REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lisa Cruise iš Birmingemo, Didžiosios Britanijos, papasakojo apie skaudžią savo netektį, praėjus pusei metų nuo dienraščio suorganizuotos akcijos, paskatinusios istorinius įstatymų pakeitimus Anglijoje.

Lisa Cruise iš Birmingemo, Didžiosios Britanijos, papasakojo apie skaudžią savo netektį, praėjus pusei metų nuo dienraščio suorganizuotos akcijos, paskatinusios istorinius įstatymų pakeitimus Anglijoje.

REKLAMA

Dirbant ligoninės priimamojo slaugytoja, Lisai Cruise ne kartą yra tekę padėti šeimoms susitaikyti su skaudžiomis netektimis. Ji puikiai žinojo, kaip vienai šeimai išgyvenant gedulą, organų donorystės dėka kita šeima gali verkti iš džiaugsmo. Todėl kai būdamas 18 metų amžiaus jos sūnus Lewis McDonough mirė sustojus širdžiai, ji norėjo, kad iš šios tragedijos išeitų ir kas nors gero.

Kaip ir daugelis kitų žmonių, jos sūnus nebuvo prisiregistravęs organų donorų registre. Tuomet Lisa tapo vienu pirmųjų žmonių Didžiojoje Britanijoje, sutikusių paaukoti artimojo organus pagal naujas organų donorystės taisykles Anglijoje – Lewis išgelbėjo tris gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA

Lisa pasakoja: „Dirbant slaugytoja man dažnai tenka padėti šeimoms susitaikyti su netikėta artimo žmogaus netektimi, yra tekę net rūpintis pacientais, kurie vėliau tapo organų donorais. Bet niekada nebūčiau pagalvojusi, kad ir pati atsidursiu tokioje situacijoje. Ir, kad donoru taps mano gražusis, linksmasis, gyvybingasis aštuoniolikmetis sūnus.

REKLAMA

Nors pati buvau įsiregistravusi į Organų donorų registrą, žinojau, kad neseniai pasikeitė įstatymai – deja, su šeima apie tai niekada nebuvo kalbėjęsi. Įtikinti Lewis apie ką nors rimtai pasikalbėti buvo beveik neįmanoma! Bet aš iškart žinojau, kad organų donorystė yra teisingas sprendimas.“

Organų donorystės numanomo sutikimo įstatymas, išleistas 2020 metais, įsigaliojo prieš šešis mėnesius. Šis įstatymas buvo vadinamas Maxo ir Keiros įstatymu – dvylikamečio Maxo Johnsono gyvybę išgelbėjo devynmetė Keira Ball, paaukojusi jam savo širdį. 

REKLAMA
REKLAMA

Dėl koronaviruso pandemijos kol kas dar nėra duomenų apie tai, ar Anglijoje priėmus šį įstatymą donorystės tendencijos kaip nors pasikeitė. Tačiau spalio 31 dienos duomenimis, 135 donorai paaukojo savo organus prieš tai šiuo klausimu neišreiškę savo valios. Tai buvo 26% procentai nuo 341 organų persodinimo operacijos.

„Visus raginu jau šiandien pasikalbėti apie tai su savo šeima ir draugais“, – sako Lisa. – „Žinoti, kad Lewisas išgelbėjo kitų žmonių gyvybes, yra vienintelė mano paguoda. Kai medikai mums pranešė pačią blogiausią žinią, aš vis galvojau, kad šiuo metu kita šeima galėtų sulaukti to visą gyvenimą aukštyn kojom apverčiančio skambučio ir verktų iš džiaugsmo. Tai man suteikė stiprybės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2016 metų balandžio mėnesio daugiau nei 2000 žmonių Didžiojoje Britanijoje mirė taip ir nesulaukę organų transplantacijos. Iki pakeičiant organų donorystės įstatymą Anglijoje, 80% žmonių teigė, kad iš principo palaiko organų donorystę, bet tik 38% buvo iš tiesų užsiregistravę organų donorystei. Dauguma teigė, kad tiesiog dar neprisiruošė to padaryti, rašoma mirror.co.uk.

Anthony Clarksonas iš Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos Kraujo ir transplantacijų departamento, atsakingas už organų ir audinių donorystę, sako: „Praėjo dar labai nedaug laiko, bet mes džiaugiamės, kad organų donorystė sulaukia tiek palaikymo ir kad priimtas naujas įstatymas.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų