REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visame pasaulyje, nuo Sibiro iki tropikų, auga daugiau nei 150 rūšių putinų, deja, Lietuvoje turime tik vieną savaiminę jo rūšį – paprastąjį putiną. Jie paplitę ketvirtadalyje Lietuvos miškų, dažnai auga upių ir ežerų pakrantėse.

Visame pasaulyje, nuo Sibiro iki tropikų, auga daugiau nei 150 rūšių putinų, deja, Lietuvoje turime tik vieną savaiminę jo rūšį – paprastąjį putiną. Jie paplitę ketvirtadalyje Lietuvos miškų, dažnai auga upių ir ežerų pakrantėse.

REKLAMA

Paprastasis putinas labiausiai mėgsta derlingą priemolį su užsilaikančia drėgme. Tokių dirvožemių daugiausia Vidurio ir Šiaurės Lietuvoje. Paprastieji putinai išgyvena iki 50 metų, be to, jie nesunkiai dauginasi savaime įsišaknijančiomis atlankomis.

Putinų sėklas gerai platina Lietuvoje žiemojantys paukščiai. Baltais žiedais plokščiose kekėse putinai sužydi gegužės pabaigoje ar birželio pradžioje. Pats krūmas užauga iki 2–4 m aukščio. Vaisiai sunoksta rugsėjo mėnesį ir išsilaiko nenukritę beveik visą žiemą. Putino vaisiai sveria nuo 0,6 iki 1 g, gausiau derėti pradeda 3–4 metais po pasodinimo. Vešlus suaugęs krūmas gali duoti 30–40 kg vaisių.

Lietuvoje nuo seno auginami paprastieji ir dekoratyviniai (sodiniai) putinai. Visų mėgstama veislė „Roseum“ auginama dėl grožio, kadangi neužmezga vaisių. Retesni geltonlapiai „Aureum“, žemaūgiai, gausiai derantys „Compactum“ ir bevaisiai „Nanum“.

REKLAMA
REKLAMA

Ligoms atsparesnės veislės: „Park Harvest“ su geltonos spalvos jaunais lapais vasaros pradžioje ir bronziniai rausvais lapais rudenį, „Notcutt‘s Variety“– 3–4 m aukščio krūmas su didesniais nei įprasta vaisiais ir gražiais lapais. Norėdami savo sode turėti putiną, galite jį pasidauginti sėklomis, auginiais, atlankomis arba nusipirkti medelyne. Įprastai putinus, kaip ir kitus nesunkiai besišaknijančius lapuočius, galima dauginti žaliais, pusiau sumedėjusiais arba sumedėjusiais auginiais.

REKLAMA

Kadangi putinas mėgsta drėgnas, derlingas dirvas, norėdami gražaus žydėjimo ir gero derėjimo, parinkite jam tinkamą vietą. Jis gali pakęsti dalinį šešėlį, tačiau gausiau derės saulėtoje vietoje. Į sodinimo duobę įmaišykite perpuvusio mėšlo ar komposto. Pasodinę apmulčiuokite durpėmis, kompostu ar nupjauta žole.

Dažniausiai sodinami jauni (2–3 metų) krūmai, tačiau prigyja ir persodinti senesni krūmai. Putinus galima sodinti ir rudenį, ir pavasarį, nes yra atsparūs šalčiui, nelepūs. Nuo kitų stipresnių augalų putiną atitraukite apie 4 m, o jei sodinate eilėje kaip vaisinę plantaciją ar gyvatvorę – galima sodinti tankiau, kas 2–2,5 m. Pasodinę gerokai patrumpinkite putino šakas, o senesnių augalų šakas visai pašalinkite.

REKLAMA
REKLAMA

Nepamirškite jo patręšti perpuvusiu mėšlu (4–5 kg į kv. m) arba mineralinėmis kompleksinėmis trąšomis su didesniu azoto kiekiu. Svarbus ir savalaikis laistymas, ypač pirmaisiais metais po pasodinimo.

Putino lapus mėgsta įvairūs kenkėjai – lapgraužiai, amarai ir kt. Jei norite, kad putino lapai iki rudens išliktų gražūs, laiku panaudokite tinkamus insekticidus. Geriau rinktis biologinius preparatus, kurių dabar vis dažniau atsiranda rinkoje. Taip pat gali padėti tabako, česnako ar kitų kenkėjus atbaidančių augalų nuovirai.

Putinas yra nuostabus augalas, kurio visos dalys – žievė, žiedai, vaisiai – naudojamos maistui arba kaip vaistinė žaliava ne tik liaudies, bet ir įvairių šalių medicinoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų