REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Krepšinio mėgėjai netrukus vėl galės ant parketo išvysti Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę, kuri kiek daugiau nei už savaitės žais du 2022 metų Europos čempionato atrankos mačus.

Krepšinio mėgėjai netrukus vėl galės ant parketo išvysti Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę, kuri kiek daugiau nei už savaitės žais du 2022 metų Europos čempionato atrankos mačus.

REKLAMA

Dėl koronaviruso atrankos rungtynės vyks dar neregėtu „burbulo“ principu. Lapkričio 27-29 dienomis į Vilnių atvyks ir tarpusavyje susitiks C grupėje žaidžiančios Lietuvos, Belgijos, Čekijos ir Danijos rinktinės.

Visos komandos sužais po dvi rungtynes. Į Vilniaus „burbulą“ jos pradės rinktis jau nuo lapkričio 23-osios dienos, pirmadienio. 

Dabartinė grupės lyderė yra Belgija, turinti dvi pergales iš tiek pat galimų, Lietuva ir Čekija turi po pergalę, o danai kol kas lieka su be laimėjimų.

Lietuvos rinktinės kovas su danais (lapkričio 27d.) ir belgais (lapkričio 29 d.) tiesiogiai transliuos TV3 televizija.

REKLAMA
REKLAMA

Visą ateinančią savaitę „burbule“ galios griežti saugumo reikalavimai. Pradedant nuo skirtingų įėjimų į areną, viešbutį, gyvenimą atskirai kambariuose, maitinimo tiekimą į kambarius, testavimą ir tt. Pagrindinė organizatorių užduotis, kad visi asmenys turėtų kuo mažiau kontakto tarpusavyje ir kad pavyktų išvengtų galimų rizikų.

REKLAMA

Bent jau taip tv3.lt sakė Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

„Viskas kaip ir gerai, dirbame, o to darbo tikrai pakanka. Vyksta nuolatiniai susitikimai su institucijų atstovais, miesto savivaldybe. Darbo grupėse aptariame įvairius dalykus. Aišku, situacija tokia, kad tų pasikeitimų visada yra ir sunku viską planuose numatyti“, – sakė M. Špokas.

Griežti saugumo reikalavimai

Renginio organizatoriams tenka dėlioti įvairius saugumo protokolus. Anot M. Špoko, nėra lengva viską suplanuoti iki menkiausių detalių, tuo labiau, kad visada visko gali nutiki.

REKLAMA
REKLAMA

Štai visos keturios komandos gyvens tame pačiame viešbutyje, tiesa, kiekviena turės po savo atskirą aukštą ir jokių būdų negalės tarpusavyje turėti kontakto.

„Pirmiausia, tai komandos jau atvažiuoja su atliktais koronaviruso testais. Jei viskas gerai, tada tą pačią procedūrą atliekame po kelių dienų ir pas mus. Iš viešbučio niekas negalės išeiti, išskyrus, kai reikės vykti į treniruotes ar rungtynes. Tokie dalykai nėra įprasti, bet viskas daroma dėl saugumo.

Kiekvienas žaidėjas gyvens atskirame kambaryje. Kas dėl maitinimo, tai šiuo metu deriname šį klausimą, bet greičiausiai jis bus pristatomas į kambarius atskirai. Nes pagal sveikatos apsaugos ministerijos taisykles, tas bendras stalas, kad ir kiek atskirtas, nėra leidžiamas. Tai tų tokių niuansų yra pakankamai daug“, – apie griežtas taisykles sakė LKF atstovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausia, kad komandos bus atskirtos aukštais, jog tarpusavyje nesusitiktų. Bus atskiri ir įėjimai į viešbutį. tam tikros naudojimosi liftu taisyklės. Sudėlioti grafikai, pavyzdžiui, kada kas vyksta į treniruotes. Yra poilsio, vaizdo peržiūros kambariai, tai ties tuo taip pat srautai bus griežtai išskirstyti. Erdvės ten yra tokios, kokios yra, tas sieksime, pavyzdžiui, sėdimas vietas išdėlioti didesniais tarpais. Visi personalo nariai, krepšininkai, teisėjai gyvens tame „burbule“, bet bandome kaip įmanoma daugiau sumažinti kontakto“, – sakė M. Špokas.

Laisvalaikio erdvėje dalyviai galės žiūrėti filmus, atsipūsti ar žaisti kompiuterinius žaidimus.

REKLAMA

Viešbutyje bus maždaug 150 gyventojų. Apskritai bent kažkiek prie renginio prisidedantys asmenys bus skirstomi į tris kategorijas.

„Tai yra trys kategorijos. Žaidėjai, teisėjai ir tas komandų aptarnaujantis personalas, tada personalas, kaip aš, kuris neturės sąlyčio su rinktinėmis ir trečias yra žiniasklaidos atstovai bei likę asmenys. Kalbant apie viešbučio gyventojus, jiems bus griežtai draudžiama iš jo išeiti savavališkai. Jei taip nutiks, tas asmuo bus iškart šalinamas iš „burbulo“, – pokalbio metu su tv3.lt sakė M. Špokas

„Burbulo“ gyventojais laikomi krepšininkai, komandos personalas, teisėjai, FIBA atstovai.

O kas bus jei kažkuris ir krepšininkų ar personalo narių užsikrės koronavirusu? Anot M. Špoko, tokiu atveju tas asmuo griežtai turės izoliuotis savo kambaryje. Apskritai, kaip jau minėta, atvykus į Vilnių komandų nariai bus tiriami. Paskui testai gali būti atliekami ir jei kažkas pasijaus blogai ar esant kitoms aplinkybėms

REKLAMA

Kaip teigia LKF atstovas, situacija tokia, kad sunku ir modeliuoti galimą eigą, nes viskas gali keistis žaibiškai.

„Tai jei yra užsikrėtimas, tas asmuo griežtai lieka savo kambaryje. Kadangi tų kelių užsikrėtimui nėra daug, tai, tokiu atveju, nebus sunku ir atsekti kontaktavusius žmones. Mūsų noras yra aiškus, kad pavyktu kuo labiau apriboti kontaktą ir prioritetą teikti sveikatai. Sunku dabar ir nusakyti smulkias detales, nes jos gali keistis. Bet geras pavyzdys yra prabėgęs „burbulas" Turkijoje, kur žaidė mūsų moterų rinktinė. Tai ten viskas praėjo gana sklandžiai. Dėl netikėtų situacijų komandoms buvo leista atsivežti ir daugiau žaidėjų“, – tikino federacijos generalinis sekretorius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komandų mačai vyks Vilniaus „Siemens“ arenoje. Anot organizatorių, ji nuolat bus dezinfekuojama, taip pat nuolat bus valomi kamuoliai, turėklai ar persirengimo rūbinės. Rungtynių metu į arena bus trys skirtingi įėjimai.

„Protokolas yra griežtas. Arena nuolat turi būti valoma ir dezinfekuojama, nuolat“, – lakoniškai atsakė M. Špokas.

Reikalavimai palies ir transportą, kuriuo komandos bus vežamos į treniruotes ar mačus. Nebus atidaromos priekinės jo durys, pats autobusas bus dezinfekuojamas po kiekvienos kelionės. Vairuotojai taip pat griežtai neturės sąlyčio su komandomis.

„Burbulo“ kaina ir rinktinės sudėtis 

Finansiniu aspektu šis renginys Lietuvos krepšinio federacijai gali atsieiti apie 300 tūkst. eurų. Bent jau tokius skaičius pateikia M. Špokas. Pasak jo, visiškai tikslią sumą pasakyti dabar sunku, bet apskritai ekonominę naudą pajaus ir miestas

REKLAMA

„Planuojame, kad maksimali suma gali siekti 300 tūkst. eurų. Žiūrėsime, kiek atsiras tų papildomų išlaidų, bet planuojame, kad išlaidos bus skalėje nuo 250 iki 300 tūkst. Bet, vėlgi, tokios aplinkybės, kad nesame nuo netikėtumų apsaugoti. Bet, nepaisant galimų iššūkių, norime tilpti į šią sumą. O ekonominę naudą pajus ir miestas. Viešbučiai, transportas, kitos paslaugos, juk viską mes nuomojame, tai tie pinigai turėtų irgi likti čia“, – kalbėdamas apie finansinį turnyro aspektą teigė LKF generalinis sekretorius.

Lietuvoje nuo lapkričio 7-osios iki lapkričio 29-osios dienos įvedus karantiną tapo aišku, kad žiūrovų tribūnose tikrai nebus. Anot M. Špoko, tai tikrai bus praradimas, o ir pats karantino įvedimas privertė peržiūrėti kai kurias taisykles.

REKLAMA

„Kaip pradėjome viską planuoti dar nebuvo karantino, tad tų pakeitimų yra. Skaičiavome, kad iš tų dviejų mačų būtume susirinkę apie 100 tūkst. Tai tas pakritimas yra, bet gaila ir dėl sirgalių pačių, kurių palaikymo nebus arenoje. Karantinas privertė peržiūrėti ir kitus dalykus, pavyzdžiui, maitinimą ar testų darymą. Galvojome, kad testavimą atliktume viešbutyje, bet dabar teks tą daryti tam specialiai skirtuose vietose“, – mintis dėstė vienas iš  turnyro organizatorių.

LKF atstovas neslėpė, kad federacijos planuose yra tokio paties tipo Europos čempionato atrankos langas vasarį. 

„Žinote, reikėtų paklausti, o kodėl kiti, kodėl ne mes? Galime tą padaryti. Daug kalbama apie tai, bet tai galima ir padaryti. Manau, kad apskritai mes kažkiek ir kitiems pagelbėsime turnyrams, nes visko gali būti, kad ir jiems teks žaisti „burbulo“ principu. Tad ir mums gerai turėti patirties organizuojant štai tokį renginį, kuris reikalauja didelio pasiruošimo. Mes žiūrime kompleksiškai. Galvosime ir apie kitą atrankos turnyrą. Tai yra gera patirtis, yra ir ekonominė nauda miestui, kartu tai gera repeticija prieš olimpiados atrankos turnyrą vasarą. Kadangi geriau visada tą iš tikrųjų išbandyti, o ne tik mokytis iš knygų ar teorijos“, – teigė M. Špokas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dariaus Maskoliūno vadovaujama rinktinė kaip tik trečiadienį išplatino 13 žaidėjų sąrašą, kurie kviečiami į komandą. Ten galima išvysti ir matytų veidų, ir kelis debiutantus. Didžiausias klausimas buvo ties NBA atstovais Jonu Valančiūnu ir Domantu Saboniu.

Jie išplėstiniame sąraše buvo, bet dabar jų pavardžių nėra matyti. Pasak M. Špoko, taip yra dėl kelių priežasčių.

„Noras žaisti iš jų pusės buvo, bet atsirado kitos bėdos. FIBA ir NBA nėra susitarusios dėl šių žiemos langų. Apskritai tokio susitarimo niekada nebuvo, tad tai sunkina situaciją. O dabar jau yra paskelbtos ir NBA naujo sezono datos (gruodžio 22,– aut. past.), tad ir jie jau pradeda ruoštis, kažkada artimu metu jau ir išvyks į JAV.  Mums irgi šioje situacijoje nesinori konfliktuoti su klubais, nes mūsų tikslas yra, kad geriausi žaidėjai tikrai žaistų olimpiados atrankoje. O kai nėra susitarimo tarp FIBA ir NBA tai tokia situacija ir gaunasi, nes mes kalbėjome dar prieš tai, kai nebuvo aiškios sezono pradžios datos.

REKLAMA

Tada dar yra draudimo klausimai. Nes jei federacijos tiesiogiai spręstų, tai viską nulemtu kišenių dydžiai. Galima aišku asmeniškai draustis, bet, vėlgi, tokia situacija, kad diskutavome ir nutarėme, kad mums svarbiausia, jog tie stipriausi krepšininkai tikrai žaistų atrankoje Kaune. O ten vėlgi, teoriškai pagal tas datas, jei klubai patenka į finalus, tai žaidėjų galime ir nesulaukti. Bet, sakau, mūsų tas didžiausias tikslas yra olimpinių žaidynių atranka“, – situaciją dėl NBA lietuvių aiškino M. Špokas.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų