REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujai išrinkta Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen jau susidūrė su pirmaisiais iššūkiais – formuojant Seimo vadovybę sulaukė gausios kritikos dėl  manevro su Darbo partija, sulaukė ir Karbauskio ultimatumų. Išduotais pasijuto ir socialdemokratai, kurių pirmininkas Gintautas Paluckas prarado viltį tapti Seimo vicepirmininku. Čmilytei-Nielsen tenka sukti galvą ir ką daryti su Šiauliuose likusia šeima – vyru ir keturiais vaikais. Teks rinktis, ar įpareigoti apsaugą ją vežioti po kelis šimtus kilometrų, arba perkelti šeimą arčiau savęs.

Naujai išrinkta Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen jau susidūrė su pirmaisiais iššūkiais – formuojant Seimo vadovybę sulaukė gausios kritikos dėl  manevro su Darbo partija, sulaukė ir Karbauskio ultimatumų. Išduotais pasijuto ir socialdemokratai, kurių pirmininkas Gintautas Paluckas prarado viltį tapti Seimo vicepirmininku. Čmilytei-Nielsen tenka sukti galvą ir ką daryti su Šiauliuose likusia šeima – vyru ir keturiais vaikais. Teks rinktis, ar įpareigoti apsaugą ją vežioti po kelis šimtus kilometrų, arba perkelti šeimą arčiau savęs.

REKLAMA

 

Naujai Seimo pirmininkei pastaruoju metu tenka spręsti ir asmeninio gyvenimo rūpesčius. Nuo penktadienio ją jau lydi būrys apsaugininkų, jie ją visur ir vežioja limuzinu. Dėl to jai teks keisti ir butą Seimo viešbutyje.

Seimo pirmininkui skirtas butas yra didesnis, nei kiti, 4 kambarių, 126 kvadratinių metrų. Šalia jo įrengtas ir kambarys pirmininką lydinčiai apsaugai. Ir nors Čmilytė-Nielsen jame dar neįsikūrė, tačiau Seimo kanceliarija žurnalistams jo nerodo. Jame gyveno ir Viktoras Pranckietis, tačiau jis buvo nusprendęs kas vakarą važinėti į namus, kurie yra Kauno rajone, maždaug šimto kilometrų atstumu nuo Seimo.

REKLAMA
REKLAMA

Čmilytės-Nielsen namai yra Šiauliuose – už daugiau nei 200 kilometrų nuo Vilniaus. Tačiau ji teigia Viktoro Pranckiečio praktikos nekartos ir nelieps apsaugai ją kasdien vežioti šimtus kilometrų.

REKLAMA

„Iš esmės tas pats ritmas lieka, kuris buvo ir iki tol, tačiau žinoma, savaitgaliais grįšiu pas šeimą. Planuoju tik savaitgaliais, pirmąjį pusmetį bent jau taip. Vėliau planuočiau šeimą atsivežti į Vilnių“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas sako, kad sunkiausia priprasti prie nuolat iš paskos sekiojančios apsaugos – pirmosiomis savaitėmis.

„Dvi savaitės, kol įpranti, o paskui viskas, kaip namie. Tai šioje vietoje Viktorijai tai naujas patyrimas, bet prie to teks priprast. Tai įeina į pareigas, paklusti VAD darbuotojų nurodymams, kurie užtikrina ne Viktorijos Čmilytės, ne Viktoro Pranckiečio, bet Seimo pirmininko saugumą“, – kalbėjo Buvęs Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, jam Seimo viešbutyje gyventi nereikėjo – turėdamas namus Vilniuje jis pasirinko šalia įsirengti apsaugos postą.

„Kol atvežė postą, jie gyveno pas mus namuose. Aš paprašiau asmeniškai departamento vadovo, kad jiems būtų leista, nes griežtai draudžiama taip daryt“, – sako A. Valinskas.

Tiesa, neaišku ar šeimą Seimo pirmininkė apgyvendins bute Seimo viešbutyje, mat valdantieji svarsto šį pastatą sostinės centre privatizuoti.

„Iš esmės koalicijoje buvo teigiamas nusistatymas, kad judėti link viešbučio atsisakymo, numatant butpinigių mokėjimą, bet, žinoma, tai daryti ne taip skubiai, nes kitų metų biudžeto projektas ne tai paprastai koreguojasi“, – pasakoja J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovus saugančiai Vadovybės apsaugos tarnybai netrukus teks spręsti ir kitą galvosūkį – kaip užtikrinti būsimos premjerės Ingridos Šimonytės apsaugą. Ji jau pareiškė, kad norėtų likti gyventi savo namuose, tačiau neaišku ar ten atsiras vietos apsaugos postui įrengti. Jeigu to nepavyks padaryti, Šimonytei, tikėtina, teks keltis į Turniškes.

Galvosūkiai dėl vicepirmininkų

Ant Seimo pirmininko kabineto durų yra dar laikinas užrašas su Čmilytės-Nielsen pavarde, tačiau naujai Seimo pirmininkei jau tenka spręsti galvosūkius, kurie lydės visą kadenciją. Didžiausia opozicinė frakcija, valstiečiai, siūlo deleguoti Aušrinę Norkienę, tačiau Čmilytė-Nielsen siūlo paieškoti kito kandidato.

REKLAMA

„Kalbu su visomis frakcijomis ir manau, kad yra rizika, kad ši kandidatė nesulauktų pakankamai didelio palaikymo“, – sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Jie pasako, kad vienintelė problema, kuri yra Aušrinės Norkienės, kad ji lojali partijai. Tai dabar išeitų, kad kitas kandidatas, kuris jiems tiktų, turėtų būti nelojalus partijai. Tai jie įžeidinėja Rimą Baškienę. Šitoj vietoj frakcija apsisprendė, jeigu Norkienė nesurinks balsų, nesurinks balsų joks kitas mūsų kandidatas, mes tą suprantam“, – pasakoja valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Karbauskiui neatrodo priimtina savo atstovą parlamento valdyboje turėti opozicijos lyderio statuse.

REKLAMA

„Mums opozicijos lyderis nepriklauso pagal balsų skaičių. Mums trūksta 2 balsų. Jeigu mes sudarysime koaliciją, ir atsiras Seimo opozicijos lyderis, tai reiškia, kad tam tikrą laikotarpį mes jo neturėsime, nes bus rotuojamas. Tai šitoje vietoje didžiausia opozicinė frakcija tam tikrą laiką neturėtų žmogaus valdyboje“, – teigia R. Karbauskis.

Panašu, kad ir opozicijai vienyti jėgas ne taip paprasta. Štai Karbauskiui neaišku kurioje pusėje yra darbiečiai, nes Darbo partija maloniai priėmė valdančių siūlymą į Seimo pirmininkus išrinkti Andrių Mazuronį.

Galima bandyti kalbėtis su socialdemokratais, tačiau jie ir patys turi savų rūpesčių. Frakcijai seniūnu išsirinkus Algirdą Sysą, kalbėta, kad pirmininkas Gintautas Paluckas bus teikiamas į Seimo vicepirmininkus. Tačiau šiandien paaiškėjo, kad Paluckas iš mūšio traukiasi be kovos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ponas Paluckas nutarė pasitraukti, na, pasiskaičiavęs ir surinkęs žvalgybinę informaciją, kad gali neturėt palaikymo reikalingo. Tai kam rizikuoti ir dar kartą pralošti, aš manau, tai teisingas žingsnis“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Penktadienį patvirtinus 2 pirmininko pavaduotojus, konservatorių Jurgį Razmą ir darbietį Andrių Mazuronį, lieka 4 laisvos vicepirmininkų vietos. Jas ketinama užpildyti antradienį. Konservatoriams priklauso 2 vietos, tačiau kandidatų pavardžių valdantieji neatskleidžia. Viena vieta numatyta Laisvės partijai, ji nusprendė teikti Vytautą Mitalą. Viena vieta lieka opozicijai, dėl jos grumiasi socdemai ir valstiečiai.

REKLAMA

Pastariesiems nekeičiant Norkienės kandidatūros, socialdemokratai vietoj pasitraukusio Palucko siūlo Julių Sabatauską. Konservatoriai neatskleidžia nei galimų vicepirmininkų, nei galimų ministrų naujojoje Vyriausybėje. Nors galima suprasti, kad Ingrida Šimonytė jau laukia verdikto dėl ministrų iš prezidento.

„Tarp 3 partijų mes esame jau išsidėlioję ir atsakomybės sritis, preliminariai derybos kaip ir baigtos, tai dabar laukiame prezidentūros atsakymo“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Prezidentūra kol kas paskelbė, kad ketvirtadienį ketina teikti Ingridos Šimonytės kandidatūrą į premjero postą. Pagal valdančiųjų susitarimą konservatoriams atiteks ir 9 ministerijos. 3 ministrų portfelius gaus Laisvės partija, o Liberalų sąjūdis 2.

REKLAMA

„Aš ministrų pavardžių nežinau, jas žino tik kandidatė į premjeres, galbūt partijos pirmininkas, tiesiog gerbiam tai ką sakė Ingrida Šimonytė, kad neviešinti tų pavardžių“, – pasakoja Seimo vicepirmininkas, konservatorius Jurgis Razma.

Pavardžių ir kitų susitarimų kol kas neviešina ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų