REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdančiųjų deleguota Ingrida Šimonytė per plauką paskirta ministre pirmininke. Balsavimas Seimo salėje buvo įtemptas, nes trys opozicinės partijos atsisakė palaikyti kandidatę, o 11 Liberalų sąjūdžio frakcijos narių posėdyje dalyvauti negalėjo dėl saviizoliacijos.

Valdančiųjų deleguota Ingrida Šimonytė per plauką paskirta ministre pirmininke. Balsavimas Seimo salėje buvo įtemptas, nes trys opozicinės partijos atsisakė palaikyti kandidatę, o 11 Liberalų sąjūdžio frakcijos narių posėdyje dalyvauti negalėjo dėl saviizoliacijos.

REKLAMA

62 Seimo nariai balsavo už, 10 – prieš, 41 susilaikė.

Trys opozicinės Seimo partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų partija ir Darbo partija – susivienijo nepalaikyti I. Šimonytės kandidatūros. Iš viso šioms frakcijoms priklauso 56 Seimo nariai. Dar 11 Liberalų sąjūdžio narių atsidūrė saviizoliacijoje.

„Ar nėra geresnių už mane?“

Pati I. Šimonytė prieš balsavimą retoriškai klausė „Ar nėra geresnių už mane?“ ir iškart atsakė – „Žinoma, kad yra“. Tiesa, ją stebina dalies politikų kritika dėl jos kandidatūros.

REKLAMA
REKLAMA

„Suprantu kritiką apie Vyriausybės programą. Bet tai mane kiek stebina. Vyriausybės programą Seimas tvirtins atskirai. Turės galimybę išsamiai diskutuoti ir komitetuose. Matyt, diskusijų bus dėl dokumento daug. Paradoksalu tai, kad Vyriausybės programos neturėjimą man prikiša tie, kurie rinkimų kampanijos metu neturėjo net rinkiminės programos“, – pastebėjo I. Šimonytė.

REKLAMA

Ji taip pat atsiliepė ir į kolegų Seimo narių kritiką dėl jos pasiūlyto ministrų kabineto.

„Aš suprantu, kad, kai išskiri žmones po vieną, kiekvienam galima turėti priekaištų. Bet aš į komandą žiūriu kaip į visumą. Aš matau savybes žmonių, kurios man atrodo tinkamos tam, kad būtų padaryti tie darbai, kurie man yra prioritetai“, – sakė I. Šimonytė.

Klausimai dėl darbų

Prieš balsavimą Seimo nariai I. Šimonytei galėjo užduoti klausimus. Konservatorius Mykolas Majauskas kandidatės teiravosi, kokius svarbiausius sprendimus artimiausiu metu ji mato sveikatos srityje.

REKLAMA
REKLAMA

„Artimiausio laikotarpio problemos yra labai aiškios, jos išplaukia iš koronaviruso krizės. Tikslas, kurį turėtume pasiekti irgi gana aiškus – kaip galėtume grįžti į tą situaciją, kad epidemiologai galėtų palikti visą likusią populiaciją be ypatingų apribojimų. Klausimas, kada mes pamatysime teigiamą karantino poveikį. Tam reikės pastangų tiek išteklių, tiek procesų valdymo požiūriu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Seimo narys Tomas Tomilinas klausė, kokias priemones Vyriausybės ketina taikyti mitingų ir protestų metu.

„Taip jau yra buvę 2009 m. Tada ne visiems užteko drąsos išeiti pasikalbėti su žmonėmis. O aš tada net nebuvau politikė ir išėjau pasikalbėti. Manau, kad nėra geresnio būdo spręsti problemoms ir tokiais atvejais, kaip tiesiog su žmonėmis atvirai kalbėtis“, – pastebėjo kandidatė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstiečiai balsuos „prieš“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis antradienio rytą pareiškė, kad valstiečių frakcija vieningai ketina nepalaikyti I. Šimonytės.   „Mūsų frakcija, aš labai tikiuosi, visa balsuos prieš, nes tai labai normalus opozicijos žingsnis. Už kitas (opozicines) frakcijas negaliu pasakyti, jos šiandien ryte spręs, būtų labai logiška, kad balsuotų „prieš“, – antradienį LRT radijui sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, „jei iš opozicijos niekas nebalsuotų už I. Šimonytę, beviltiška, kad ji būtų patvirtinta kandidate į premjeres“.

Praėjusią savaitę prezidentas Gitanas Nausėda Seimui pateikė I. Šimonytės kandidatūrą, kandidatūrai Seimas pritarė paprasta balsų dauguma. Po to kandidatė susitiko su visomis parlamento frakcijomis.

REKLAMA

I. Šimonytės kandidatūrą į premjero pareigas siūlo centro dešinės koalicija, kurią sudaro konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija. Jie Seime turi 73 mandatus iš 141.

Nepalaikė ir Darbo partija, ir socialdemokratai

Po pirmadienį vykusio susitikimo su Ingrida Šimonyte Seimo Darbo partijos frakcijos nariai nusprendė nepalaikyti jos kandidatūros į premjero postą. 

Anot Darbo partijos frakcijos seniūno Vigilijaus Juknos, nors frakcijos susitikimo su I. Šimonyte metu paaiškėjo, kad sutariama dėl kai kurių programinių nuostatų, tačiau to – negana, nes kandidatė į premjeres neišsakė aiškios pozicijos dėl svarbiausių Darbo partijos programos nuostatų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

REKLAMA

„Nors ir sutariame dėl kai kurių programinių nuostatų, tačiau matome, kad mūsų požiūriai išsiskiria. Neryžtingas nusiteikimas spręsti regionų problemas, prisitaikėliškas požiūris ir antklodės tampymas pagal koalicijos interesus galutinai sunaikins regioninę politiką. Taip pat nežymiai didesnio procento nuo BVP perskirstymas neleis užtikrinti geriausių paslaugų gyventojams, kalbame apie švietimą, jo kokybę, sveikatos apsaugą, skurdo bei socialinės atskirties mažinimą. 

Todėl, kaip konstruktyvi opozicinė partija, negalime palaikyti šios kandidatūros. Darbo partijos frakcija šiandien susilaikys“, – informuoja frakcijos seniūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas antradienį ryte teigė, kad socialdemokratų frakcija nesulaukė visų I. Šimonytės atsakymų į jiems rūpimus klausimus.

„Atvirkščiai, kai kurie pretendentai į Vyriausybės kabinetą savo viešose kalbose yra pasisakę labai įdomiai ir prieštaraujančiai socialdemokratų įsitikinimams ir planams Seime. Todėl tikime, kad valdančioji dauguma turi prisiimti atsakomybę už siūlomą valstybės raidos viziją ir savo balsais patvirtinti savo keliamą kandidatę. 

Todėl socialdemokratai nebalsuos už Šimonytės kandidatūrą“, – iš Seimo tribūnos sakė G. Paluckas.

Liberalai saviizoliacijoje

Savaitgalį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras Liberalų sąjūdį informavo, kad turėjusieji sąlytį su sergančiu Covid-19, privalo saviizoliuotis. Todėl frakcija pradėjo dirbti nuotoliniu būdu.

REKLAMA

Kaip teigė frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas, parlamentarai negavo leidimo atlikti testus.

„Nuolatinis testavimasis padėtų parodyti realesnę grėsmę, tačiau, deja, mums papildomai testuotis Seimo rūmuose neleista. Savaitgalį mobiliuosiuose punktuose testavomės aš ir kolega Ričardas Juška. Jo testas ir dar kartą buvo neigiamas, aš atsakymo dar laukiu“, – pranešime spaudai teigė E. Gentvilas. 

Covid-19 nustatytas Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, Seimo nariams Viktorui Pranckiečiui bei Jonui Varkaliui.

Kaip svarstoma ministro pirmininko kandidatūra?

Seimo statute įtvirtinta, kad Seimas, gavęs Respublikos Prezidento teikimą dėl Ministro Pirmininko kandidatūros, artimiausiame posėdyje suteikia galimybę šalies vadovui pristatyti pretendentą.

REKLAMA

Respublikos Prezidentui po Ministro Pirmininko kandidatūros pristatymo klausimai nėra užduodami. 

Pretendentui į Ministro Pirmininko pareigas bus suteikiamas žodis prisistatymui, po kurio jis atsakys į Seimo narių klausimus.

Po to prisistatymo Ministro Pirmininko kandidatūra bus perduodama svarstyti Seimo narių frakcijoms. Frakcijos turi teisę su pretendentu suderintu laiku pakviesti jį į savo posėdžius ir užduoti jam klausimų. Frakcijos Ministro Pirmininko kandidatūrą turi apsvarstyti ne vėliau kaip per dvi darbo dienas.

Ne vėliau kaip per savaitę nuo Ministro Pirmininko kandidatūros pristatymo turės būti surengtas kitas Seimo posėdis sprendimui dėl pateiktos kandidatūros priimti. Šiame posėdyje pirmiausia išklausomos frakcijų išvados pradedant didžiausia ir baigiant mažiausia frakcija. Po to rengiama diskusija, kurios pabaigoje suteikiamas žodis pretendentui, taip pat galimybė jam dar kartą atsakyti į Seimo narių klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pretendentui baigus atsakinėti į klausimus, balsuojama, ar pritarti pateiktai Ministro Pirmininko kandidatūrai.

Pagal Seimo statutą, Respublikos Prezidentas turi teisę atšaukti pristatytą kandidatūrą bet kuriuo metu iki balsavimo dėl pritarimo jai pradžios.

Ministras Pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų nuo jo paskyrimo Seimui turės pristatyti savo sudarytą ir Respublikos Prezidento patvirtintą Vyriausybę ir pateikti svarstyti šios Vyriausybės programą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų