REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ingrida Šimonytė – jau viena koja premjero poste. Seimas patvirtino ją ministre pirmininke, tačiau opozicija valdantiesiems nervus tampė iki paskutinės sekundės. Iki pat balsavimo nebuvo aišku, ar dešiniesiems užteks balsų, o pagrindinė priežastis – Verygai pavaldus Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nurodymas izoliuotis visai Liberalų sąjūdžio frakcijai, o ryte sergančių koronavirusu gretas ėmė pildyti ir konservatoriai.

Ingrida Šimonytė – jau viena koja premjero poste. Seimas patvirtino ją ministre pirmininke, tačiau opozicija valdantiesiems nervus tampė iki paskutinės sekundės. Iki pat balsavimo nebuvo aišku, ar dešiniesiems užteks balsų, o pagrindinė priežastis – Verygai pavaldus Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nurodymas izoliuotis visai Liberalų sąjūdžio frakcijai, o ryte sergančių koronavirusu gretas ėmė pildyti ir konservatoriai.

REKLAMA

Opozicijai su dar iš Seimo nespėjusiu pasitraukti Ramūnu Karbauskiu nepavyko užblokuoti Šimonytei kelio į premjerus, pasidavė socdemai – didžioji jų dalis tiesiog nebalsavo.

Šiandienos posėdis, kurio net neturėjo būti, jei nereikėtų premjere tvirtinti Šimonytės ir svarstyti kitų metų biudžeto. Seimas tapęs tikru Covid-19 židiniu, aplink vaikšto mažiausiai pora užsikretusių, tačiau to dar nežinančių parlamentarų, o rekomendacijos saugotis rūpi ne visiems. Gurkšnoti salėje nederėtų, bet daugelį, lyg tyčia, labai troškina. Keletas parlamentarų nesibodi net prie tribūnos kalbėti iškišę nosis iš po kaukės.

REKLAMA
REKLAMA

O valdančioji dauguma turi ir kitą problemą – kaip sukrapštyti balsus ir patvirtinti Šimonytę premjere. Balsų trūkti gali dėl kelių priežasčių: nes blokuoti Šimonytės kandidatūrą yra paskutinis Karbauskio darbas paskutinę jo darbo dieną Seime.

REKLAMA

„Žiūrint į kandidatų į Vyriausybės narius sąrašą, girdint tai, ką šneka dėl vertybinių dalykų, mes palaikyti Šimonytės negalėsime“, – sako valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Darbo partija yra opozicinė partija, todėl balsuodami susilaikysime“, – pasakoja darbietis Vigilijus Jukna.

„Socialdemokratų frakcija nebalsuos už Ingridos Šimonytės kandidatūrą“, – teigia socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas.

O trečia priežastis – koronavirusas, arba Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vakarykštis nurodymas izoliuotis visai Liberalų sąjūdžio frakcijai. Tuščios dešimt kėdžių, nors parlamentarų testų rezultatai neigiami. Šis sprendimas piktina dešiniuosius. Jų teigimu, liberalai izoliuoti vien dėl to, kad priklauso tai pačiai frakcijai, nors, pavyzdžiui, ką tik iš jos pasitraukusiam, tačiau su liberalais kontaktavusiam ir dar kaukės normaliai nedėvinčiam Glaveckui būti Seime galima.

REKLAMA
REKLAMA

„Netgi atbuvę visą izoliacijos laiką, yra priversti dar kartą būti vien dėl to, kad jie priklauso politinei frakcijai“, – kalbėjo konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Mums įsakinėja Veryga su jam pavaldžiomis įstaigomis ir nurodo, kur kam kada būti“, – sako konservatorius Kęstutis Masiulis.

„Ne aš atlieku tuos epidemiologinius tyrimus, negalėčiau komentuoti detalių“, – pasakoja laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Minus 10 balsų labai aptirpdo dešiniųjų gretas. Valdančiųjų telieka apie 60, kai opozicijoje yra apie 50 narių, o kaip balsuos 13 mišrios grupės narių, nuspėti iš anksto sudėtinga. Dešinieji dar bando palenkti abejojančiuosius, kurį mygtuką spausti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji yra pasiruošusi šiam darbui geriau negu bet kas kitas šioje salėje ar bet kas kitas dabar Lietuvos politikoje“, – teigia Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

„Kuri kalba taip, kaip yra, kuri kalba tiesą, kurią galbūt kai kam girdėti yra nepatogu“, – kalbėjo konservatorius Mindaugas Lingė.

Pati Šimonytė salėje bando atremti priekaištus, esą dalis jos siūlomų ministrų silpni:

„Aš į komandą žiūriu kaip į visumą, aš matau savybes žmonių, kurios man atrodo tinkamos, kad būtų padaryti tie darbai, kurie man atrodo prioritetai.“

Jeigu balsų pritrūktų, procedūrą tektų kartoti iš naujo po pusantros savaitės, nes tik tada, po pertraukos, Seimas susirinks į salę.

REKLAMA

„Nors labai vengiu pastaruosius kelerius metus cituoti Šveiką, imsiu čia ir nesusilaikysiu: „Vis tiek kaip nors bus. Dar niekad nebuvo, kad niekaip nebūtų“, – sako kandidatė į premjerus Ingrida Šimonytė.

Vis dėlto pagalba ateina, tiesiogine žodžio prasme, kojomis. Atėjus lemiamam momentui, salėje lieka tuščios net aštuonios socdemų kėdės, o tai vadinama „balsavimu kojomis“ arba neformalia parama. Kodėl dalis socdemų nepaklausė Palucko, šįkart negali atsakyti net Sysas.

„Reikėtų klausti mūsų bičiulių, kurie neatėjo į balsavimą, nes frakcijos sprendimas buvo susilaikyti“, – pasakoja socialdemokratas Algirdas Sysas.

REKLAMA

O kuo mažiau balsuojančiųjų iš opozicijos, tuo didesnė tikimybė valdantiesiems užsitikrinti daugumą. Beje, Karbauskiui nepakluso ir vienas valstietis – Vinkus, trys darbiečiai, o už Šimonytę pasisakė penki Mišrios Seimo narių grupės nariai. Taigi principingai paskutinį kartą mygtuką spaudęs Karbauskis savo nepasiekė – vargais negalais Šimonytė išspaudžia pergalę.

Gėlių būsimoji premjerė visgi sulaukia. Tačiau piktinasi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro veiksmais.

„Aš tikiuosi, kad NVSC neiškirtinės frakcijų didmena, kartais abejotinomis aplinkybėmis“, – teigia I. Šimonytė.

Piktinasi ir Landsbergis. Pasirodo, nedaug trūko, kad dešinieji būtų turėję dar mažiau balsų. Prieš pat balsavimą pasirodė žinia, kad izoliuotis po kontakto su jau sergančiais seimūnais turi ir Gabrielius Landsbergis bei Aušrinė Armonaitė. Jų testų rezultatai neigiami ir jie iki šiol tikina negavę jokios žinutės, kad turi sėdėti namie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne iš žiniasklaidos tokius dalykus reikėtų sužinoti, nesuprantu, kodėl NVSC neįspėjo“, – kalbėjo Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Jau po balsavimo paaiškėjo, kad teigiamo Covid-19 testo atsakymo sulaukė dar du konservatoriai – Vytautas Juozapaitis bei Andrius Kupčinskas. Abu jie iš pat ryto atėjo į darbą, užsiregistravo posėdyje. Tačiau, gavę testų rezultatus, pasišalino. Taigi iš viso šiuo metu koronavirusu serga 5 Seimo nariai. O parlamentas daro pertrauką iki kito ketvirtadienio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų