REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija savo atstovą valdyboje galės turėti delegavę opozicijos lyderį.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija savo atstovą valdyboje galės turėti delegavę opozicijos lyderį.

REKLAMA

Seimui antradienį atmetus valstiečių kandidatę Aušrinę Norkienę ir į vicepirmininkus V. Čmilytės-Nielsen teikimu paskyrus socialdemokratą Julių Sabatauską, didžiausia opozicinė valstiečių frakcija kol kas liko be atstovo Seimo valdyboje.

„Ir dabartinėje situacijoje mes galime turėti visai gerą ir visam Seimui atstovaujančią valdybos sudėtį, ypatingai jei, kaip ir planuoja didžioji opozicinė frakcija, jie turės netrukus opozicijos lyderį, kuris taip pat bus valdyboje. Šioje situacijoje laikas galbūt šį aštrumą ir susipriešinimą užglaistyti“, –  Žinių radijui trečiadienį teigė Seimo pirmininkė.

Ji priminė, jog praėjusią kadenciją opozicijai parlamente ilgą laiką nepavyko susitarti dėl opozicijos lyderio ir linki sklandesnių derybų dabartinei opozicijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Linkiu opozicijai, kad pavyktų susivienyti, kad būtų opozicijos lyderis“, – sakė ji.

Nepritarus A. Norkienės skyrimui į vicepirmininkes, valstiečiai antradienį pasiūlė Jono Jaručio kandidatūrą, tačiau V. Čmilytė-Nielsen Seimui šio kandidato nepateikė. Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis žadėjo kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl didelės frakcijos teisių ribojimo.

REKLAMA

V. Čmilytė-Nielsen sako, jog valstiečiai ilgą laiką demonstravo „užsispyrimą ir nelankstumą“ dėl siūlymų teikti kitą kandidatą iš frakcijos vietoje A. Norkienės, o J. Jarutį pasiūlė tik paskutinę akimirką.

„Manau, kad nebuvo pažeista jokia tvarka, teikimas kandidato į pavaduotojus yra Seimo pirmininko prerogatyva išklausius frakcijas (...). Vertindama tą situaciją, blaškymąsi iš valstiečių, pasirinkau tą kandidatą, kuris ir pagal kompetenciją, ir pagal žmogiškas savybes puikiai tinka į šias pareigas. Ne, iš mano pusės jokio keršto nėra ir negali būti, nuo pat pradžių siekiau, kad Seimo valdyboje būtų kuo kompetentingesni asmenys“, – tvirtino ji.

REKLAMA
REKLAMA

Naujasis Seimas yra patvirtinęs šešis Seimo vicepirmininkus: konservatorius Paulių Saudargą, Radvilę Morkūnaitę ir Jurgį Razmą, Laisvės partijos atstovą Vytautą Mitalą, „darbietį“ Andrių Mazuronį ir socialdemokratą Julių Sabatauską. 

Pagal Seimo statutą, parlamento vadovas gali turėti ne daugiau kaip septynis pavaduotojus. Tačiau koalicijos partneriai yra sutarę, kad jų bus šeši.

Kandidatus į vicepirmininkus, pasitaręs su frakcijomis, Seimo pirmininkas siūlo taip, kad jo pavaduotojais būtų ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų