REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvą jau pasiekė greitieji antigeno testai. Pasidarius tokį testą, vos per 15 minučių bus aišku – užsikrėtėte koronavirusu ar ne. Tiesa, kol kas greitąjį testą pasidaryti galima tik privačiai. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad valstybė tokių testų turės po mėnesio.

Lietuvą jau pasiekė greitieji antigeno testai. Pasidarius tokį testą, vos per 15 minučių bus aišku – užsikrėtėte koronavirusu ar ne. Tiesa, kol kas greitąjį testą pasidaryti galima tik privačiai. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tikina, kad valstybė tokių testų turės po mėnesio.

REKLAMA

Į privačią kliniką atėjusi vilnietė Danutė jau visai netrukus sužinos, ar nėra užsikrėtusi koronavirusu. Tiesa, jai bus atliekamas ne vadinamasis PGR testas, kurio atsakymo reikia laukti maždaug parą, bet greitasis antigeno testas.

Procedūra nuo PGR testo nesiskiria, tačiau rezultatas paaiškėja vos po 15-os minučių. Ėminio nereikia vežti į jokią laboratoriją.

„Anksčiau diagnozavus, kaip sakoma, anksčiau priimami sprendimai. Tai yra puiki galimybė, kai iš karto ateini ir gauni už 15 minučių atsakymą dėl savo susirūpinimo“, – sako vilnietė Danutė.

REKLAMA
REKLAMA

Greitasis antigeno testas Lietuvoje visiška naujovė, tačiau šios klinikos medikai sako, kad poreikis tokiems testams – milžiniškas, ypač kai karštoji koronaviruso linija perkrauta, o PGR tyrimų laukti tenka ne vieną dieną.

REKLAMA

„Čia toks palengvinimas tiems pacientams, kuriems sudėtinga patekti, ar kai jie nenori laukti tos eilės, tad jie gali atlikti šį tyrimą savo gydymo įstaigose – jaučiantys simptomus arba manę, kad turėjo kontaktą“, – pasakoja klinikos šeimos gydytoja Beatričė Ratkūnienė.

Beje, greitasis antigeno testas ir gerokai pigesnis nei PGR tyrimas. Pastarasis kainuoja virš 70 eurų, šis apie 25 eurus. Tiesa, teigiamą greitojo koronaviruso testo rezultatą gavę žmonės bent kol kas susidurs su formalumu – kad klinika galėtų įforminti ligos dokumentus teks darytis ir PGR testą.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar šitų greitųjų testų, kuriuos mes turime – antigeno testų – specifiškumas ir jautrumas labai didelis. Tai yra viršija 98 proc. Jeigu mes kalbame apie tai, ar žmogus dabar neserga, neigiamas atsakymas ligą paneigia, bet jeigu atsakymas pareina teigiamas, šį rezultatą turi patvirtinti ir PGR testas, atliktas mobiliame punkte“, – teigia V. Ratkūnienė.

Nors antigeno testai bent kelis kartus pigesni ir greitesni, Vilniaus universiteto mokslo prorektorė, profesorė Edita Sužiedėlienė įžvelgia ir vieną jų trūkumą.

„Jie nėra tokie jautrūs kaip tie jautrieji molekuliniai testai. Jautrumas mažesnis vidutiniškai apie 1000 kartų. Tai reiškia, kad mėginiuose, kuriuose yra nedidelis kiekis viruso molekulių, šitas testas gali nedetektuoti to mažesnio kiekio virusinės medžiagos ir gali būti gaunamas klaidingai neigiamas atsakymas“, – kalbėjo VU mokslo prorektorė Edita Sužiedėlienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, anot profesorės, testas labai tiksliai parodo aktyvią infekciją ir ypač tinka tirti koronaviruso simptomus jaučiančius asmenis. Tiesa, kad pinigai nenueitų vėjais, tokį greitąjį tyrimą mokslininkai rekomenduoja atlikti praėjus 5-7 dienoms po to, kai pasireiškė pirmieji simptomai.

„Taip pat galima testuoti asmenis, kurie yra turėję kontaktą su infekuotu asmeniu. Taip pat greitaisiais antigeno testais yra siūloma testuoti infekcijų židinius, rizikos įstaigas, pavyzdžiui, globos namus, kad būtų galima atskirti greitai sergančius nuo nesergančių asmenų“, – sako E. Sužiedėlienė.

Ne paslaptis, kad koronavirusui nesitraukiant, šalies laboratorijos perkrautos. Vien Santaros klinikų Laboratorinės medicinos centre šiomis dienomis atliekama po daugiau nei pusantro tūkstančio tyrimų.

REKLAMA

„Praėjusios savaitės ypač dienomis beveik siekėme 2000 tyrimų per parą. Ir tuo atveju esame beveik išsėmę visas mūsų laboratorijos galimybes – tiek žmogiškųjų išteklių, tiek ir turimos įrangos“, – pasakoja laboratorinės medicinos centro vadovas Dalius Vitkus.

Tad laboratorijos laukia, kol greitųjų antigeno testų nusipirk ne tik privačios, bet ir valstybinės klinikos.

„Iš tikrųjų simptominiams pacientams tai būtų galima labai paspartinti tiek tyrimų atlikimo trukmę pačią, tiek sumažinti laboratorijų krūvį, nes gavus teigiamą antigeno atsakymą jau praktiškai nėra jokios prasmės siųsti tam „auksiniu standartu“ vadinamam PGR tyrimui. Laukiame su didele viltimi, kada turėsime plačiau galimybę taikyti šiuos tyrimus mūsų šalyje“, – teigia D. Vitkus.

REKLAMA

Europos Komisija jau vykdo greitųjų antigeno testų pirkimą, tad A. Veryga tikisi, kad jų Lietuvoje turėsime jau gruodį. Tačiau didesnio tokių testų kiekio bent kol kas teks palūkėti dėl ilgų viešųjų pirkimų procedūrų.

„Reikia, jų reikia nupirkti. Ir, matyt, realistiškiausias variantas bus galbūt nedidelį kiekį dabar nusipirkti, nenaudojant tų sudėtingų procedūrų. Tada gauti gruodžiui iš Europos Komisijos nupirktų, o tada jau paleisti mechanizmą pirkimų, kuris truks gal 2-2,5 mėnesio, bet pavasarį jau tų testų būtų“, – kalbėjo A. Veryga.

„Jeigu mes vis dėlto nežinojome, kad tokių testų tikrai reikės, kad jie bus efektyvūs, jei atsirado kažkokios naujos aplinkybės, tai mes paprastai sakome: taip, normalu, jeigu dabar trumpajam periodui įvykdome neskelbiamas derybas, galbūt apklausiame didesnį tiekėjų ratą, bet lygiagrečiai galvojame ir apie to didesnio kiekio įsigijimą taip, kad būtų užtikrinti ir skaidrumo principai, ir visų tiekėjų interesai“, – sako viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Jovita Petkuvienė.

Raginimas pradėti plačiai naudoti greituosius antigeno testus šią savaitę atskriejo ir iš Prezidento sudarytos sveikatos ekspertų tarybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų