REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

STT: draudimas palmių aliejų naudoti biodegalams skatins korupciją

Seimui svarstant, ar biodegalų gamybai uždrausti naudoti palmių aliejų, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įspėja apie galimas tokio draudimo pasekmes – neskaidrumą bei korupciją.   

Seimui svarstant, ar biodegalų gamybai uždrausti naudoti palmių aliejų, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įspėja apie galimas tokio draudimo pasekmes – neskaidrumą bei korupciją.   

REKLAMA

Tokią išvadą STT pateikė Seimui, įvertinusi kai kurių parlamentarų pataisas, kuriomis siūloma iš alyvų palmių aliejų, jų šalutinių produktų ar atliekų pagamintų degalų nelaikyti biodegalais.  

„Visiškai uždraudus kai kurias žaliavas naudoti biodegalų gamyboje, susidarytų tokios situacijos, kurios leistų riboti iš atskirų žaliavų biodegalus gaminančių įmonių galimybes konkuruoti rinkoje net ir tais atvejais, kai (...) jos turi Europos Sąjungoje galiojančius (...) sertifikatus ir jų naudojamos žaliavos atitinka visus Lietuvoje nustatytus tvarumo reikalavimus, tuo sudarant išskirtines veiklos sąlygas kitas žaliavas biodegalų gamybai naudojančioms įmonėms“, – nurodoma STT išvadoje. 

Seimas dar šių metų gegužę pradėjo svarstyti pataisas, siūlant apriboti palmių aliejaus naudojimą biokuro gamyboje, keičiant jį rapsų ar saulėgrąžų aliejumi.

REKLAMA
REKLAMA

Tada kai kurie Seimo nariai įtarė, kad čia kertasi vietinių biokuro žaliavos gamintojų ir ją importuojančių verslininkų interesai, ir prognozavo, kad tokia pataisa Seimas perskirstys prekybos biodegalais rinką. Draudimą palmių aliejų naudoti degaluose remia tik du – „Viada“ ir „Baltic Petroleum“ – degalinių tinklai.

REKLAMA

Didžiausią – 70 automatinių degalinių tinklą Lietuvoje turinti „Neste Lietuva“ sako, kad draudimas apribos pažangių biodegalų pasiūlą, prieštaraus konkurencijai, pabrangins transporto paslaugas bei prekes, ypač maisto produktus. Be to, tai prieštarautų laisvam prekių judėjimui.

„Neste Lietuva“ taip pat priekaištauja, kad atogrąžų augalinių aliejų panaudojimą siekiama apriboti tik biodegalų gamyboje, nors pagrindinė šių žaliavų panaudojimo sritis yra maisto pramonė bei kosmetika, higienos prekės. 

Papildyta lapkričio 17 d.

Biodegalų asociacija neigia STT mestus įtarimus ir išplatintame pranešime informuoja esą tarnybos išvadose paskleisti nekorektiški kaltinimai korupcija.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak pranešimo, svarstomam įstatymo projektui dar vasarą pritarė Vyriausybė ir Aplinkos ministerija. Palaikymą išreiškė 14 Lietuvos organizacijų, kurios bendrai atstovauja daugiau nei tūkstantį narių – tai nevyriausybiniai aplinkosaugos judėjimai, Lietuvos ūkininkus ir žemės ūkio bendrovės, vietos verslo įmonės. Pritarimo sulaukta ir iš tarptautinės „Greenpeace“ organizacijos. 

Dėl palmių aliejaus naudojimo naikinami atogrąžų miškai, tad vis daugiau Europos valstybių sekdamos Žaliuoju kursu apsisprendė riboti palmių aliejaus naudojimą biodegalams. Pirmosios ribojimus įvedė Prancūzija ir Norvegija, artimiausiu metu tai rengiasi padaryti Danija, Italija, Vokietija. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Viešojoje erdvėje pasirodžiusią STT informaciją vertiname kaip neobjektyvią ir nekorektišką biodegalų įmonių atžvilgiu. Išplatintoje informacijoje remiamasi Suomijos valstybinei bendrovei „Neste“ palankiais argumentais, o Biodegalų asociacijos argumentai ignoruojami. Siekiame konstruktyvaus dialogo,  todėl prašome STT leisti pristatyti savo poziciją ir išsklaidyti abejones“, – pranešime cituojamas Biodegalų asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Biodegalų asociacija teigia, kad STT yra pateikusi informaciją apie biodegalų gamybą ir prekybą, apie biodegalų gamybos Lietuvoje naudą žemės ūkiui ir visai šalies ekonomikai. Taip pat asociacija yra pasirengusi diskutuoti dėl situacijos biodegalų rinkoje bei pasidalinti įžvalgomis apie galimą biodegalų indėlį siekiant suvaldyti klimato kaitą bei užtikrinti Lietuvos energetinės nepriklausomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų