REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis teigia, kad Ramūno Karbauskio sprendimas trauktis yra jo rankose ir nereikėtų spręsti jo problemų. Bet konservatorių vedlys neatmeta, kad galėtų būti skiriamas ir septintas Seimo pirmininko pavaduotojas. Pasak jo, dabar visas situacijos užglaistymas Seimo pirmininkės rankose.

Konservatorių frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis teigia, kad Ramūno Karbauskio sprendimas trauktis yra jo rankose ir nereikėtų spręsti jo problemų. Bet konservatorių vedlys neatmeta, kad galėtų būti skiriamas ir septintas Seimo pirmininko pavaduotojas. Pasak jo, dabar visas situacijos užglaistymas Seimo pirmininkės rankose.

REKLAMA

„Tokių pareiškimų esame ir anksčiau girdėję. Jeigu jis padės mandatą – tai padės, jei liks – tai bus kaip ir anksčiau“, – teigė G. Landsbergis.

G. Landsbergis: „Nespręskime jo problemų“

R. Karbauskis Seime aiškino, kad jis dar svarstytų apie savo sprendimą pasitraukti, jeigu valdantieji paprašytų likti.

„Nespręskime jo problemų. Man atrodo, kad kiekvienas žmogus savo asmenines problemas tegul pats sprendžiasi.

Jeigu mes galime atrasti tai, kad tas atstovavimas būtų teisingesnis visokiomis formomis – tai tikrai esame pasiruošę tą padaryti, o Viktorija yra tinkamas žmogus surasti būdą, kaip tą padaryti geriausiai“, – atsakė G. Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, valstiečiai kiekvieną dieną žibalo pylė į tas liepsnas ir dabar turime liepsnojantį laužą.  Pasak jo, valdantiesiems kyla nerimas, kad opozicijos lyderio pareigybė vis nepaskiriama.

REKLAMA

„Klausimas, ar ji bus. Nauja frakcija, kuri žadėta irgi neatsiranda“, – teigė G. Landsbergis.

„Aš apskritai stengiuosi nedalyvauti visame šitame žibalo pylime į laužą. Gyriau ir ponę Norkienę. Matau galimybę turėti taikesnė Seimą, bet tam tikri politikai nori mažiau taikaus Seimo ir tokiu būdu galimybės realizuoti save gal ir didesnės“, – pridūrė G. Landsbergis.

Kaip variantas – septintas Seimo vicepirmininkas

Pasak G. Landsbergio, gali būti svarstomas ir variantas dėl septinto Seimo vicepirmininko. Jis mano, kad tai yra realus variantas.

REKLAMA
REKLAMA

„Seimo pirmininkė mato kelią pirmyn. Ji turi visišką pasitikėjimą iš koalicijos partnerių, kad ji gali tą situaciją išlaviruoti geriausiai“, – teigė G. Landsbergis.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen bando situaciją spręsti.  Pasak Seimo pirmininkės, Seimas vėl galėtų grįžti prie Seimo pirmininko klausimo. Tačiau neatsakė, ar galėtų vykti iš naujo balsavimas dėl A. Norkienės.

„Gali būti teikiamas ir septintas pavaduotojas, tikrai sprendimų yra. Girdžiu didžiosios opozicijos frakcijos susirūpinimą, kad jie neturi savo atstovo valdyboje. Reikės kažkaip šį klausimą spręsti“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsiprašyti tikrai neketinu“

Ji žada pasikalbėti su R. Karbauskiu ir teigė turinti idėjų, kaip situaciją užglaistyti.

„Atsiprašyti tikrai neketinu, nematau dėl ko turėčiau atsiprašyti. Tą konfliktą galima užglaistyti, turiu planą, kaip tą padaryti ir kalbuosi su frakcijų žmonėmis.

Pirmiausia, kiek suprantu, ponas Karbauskis paskelbė apie atsitraukimą, tačiau įvardijo ir kelias sąlygas. Tai nėra galutinis pasitraukimas. Pasižiūrėkime iki kitos savaitės, galbūt šiandien – tokia pasitraukimų diena, nuotaika pasikeis, ir jis vis dėlto liks“, – sakė V. Čmilytė Nielsen.

R. Karbauskis Seime aiškino, kad jis dar svarstytų apie savo sprendimą, jeigu valdantieji paprašytų likti, jei būtų grįžta į pradinę situaciją ir vėl svarstoma Aušrinės Norkienės kandidatūra į Seimo vicepirmininkes.

REKLAMA

„Kiekvienas Seimo narys yra laisvas priimti bet kokį sprendimą, vertindamas aplinkybes. Aš tokios audringos reakcijos tikrųjų argumentų nesuprantu. Tikiuosi, kad pakalbėję išsiaiškinsime.

Neskubu iki antradienio, man svarbu, kad opozicinės frakcijos jaustųsi įvertintos ir svarbiausia, atstovaujamos“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasiteiravus, ar R. Karbauskis galėtų likti Seime: „Man labai sunku įlysti į R. Karbauskio galvą. Kiekvienas Seimo narys laisvas prieš sprendimus ir tai jo sąžinės ir atsakomybės reikalas“.

Karbauskis pranešė, kad traukiasi iš Seimo ir iškėlė sąlygą

Ramūnas Karbauskis pranešė, kad traukiasi iš Seimo. Tačiau jis pažymėjo, kad yra viena aplinkybė, kuri galėtų pakeisti jo sprendimą, jei valdantieji paprašytų jo likti. Pasak jo, galutinis terminas yra iki antradienio.

REKLAMA

„Viena aplinkybė galėtų pakeisti. Jeigu Seimo dauguma paprašytų manęs to nedaryti. Aš antradienį kreipsiuosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją su pareiškimu. Jie turi laiko iki antradienio.

Visi suprantame, kad to nebus. Niekas neprašys ir iš pradžių džiūgaus, o po to pradės gailėtis“, – Seime teigė R. Karbauskis.

Vietoje R. Karbauskio frakcijos seniūne išrinkta Aušrinė Norkienė. R. Karbauskis vylėsi, kad Seimas vėl grįš prie Seimo primininko pavaduotojų klausimo ir vėl pasiūlys balsuoti už A. Norkienės kandidatūrą.

„Frakcijos vadove išrinkta A. Norkienė, aš labai tikėčiausi, kad Seimo dauguma turės nors truputį sąžinės ir grįš prie pirminio pasiūlymo dėl Seimo pirmininko pavaduotojų, ja vėlgi būtų siūloma A. Norkienė, kadangi argumentų prieš ją nebuvo pasakyta jokių, išskyrus, kad siūlau aš“, – kalbėjo valstiečių lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra politinės kultūros dugnas ir jį pasiekė mūsų oponentai, kurie turi septyniasdešimt kelis balsus“, – sakė R. Karbauskis.

Atsisako mandato, nes protestuoja prieš naujosios valdžios veiksmus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas R. Karbauskis atsisako Seimo nario mandato, protestuodamas prieš naujosios valdžios veiksmus skirstant pozicijas parlamente.

Anot valstiečių, tokį sprendimą jis ir didžiausia opozicijos frakcija priėmė „nepritardami ir protestuodami prieš Seimo vadovybės ir Seimo daugumos veiksmus, kuriais eliminuojama didžiausia opozicinė frakcija iš Seimo vadovybės“.

„Po to, kai mes padarėme pareiškimą, man teko šnekėti su Seimo pirmininke, teko šnekėti su kitų partijų, frakcijų lyderiais, kurie pradėjo sakyti, kad mes suklydome, taisomės, atšaukiame savo pataisas.

REKLAMA

Tai mūsų pasakymas buvo aiškus – arba mes grįžtam į pradžią, arba iš viso nesišnekame. Iš demokratijos, iš tų šimtų tūkstančių žmonių, kurie balsavo už valstiečių ir žaliųjų sąjungą yra atvirai pasityčiota ir mes su tuo nesitaikstysime“, – teigia valstiečiai.

Pasak R. Karbauskio, jei valdžia toliau stums į šoną valstiečių frakciją, tai jų kitas žingsnis „informuoti visas ES valstybes apie tai, kas mūsų Seime darosi“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų