REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ką daryti, jeigu įprastoje parduotuvėje legaliai nusipirkote gaminį ir tik vėliau sužinojote, kad juo prekiauti dar negalima? Ar pirkėjai gali būti tikri, kad pirkinys nepakenks jų sveikatai?

Ką daryti, jeigu įprastoje parduotuvėje legaliai nusipirkote gaminį ir tik vėliau sužinojote, kad juo prekiauti dar negalima? Ar pirkėjai gali būti tikri, kad pirkinys nepakenks jų sveikatai?

REKLAMA

Šią savaitę portalo tv3.lt redakciją pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame vyras piktinasi vienoje „Express Market“ parduotuvių tinklo parduotuvėje įsigijęs galimai Lietuvoje nelegalią „Salt Switch" elektroninę cigaretę.

Vyras taip pat išsakė susirūpinimą savo sveikata – jei produktu prekiauti negalima, kaip vartotojams būti tikriems, kad gaminys išties saugus vartoti.

„Šiandien įsigijau Express Market parduotuvėje „Salt Switch" elektroninę cigaretę, kaip vėliau sužinojau, kurios prekyba Lietuvoje yra uždrausta. Kodėl jūsų parduotuvės pardavinėja nelegalią produkciją?” – retoriškai klausia vyras.

Jo nuomone, „Salt Switch" elektroninės cigaretės yra nesaugios naudojimu, nes įstatymai teigia, kad registravus naują elektroninę cigaretę Lietuvoje, turi praeiti mažiausiai 6 mėnesiai, kad ji būtų ištirta. Tik praėjus šiam terminui jos prekyba galima.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuo „Salt Switch" registravimo nėra praėjęs 6 mėnesių terminas. Jaučiuosi apgautas. Nežinau kokį poveikį tai turės mano sveikatai. Šios elektroninės cigaretės kokybė yra stipriai kvestionuojama. Kas atsakys už mano sveikatą jei ji pablogės dėl nelegalios elektroninės cigaretės Lietuvoje, kurią įsigijau pas jus?”, – piktinasi skaitytojas.

REKLAMA

Pasitikima tiekėjais

„Express Market“ pardavimo skyriaus atstovas Dalius Mockevičius sako, kad jų parduotuvė, įsigydama prekes mažmeninei prekybai, dauguma atvejų pasitiki tiekėju ir papildomai prekybos legalumo tokio pobūdžio gaminiais netikrina.

„Tokiais atvejais dažniausiai pasitikime mūsų tiekėjais, tačiau kaip prekybos grandinės dalyviai vis vien jaučiamės atsakingi, todėl paprašėme tiekėjo kreiptis į Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamentą dėl išsamesnio gaminio saugumo išaiškinimo“, – komentavo D. Mockevičius.   

REKLAMA
REKLAMA

„Express market“ atstovas teigia, jog vienkartinėmis elektroninėmis cigaretėmis jų parduotuvių tinkle prekiaujama maždaug 7 parduotuvėse Vilniuje ir Kaune.

Bendrovės „Ecodumas“ pardavimų projektų vadovas Tomas Navickas į klausimą, kada buvo jų parduotuvėje pradėta šiuo gaminiu prekiauti – neatsakė, tik patikino, kad gaminys yra saugus vartoti.

„Susisiekėme su produkto „Salt Switch“ gamintoju ir importuotoju, kurie patvirtino, jog produktas yra saugus ir galima saugiai prekiauti produktu, kadangi dėl produkto pateikti visi reikiami pranešimai ir produktas užregistruotas Lietuvos Respublikoje bei kitose Europos Sąjungos šalyse”, – komentavo T. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekybą pradėjo anksčiau laiko

Narkotikų, alkoholio ir tabako kontrolės departamento (toliau – NATKD) duomenimis, elektroninių cigarečių ir jų pildyklių gamintojai ir platintojai apie naują gaminį ir planuojamą jo pristatymą rinkai turi pranešti NATKD 6 mėnesiai iki prekybos gaminiu pradžios.

„Patikrinus Eu-CeG sistemoje pateikiamus pranešimus, nustatyta, kad pirmas pranešimas apie Jūsų paklausime minimą produktą buvo pateiktas 2020-06-17, atsižvelgiant į tai, kad šeši mėnesiai nuo pirmo pranešimo pateikimo dar nėra praėję šiuo gaminiu prekiauti Lietuvoje negalima“, – prekybos atvejį portalui tv3.lt komentavo tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Gintaras Karanda.

REKLAMA

Tačiau G. Karanda sako, jog prekyba nauju rinkai produktu, nors ir nepraėjus nurodytam laiko tarpui, nereiškia, jog gaminys gali būti kenksmingas. „Atkreiptinas dėmesys, kad šešių mėnesių nepraėjęs laikotarpis nereiškia, kad gaminys yra nesaugus”, – teigia G. Karanda.

G. Karanda taip pat pranešė, jog NATKD kreipsis į šio gaminio atstovą Lietuvoje dėl šių gaminių pateikimo rinkai ir prekybos jais nutraukimo iki sueis įstatyme numatytas terminas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų