REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelininkai žiemai pradėjo ruoštis jau vasarą. Kadangi nuspėti, kokia šiais metais bus žiema, sunku – yra kaupiami įprasti druskos ir druskos mišinio kiekiai, o žiema neturėtų užklupti netikėtai. 

Kelininkai žiemai pradėjo ruoštis jau vasarą. Kadangi nuspėti, kokia šiais metais bus žiema, sunku – yra kaupiami įprasti druskos ir druskos mišinio kiekiai, o žiema neturėtų užklupti netikėtai. 

REKLAMA

Pasak kelininkų, jie tinkamai pasiruošę žiemos sezonui, o kad kelininkus žiema užklumpa netikėtai – stereotipas. 

Sezonui ruošiamasi jau vasarą

Įmonė, prižiūrinti Lietuvos kelius, teigia, kad jų pasiruošimo darbai prasideda jau vasarą, kadangi druska ir druskos mišiniu reikia aprūpinti nemažai sandėlių. 

„Žiemos sezonui pradedame ruoštis jau vasarą, kadangi į sandėlius druska važiuoja ir užsipildome sandėlius. Praėjusi žiema buvo lengvesnė, todėl mažesnio to kiekio pasipildyti reikėjo, kai žiemą pradedame barstyti intensyviau, tai palaikome tą druskos kiekį, ją į sandėlius pildome nuolat“, – tv3.lt teigė „Kelių priežiūra“ Komunikacijos skyriaus vadovė Giedrė Čekavičienė. 

Sandėliuose žiemos sezonui yra kaupiama daugiau nei 60 tūkst. tonų druskos. 

„Šiuo metu ir saugus, komfortiškas variantas – 65 sandėliuose 69 tūkst. tonų druskos ir virš 37 tūkst. tonų smėlio ir druskos mišinio. Sunku įvertinti žiemos lengvėjimą, todėl tą kiekį palaikome visą laiką, kad nepritrūktų tos druskos“, – sakė G. Čekanavičienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Oficialus sezonas prasideda lapkritį 

Jau nuo lapkričio mėnesio pradžios kelininkai turi būti pasiruošę žiemos sezonui.

„Mums oficialus sezonas prasideda lapkričio 1 d. Tai reiškia, kad būna jau suformuotos budėtojų komandos, kurios budi ir pradeda darbus 24 valandas per parą, tam tikruose kelių ruožuose. 

REKLAMA

Pradeda darbą ir kelių priežiūros valdymo centras, ten mūsų kolegos specialistai stebi orų ir meteorologines prognozes visą parą. Taip informuodamos apie artėjantį sniegą, ledą ar kitas pavojingas oro sąlygas kelių tarnybas“, – tv3.lt sakė G. Čekanavičienė. 

Didelis dėmesys yra skiriamas prevencijai. 

„Turime 21 kelių tarnybą ir kiekvienai kelių tarnybai tenka prižiūrėti apie 1000 kilometrų kelių ruožą. Didelis dėmesys yra skiriamas prevencijai. Šiais metais ypatingas dėmesys bus skiriamas tam tikram A1 ruožui, kur praėjusiais metais pradėjome, šiais metais taikysime intensyviau druskos tirpalo laistymo technologiją.

REKLAMA
REKLAMA

Prevencijai pasiruošti mums padeda ir kelių priežiūros centre dirbantys specialistai, kurie stebi visas prognozes – tiek kelio dangos būklę, tiek orų būklę į priekį ir gali matyti artėjančias pavojingesnes oro sąlygas ir taip mes stengiamės užbėgti snygiui ledui už akių“, – teigė Komunikacijos skyriaus vadovė. 

Keliai skirstomi pagal lygius 

Kelių priežiūros įmonės Komunikacijos vadovės teigimu, kelininkai darbų atlikti nevėluoja, tai daugiau susiformavęs stereotipas. 

„Iš esmės visi kelių priežiūros darbai atliekami vadovaujantis tam tikrais normatyvaus, kelių priežiūros protokolu. Tas vėlavimas dažnai susiformavęs stereotipas vairuotojų ir stengiamasi nevėluoti, ir mes nevėluojame. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad keliai yra skirstomi į 5 skirtingus kelių priežiūros lygius. Ne visuose keliuose mūsų barstytuvai, technika privalo dirbti visą parą. Tai būtų beveik neįmanomas dalykas. Yra keliai, kuriuos pradeda barstyti nuo 6 ar 4 ryto, magistrales mes prižiūrime 24 valandas per parą. Jeigu vairuotojas važiuoja keliu–žvirkeliu, kurį mes pradeda valyti nuo 9 val., o jis važiuoja 5 ryto, tai taip, sąlygos važiavimo bus sudėtingesnės“, – tv3.lt sakė G. Čekavaničienė.  

Stereotipas yra susiformavęs dėl netinkamo visuomenės švietimo. 

„Manau, kad toks stereotipas susiformavęs dėl tos pačios edukacijos trūkumo, nes mes labai tikimės važiuoti keliais kaip vasarą ir tikimės, kad jie bus prižiūrėti visi vienodai, o Lietuvoje prižiūrimų kelių yra 21 tūkst. – tikrai nemažas kilometrų ilgis“, – teigė G. Čekanavičienė. 

REKLAMA

Žiemą sniego tikėtis nereikėtų

Klimatologas Justinas Kilpys teigė, kad ši žiema bus keletu laipsnių šiltesnė už praėjusią. 

„Panašu, kad tiek ruduo, tiek žiema yra prognozuojami šilti. Jeigu kalbėtume apie lapkričio mėnesį, tai vidutinė temperatūra Lietuvoje būna apie 2 laipsnius šilumos, tad tikėtina, kad vidurkis šiais metais bus kokie 4 laipsniai“, – tv3.lt komentavo klimatologas. 

Sniego iškristi gali, tačiau ilgalaikio sniego tikėtis nereikėtų. 

„Vis dažniau yra būdingi staigūs orų pasikeitimai, tai gali būti, kad šiais metais trumpam sniegas iškris, o po kelių dienų ištirps. Pastarieji metai tokie ir buvo – sniegas iškrinta, išsilaiko savaitėlę ir ištirpsta. Kažkas panašaus tikėtina ir šiais metais. Tikėtina, kad to sniego bus kažkiek, bet jis tikrai nebus ilgalaikis ir nesilaikys nuo gruodžio iki kovo“, – sakė klimatologas J. Kilpys.

Tačiau sinoptikai pranešė, kad ateinančią naktį bus lietaus, o rytiniame šalies pakraštyje sulauksime šlapdribos. Sniego dangos potencialas yra iki 1–2 cm. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų