REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pristatė savo būsimąją nacionalinio saugumo komandą, suburtą iš patyrusių veikėjų, anot jo, pasiruošusių tęsti Amerikos lyderystę pasaulyje, kai baigsis prezidento Donaldo Trumpo kadencija.

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pristatė savo būsimąją nacionalinio saugumo komandą, suburtą iš patyrusių veikėjų, anot jo, pasiruošusių tęsti Amerikos lyderystę pasaulyje, kai baigsis prezidento Donaldo Trumpo kadencija.

REKLAMA

„Tai komanda, dėl kurios mūsų šalis ir mūsų žmonės išliks saugūs“, – pareiškė J. Bidenas, oficialiai paskelbęs, kas jo administracijoje užims valstybės sekretoriaus, nacionalinio saugumo patarėjo, žvalgybos vadovo ir kitus svarbius postus.

„Ši komanda atspindi faktą, kad Amerika sugrįžo. Pasiruošusi vesti pasaulį, o ne nuo jo trauktis“, – pridūrė išrinktasis prezidentas.

J. Bidenas patvirtino, kad naujuoju diplomatijos vadovu taps buvęs valstybės sekretoriaus pavaduotojas Antony Blinkenas. Pasak išrinktojo prezidento, A. Blinkenas bus pasiruošęs vykdyti valstybės sekretoriaus pareigas nuo naujosios administracijos pirmosios darbo dienos.

REKLAMA
REKLAMA

A. Blinkenas 2013–2015 dirbo tuomečio JAV prezidento Baracko Obamos nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotoju. 2015 metais jis buvo paskirtas valstybės sekretoriaus pavaduotoju ir laikytas vienu pagrindinių kandidatų į Valstybės departamento vadovo postą.

REKLAMA

Savo būsimuoju J. Bidenas paskelbė, kad buvęs krašto saugumo sekretoriaus pavaduotojas Alejandro Mayorkasas. Kuboje gimęs politikas taps pirmuoju imigrantu ir lotynų amerikiečiu, stojusiu prie institucijos, pastaraisiais metais išprovokavusios ne vieną kontroversiją dėl savo vykdytos griežta imigracijos politikos, vairo.

Tuo metu Johnas Kerry, 2013–2017 metais vadovavęs Valstybės departamentui, taps prezidento pasiuntiniu klimato reikalams. J. Kerry antradienį pareiškė, kad ateinančiais metais Glazge vyksianti Jungtinių Tautų konferencija turi nubrėžti ambicingesnius tikslus, ir perspėjo, kad Paryžiaus klimato sutartis, kurią jis anksčiau padėjo suderinti, yra nepakankama.

REKLAMA
REKLAMA

Pristatytas išrinktojo prezidento J. Kerry sakė: „Būsite teisus, vėl prisijungęs prie Paryžiaus sutarties nuo [J. Bideno administracijos darbo] pirmosios dienos. Ir esate teisus pripažindamas, kad vien Paryžiaus [sutarties] nepakanka.“

Naujuoju nacionalinio saugumo patarėju taps Jake'as Sullivanas – buvęs vienas artimiausių demokratės Hillary Clinton padėjėjų, kai ši 2009–2013 metais dirbo valstybės sekretorės poste. J. Sullivanas, kaip ir A. Blinkenas, buvo J. Bideno nacionalinio saugumo patarėjas, kai šis buvo B. Obamos prezidentas.

Nacionalinės žvalgybos direktoriumi J. Bidenas ketina paskirti pirmąją moterį – buvusią Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovo pavaduotoją Avril Haines. „Su Avril būsime labai saugūs“, – pabrėžė būsimasis prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvusi valstybės sekretoriaus pavaduotoja Linda Thomas-Greenfield bus paskirta JAV ambasadore prie Jungtinių Tautų, nurodė J. Bidenas. Ji antradienį pažadėjo, kad Vašingtonas grįš prie tradicinės daugiašališkumo politikos ir atmes D. Trumpo administracijos šūkį „Pirmiausiai – Amerika“.

„Noriu jums pasakyti: Amerika sugrįžo. Multilateralizmas sugrįžo. Diplomatija sugrįžo“, – sakė veteranė diplomatė.

„Mūsų patiriami iššūkiai – globali pandemija, globali ekonomika, globali klimato kaitos krizė, masinė migracija ir ekstremalus skurdas, socialinis teisingumas – visa tai nepaliaujama ir tarpusavyje susiję. Tačiau [šios problemos] bus neišsprendžiamos, jeigu Amerika nerodys kelio“, – pabrėžė L. Thomas-Greenfield.

REKLAMA

J. Bideno štabas pirmadienį vakare išplatino pranešimą, kuriame buvo įvardytos kandidatūros į administracijos postus, antradienį išrinktasis prezidentas patvirtino siūlysiantis paminėtus veikėjus.

Vis dėlto J. Bideno siūlomi kandidatai dar turėtų būti patvirtinti Senato, o šis procesas nebūtinai vyks sklandžiai, nes Kongreso aukštuosiuose rūmuose kontrolę gali išsaugoti respublikonai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų