REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmajame Seimo posėdyje – pirmosios postų dalybos. Seimas renkasi savo vadovybę – valdybą, kurią sudaro Seimo pirmininkas, jo pavaduotojai ir opozicijos lyderis. Ko laukti iš naujų valdžios veidų?

Pirmajame Seimo posėdyje – pirmosios postų dalybos. Seimas renkasi savo vadovybę – valdybą, kurią sudaro Seimo pirmininkas, jo pavaduotojai ir opozicijos lyderis. Ko laukti iš naujų valdžios veidų?

REKLAMA

Apie tai TV3 studijoje kalbėjosi žurnalistas Vladimiras Laučius ir Generolo Jono Žemaičio Lietuvos Karo Akademijos politologės Jūratės Novagrockienės.

Naujajame Seime prasideda svarbių postų dalybos. Penktadienį turime sužinoti, kas bus naujasis ar naujoji Seimo pirmininkė. Prognozuojama, kad ja turėtų tapti Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Kaip manote ar ji bus išrinkta, ar užteks balsų?

Aš manau, kad ji turėtų būti išrinkta. Jai palaikymą jau iš anksto išreiškė ir opozicijos lyderis Ramūnas Karbauskis. Taip pat nemanyčiau, kad po tokių ilgų derybų ir susitarimų nepalaikytų jos koalicijos partneriai. Tikėtis siurprizų nereikėtų, nebent iš kitų frakcijų atsirastų tokių, kas nebalsuotų. 

REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdis, gavęs panašų mandatų kiekį, kaip ir Laisvės partija, turės labai svarbų ir labai gerai matomą valstybės postą – Seimo pirmininko postą. Ar tai padės Liberalų sąjūdžiui laimėti konkurencinę kovą su ta pačia Laisvės partija?

REKLAMA

Manau, kad reikės visų ketverių metų įdirbio. Lyginant abi partijas, reikia pasakyti, kad nemažai naujokų atėjo ir su Liberalų sąjūdžiu. Tie naujokai yra pakankamai tvirtos, žinomos figūros arba turintys politikoje darbo patirties, nebūtinai darbo Seime. Tuo tarpu Laisvės partija turi net 10 naujokų iš 11. Tai yra žmonės, kurie visuomeniškai aktyvūs. Jie yra su neblogu išsilavinimu, tačiau patirties politikoje neturi. Konkuruoti su tokiais senais vilkais, kurie yra Liberalų sąjūdyje bus sunkiau.

Liberalų sąjūdis, jei sugebės pasirodyti geriau, galimybių turės. Be to, Laisvės partija laimėjo ir dėl to, kad ji yra nauja jėga. Po ketverių metų tai nebus nauja jėga. Tai bus jėga, kuri buvo pozicijoje, valdančiųjų sudėtyje. Valdančiųjų laukia nepaprastai daug problemų, kurias reikia spręsti čia ir dabar. Būsimoji Vyriausybė ir Seimo dauguma gali susilaukti pakankamai daug kritikos iš opozicijos. Tikrai nebus šimtu procentu sėkmingi sprendimai. Bus tikrai daug sunkiai sprendžiamų problemų.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip prognozuotumėte ar gali atsitikti taip, kad Laisvės partija kadencijos viduryje ar kažkuriuo metu pasitrauks iš valdančiosios daugumos, siekdama populiarumo taškų?

Net koalicijos sutartyje yra, kad jei vienas partneris nevykdo pareigų, nusižengia ar dar kažkaip, tai kiti gali ją įspėti. Ar Laisvės partija imsis tokio žingsnio – nemanau, kad tai jai yra naudinga. 

Visą pokalbį žiūrėkite video reportaže, kurį rasite straipsnio pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų