REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį paragino pradėti tarptautinį tyrimą dėl Minske milicijos sulaikyto opozicijos aktyvisto mirties praėjusią savaitę.

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja antradienį paragino pradėti tarptautinį tyrimą dėl Minske milicijos sulaikyto opozicijos aktyvisto mirties praėjusią savaitę.

REKLAMA

Atvykusi į Stokholmą susitikti su švedų užsienio reikalų ministre Anna Linde S. Cichanouskaja paprašė atlikti „tarptautinį tyrimą“.

„Jeigu mūsų šalyje nėra įstatymo, jeigu mūsų šalyje nėra teisingumo, mes prašome tarptautinės pagalbos, kad šalys, kuriose vyrauja demokratija, kuriose vyrauja įstatymai, pabandytų mums padėti“, – sakė baltarusių opozicionierė interviu naujienų agentūrai AFP.

„Mes pažiūrėsime, ar tai yra įmanoma, bet esu įsitikinusi, kad tai reikia padaryti“, – pridūrė ji.

Po Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos ginčijamo perrinkimo rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja gyvena Lietuvoje. 

REKLAMA
REKLAMA

Valdžioje daugiau nei du dešimtmečius esančio 66 metų A. Lukašenkos kritikai sako, kad rinkimai buvo suklastoti, o tikrąja jų nugalėtoja tapo S. Cichanouskaja.

REKLAMA

Buvęs karys 31 metų Ramanas Bandarenka buvo areštuotas po ginčo Minsko daugiabučio kieme, kur reguliariai renkasi opozicijos šalininkai. Liudininkai pasakojo, kad konfliktas kilo tarp protestuotojų, kabinusių raudonos bei baltos spalvų kaspinus, ir neuniformuotų milicininkų, kurie bandė tuos kaspinus nuimti. 

Kitą dieną buvo pranešta, kad R. Bandarenka mirė. Ši žinia išprovokavo pasipiktinimo bangą opozicijos stovykloje, kurios atstovai sako, kad dėl vyro mirties kaltos A. Lukašenkos saugumo pajėgos.

„Pastarasis Ramano Bandarenkos mirtinas sumušimas yra vėliausias pasipiktinimą keliančių ir gėdingų Baltarusijos valdžios veiksmų rezultatas“, – sakė Švedijos užsienio reikalų ministrė bendrame interviu.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo sausio 1 dienos pirmininkavimą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) perimanti Švedija „negali taikstytis su nebaudžiamumu, ir mes pasisakome už tai, kad į ES sankcijų sąrašą būtų įtraukta daugiau asmenų, verslo įmonių“,  pareiškė A. Linde.

S. Cichanouskaja pirmadienį susitiko su Švedijos, Danijos, Nyderlandų, Kanados ir Airijos ambasadoriais ir taip pat paragino pradėti tarptautinį tyrimą dėl R. Bandarenkos mirties aplinkybių. 

Baltarusijoje per sekmadienio antivyriausybinius protestus buvo sulaikyta per 700 žmonių, pirmadienį nurodė Baltarusijos vidaus reikalų ministerija. Žmogaus teisių grupė „Viasna“ savo ruožtu paskelbė, kad sekmadienį buvo sulaikyta mažiausiai 1,2 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų