REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas išsirinko tik tris iš keturių likusių Seimo vicepirmininkų. Jais tampa valdančiųjų deleguoti Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Vytautas Mitalas, Paulius Saudargas. Palaikymo nesulaukė valstiečių deleguota Aušrinė Norkienė.

Seimas išsirinko tik tris iš keturių likusių Seimo vicepirmininkų. Jais tampa valdančiųjų deleguoti Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Vytautas Mitalas, Paulius Saudargas. Palaikymo nesulaukė valstiečių deleguota Aušrinė Norkienė.

REKLAMA

Už A. Norkienę balsavo 57 Seimo nariai, prieš – 47, susilaikė 29. Už R. Morkūnaitę-Mikulėnienę balsavo 97 Seimo nariai, prieš – 26, susilaikė 9, už P. Saudargą balsavo 117 Seimo narių, prieš – 11, susilaikė 5, už V. Mitalą balsavo 78 Seimo nariai, prieš – 43, susilaikė 11.

Pirmadienį susitikusi su valstiečių lyderiu Ramūnu Karbauskiu Seimo vadovė siūlė jam paieškoti kitos kandidatūros, kuri sulauktų didesnio palaikymo parlamente. Tačiau valstiečiai nutarė kandidato į vicepirmininkus nekeisti.

Seimo pirmininkės pavaduotojais praėjusį penktadienį jau yra išrinkti konservatorius Jurgis Razma nuo valdančiųjų, jis yra pirmasis pavaduotojas, ir Darbo partijos atstovas Andrius Mazuronis nuo opozicijos. Iš viso Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen turėtų turėti šešis pavaduotojus.

REKLAMA
REKLAMA

A. Norkienė nori geresnio valdančiųjų ir opozicijos santykio

Seimo posėdyje A. Norkienė sakė norinti pasiekti, kad opozicijos ir valdančiųjų santykis būtų konstruktyvus, pagarbus, grindžiamas atidumu kitokiai nuomonei. 

REKLAMA

„Jei būčiau išrinkta pirmininkės pavaduotoja, sieksiu ieškoti sutarimo ir kompromiso su visomis Seimo frakcijomis. Tikiu, kad opozicijos pareiga – ne ieškoti priekabių ir nuolat siekti oponuoti, o dirbti Lietuvos žmonėms, siekti įgyvendinti savo programines nuostatas, įsipareigojimus rinkėjams ir norėti sutarti“, – kalbėjo A. Norkienė

Į tai Seimo vicepirmininkas „darbietis“ Andrius Mazuronis atkreipė dėmesį, kad penktadienį, kai A. Norkienės kandidatūra į Seimo vicepirmininkes nebuvo pateikta, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga užsipuolė valdančiuosius. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tenka tik apgailestauti, jeigu jūs išgirdote netinkamus žodžius. Mes frakcijoje dažnai kalbame, kaip turėtume bendrauti, oponuoti, ir kiekvieną kartą bandome rasti kultūringesnį bendravimą. Kartais emocijos padaro savo, bet aš esu už konstruktyvų bendravimą“, – tvirtino A. Norkienė.

Ji akcentavo norinti pasiekti, kad Lietuvoje kiltų visuomenės pasitikėjimas Seimu. Paprašyta paaiškinti, kaip konkrečiai tą pasiektų, ji sakė: „Daugiau apie tai šnekėtis, kalbėti“. Jos teigimu, Seimo etikos ir procedūrų komisija turėtų daugiau diskutuoti su Seimo nariais apie jų elgesį.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė būtų atsakinga už Europos reikalus

Konservatorių deleguota R. Morkūnaitė-Mikulėnienė V. Čmilytės-Nielsen, eidama jos pavaduotojos pareigas, siūloma būti atsakinga už Europos reikalus ir vadovauti Europos reikalų komitetui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad mūsų buvimas Europos Sąjungoje yra didelė sėkmė. Esu tikra, kad turime gyventi ir žaisti pagal bendrai sutartas taisykles. Turbūt nėra tokių, kurie manytų, kad Europos Sąjunga yra nereikalingas dalykas“, – Seime sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Valstietis Robertas Šarknickas R. Morkūnaitės-Mikulėnienės klausė, kaip, jos manymu, toliau būtų galima spręsti Astravo atominės elektrinės klausimą.

„Pati asmeniškai manau, kad mes, kaip parlamentas neatsitraukiame nuo savo pozicijų, priimtų įstatymų, reikalavimų. Tikiuosi, kad jie bus įgyvendinti ir Lietuvai pavyks pasiekti to, ko ji siekia, kalbant apie mūsų žmonių saugumą ir ateitį“, – sakė Seimo narė.

REKLAMA

Valstietė Rūta Miliūtė R. Morkūnaitės-Mikulėnienės klausė, kaip, jos manymu, galėtų būti organizuojamas Seimo darbas Covid-19 pandemijos metu.

„Manau, bus artimiausiu metu pasiūlyta, bus aptartos galimybės statuto pakeitimams, kaip tą darbą būtų galima organizuoti. Žinome, kad Europos Parlamentas perėjo išskirtinai prie nuotolinio darbo“, – pastebėjo R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

P. Saudargas kviečia kolegas susitelkti per Covid-19 pandemiją

Konservatorių deleguotas P. Saudargas Seimo tribūnoje sakė manantis, kad parlamente trūksta kalbėjimo ir susikalbėjimo. Todėl jis ragino visus dirbti vieningai, ypač Covid-19 pandemijos kontekste.

REKLAMA

„Mes galime ir privalome būti vieninga komanda, nes Lietuvą yra užgriuvęs sunkus metas. Kalbėti apie pandemijos iššūkį darosi banalu, bet šis iššūkis yra nemenkas“, – sakė P. Saudargas.

Dėl pandemijos, anot Seimo nario, kenčia ne tik šalies sveikata, ekonomika, bet ir kiti svarbūs klausimai.

„Visos srityse yra susikaupę eilė problemų. <...> Ateinančiai Vyriausybei ir valdžiai teks dirbti visai kitokiu režimu. Todėl kviečiu susitelkti“, – akcentavo P. Saudargas. 

Paprašytas įvardyti pirmuosius savo darbus, P. Saudargas sakė, kad svarbiausia sutelkti visas jėgas kovoti su koronavirusu bei priimti valstybės biudžetą.

Vytauto Bako paklaustas, ar „Seimas turėtų grįžti prie realaus pandemijos valdymo“, P. Saudargas sakė, kad atsakymas išplaukia iš Seimo sąrangos, statuto ir techninių galimybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ir dabar, susirgus vienam Seimo nariui, staiga siūlome, gal atidėkime visus posėdžius, nes mes neradome, ypač pirmosios bangos metu, būdo nuotoliniam darbui“, – pastebėjo P. Saudargas.

Jis siūlo spręsti klausimą, kaip Seimas galėtų dirbti nuotoliniu būdu.

V. Mitalas žada orientuotis į ateitį

Laisvės partijos deleguotas V. Mitalas sakė pastebintis, kad Seimas ne visada spėja pagal į priekį einančią visuomenę.

„Puikūs Lietuvos žmonės kartais sugeba iniciatyvą parodyti greičiau ir efektyviau negu Seimas. Manau, kad mes visi turime dėl to atsakomybę parodyti kitokį pavyzdį – dirbti kokybiškiau ir būti tikslesniu visuomenės atspindžiu“, – Seime sakė V. Mitalas.

REKLAMA

Jis ragino Seimą rodyti kitokią politinę kultūrą, skirti daugiau dėmesio ekspertų pastaboms, o politiniuose sprendimuose orientuotis į ateitį – investuoti į švietimą ir technologijas.

Paklaustas, kaip atkurti pasitikėjimą Seimu ir padaryti jį skaidresnį, V. Mitalas pabrėžė, kad pagrindinis vaistas – kokybiška teisėkūra.

„Neskubėti per daug, neužkrauti be galo daug darbų, įvertinti, kas buvo padaryta ir kokia įtaka tų sprendimų, kurie priimti anksčiau. Nors tai bus ilgas kelias, bet tuo keliu žygiuojant, daugiau visuomenės narių supras, kas iš tikrųjų vyksta Seime“, – siūlė V. Mitalas.

Du pavaduotojai jau išrinkti

Seimo pirmininkės pavaduotojais praėjusį penktadienį jau yra išrinkti konservatorius Jurgis Razma nuo valdančiųjų, jis yra pirmasis pavaduotojas, ir Darbo partijos atstovas Andrius Mazuronis nuo opozicijos.

Pagal Seimo statutą, opozicinėms frakcijoms priklauso ne mažiau kaip du Seimo pirmininko pavaduotojų postai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų