, oficialiai išrenkanti nugalėtoją, susirinks gruodžio 14 dieną patvirtinti J. Bideno pergalės. Demokratas yra užsitikrinęs 306 rinkikų balsus, D. Trumpas – 232.

REKLAMA

„Šie rinkimai buvo klastotė“, – sakė D. Trumpas, kaip jau tapo įprasta, nepateikdamas jokių įrodymų savo kaltinimams pagrįsti.

Jis į žurnalistų klausimus atsakė Baltuosiuose rūmuose, po Padėkos dienos proga surengtos vaizdo konferencijos su kariškiais.

Prezidentas sakė, kad JAV balsavimo infrastruktūra yra „kaip trečiojo pasaulio šalies“.

Kiek anksčiau ketvirtadienį jis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, jog tai „tai buvo 100 proc. SUKLASTOTI RINKIMAI“, o trečiadienį paragino savo šalininkus respublikonus „pakeisti šiuos rinkimus“.

REKLAMA
REKLAMA

Jokių sukčiavimo įrodymų

Išrinktasis prezidentas sakė, kad amerikiečiai „nepalaikys“ bandymų pakeisti rinkimų baigtį, ir paragino visuomenę susivienyti kovai su besiplečiančia koronaviruso pandemija.

Jungtinėse Valstijose nuo koronavirusinės infekcijos jau mirė per 260 tūkst. žmonių, o pastarosiomis dienomis per parą užregistruojama po daugiau kaip 2 tūkst. mirčių nuo COVID-19.

D. Trumpo atsisakymas pripažinti pralaimėjimą yra tik vienas iš nesuskaičiuojamos daugybės atvejų, kai jis savo prezidentavimo metu sulaužė nusistovėjusias normas.

Jo šalininkai sako, kad respublikonas jau galvoja apie kandidatavimą 2024 metais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nors 74 metų D. Trumpas, be kitų jo skleidžiamų sąmokslo teorijų, tvirtina, kad skaičiavimo mašinos ištrynė milijonus už jį atiduotų balsų, vyriausybinė rinkimų saugumo agentūra paskelbė, jog lapkričio 3-iosios rinkimai buvo saugiausi per Amerikos istoriją.

Jausdamas vis didesnį įtakingų respublikonų spaudimą užbaigti politinę aklavietę, pirmadienį D. Trumpas pagaliau sutiko, kad būtų atvertas kelias išrinktajam prezidentui naudotis finansavimu ir kitais ištekliais, įskaitant prieigą prie žvalgybinės informacijos.

Ketvirtadienį jis sakė, kad greitu laiku vyks Džordžiją agituoti prieš sausio 5-ąją valstijoje vyksiantį antrąjį rinkimų į Senatą ratą. Džordžijai išrinkus du savo atstovus paaiškės, kuri partija kontroliuos Kongreso aukštuosius rūmus.

REKLAMA

78 metų J. Bidenas šią savaitę pristatė savo būsimą nacionalinio saugumo ir užsienio politikos komandą, suburtą iš patyrusių diplomatijos veteranų ir politikos formuotojų, pareiškęs, kad „Amerika sugrįžo ir yra pasiruošusi vesti pasaulį“.

Demokratas sakė, kad per savo pirmąsias 100 dienų prezidento poste jis spręs koronaviruso krizę, atšauks aplinkai „žalingą“ D. Trumpo politiką ir inicijuos teisės aktų, atversiančių kelią milijonams dokumentų neturinčių šalies gyventojų gauti pilietybę, priėmimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų