REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išrinkti Seimo vicepirmininkai: patvirtintas ir Karbauskį papiktinęs kandidatas

Razma paskirtas pirmuoju pavaduotoju Papildyta 22.51 val.

Seimo vicepirmininkais išrinkti konservatorius Jurgis Razma ir darbietis Andrius Mazuronis. Pastaroji kandidatūra įsiutino valstiečius ir jų lyderį Ramūną Karbauskį.

Seimo vicepirmininkais išrinkti konservatorius Jurgis Razma ir darbietis Andrius Mazuronis. Pastaroji kandidatūra įsiutino valstiečius ir jų lyderį Ramūną Karbauskį.

REKLAMA

Už J. Razmos kandidatūrą per slaptą balsavimą buvo 93 parlamentarai, prieš – 31, keturi susilaikė. Vienas biuletenis rastas negaliojantis. Jis paskirtas ir pirmuoju Seimo pirmininkės pavaduotoju.

Už A. Mazuronį balsavo 84 Seimo nariai, prieš buvo 38, susilaikė šeši. Vienas biuletenis aptiktas negaliojantis.

Iš viso Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) planuoja turėti tris parlamento pirmininko pavaduotojus, vieną – Laisvės partija. Likusius Seimo vicepirmininkus planuojama patvirtinti kitą savaitę,

A. Mazuronio kandidatūrą Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen teikė kaip opozicijos atstovo, tačiau kitos opozicinės valstiečių ir socialdemokratų frakcijos jos nepalaikė. Jie stebėjosi, kad į parlamento vadovybę teikiamas mažiausios opozicinės frakcijos atstovas, nors jai išvis nepriklausytų vicepirmininko pareigos.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal Seimo statutą, parlamento vadovas gali turėti ne daugiau kaip septynis pavaduotojus. Tačiau koalicijos partneriai yra sutarę, kad jų bus šeši.

REKLAMA

Nors svarstyta, kad penktadienį bus teikiama valstiečių atstovės Aušrinės Norkienės kandidatūra, Seimo pirmininkė pateikė Darbo partijos atstovo Andriaus Mazuronio kandidatūrą. Tai supykdė didžiausios opozicinės frakcijos lyderį Ramūną Karbauskį.

„Šitoje frakcijoje, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje, kuriai man tenka vadovauti, yra daugiau negu pusė visų opozicijoje dirbančių frakcijos narių. <...> Noriu jūsų paklausti, kodėl jūs šiandien siūlote mažiausios opozicinės frakcijos atstovą į Seimo vicepirmininko atstovus, o ne mūsų kandidatą?“ – Seimo posėdyje teiravosi R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Į tai Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen jam atsakė: „Šiandieną mes turime balsuoti dėl bent dviejų Seimo pirmininko pavaduotojų ir šią procedūrą mes tęsime kitą savaitę“.

Valstietis A. Nekrošius klausė darbiečio, ką pažadėjo ar kaip sužavėjo Seimo pirmininkę, kad penktadienį teikiama A. Mazuronio kandidatūra.

„Tikriausiai jus labai nustebinsiu arba visiškai nenustebinsiu pasakydamas, kad nieko nežadėjau ir šią naujieną išgirdau praktiškai tik atėjęs čia ir monitoriaus ekrane pamatęs klausimą“, – atsakė A. Mazuronis.

Valstietis Tomas Tomilinas klausė, ar A. Mazuronis derino savo kandidatūrą su kolegomis Darbo partijoje ir, ar netaps konflikto su partija įkaitu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ne, įkaitu netapsiu, o jei jus domina mūsų partinės procedūros, galiu duoti mūsų pirmininko Viktoro Uspaskicho telefono numerį ir jūs galite jam paskambinti ir paklausti“, – atsakė A. Mazuronis.

Klausimą, kodėl keliama ne valstiečių kandidatės, o A. Mazuronio kandidatūra, kėlė ne tik T. Tomilinas, kiti valstiečiai kaip Giedrius Surplys, Kęstutis Mažeika ar Agnė Širinskienė, bet ir socialdemokratas Algirdas Sysas. Jo teigimu, dėl tokio valdančiųjų elgesio, socialdemokratai neplanuoja palaikyti A. Mazuronio kandidatūros.

„Dabartinė Seimo dauguma galbūt jaučiasi šiek tiek neramiai, nenori kartoti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos situacijos, kai iš daugumos pasidarė mažuma. Matyt, yra pokiliminis susitarimas. Pasiskelbti opozicija, tai nereiškia būti opozicija. Teikimas į pavaduotojus, mes manome, kad yra susitarimas, taip liaudiškai sakant, nuperkama vieta už lojalumą priimant vieną ar kitą sprendimą“, – tvirtino A. Sysas.

REKLAMA

„Šią išskirtinę mums visiems dieną pamažu pereiname prie įprasto parlamentinio šurmulio, visokių ir teatrališkų elementų. Bet aš tikiuosi, kad jūsų širdyse dar išlieka jaudulys po duotos priesaikos. Manau, kad mūsų širdys šiandien plaka vienu labai didelio iššūkio ritmu“, – iš Seimo tribūnos sakė ne vieną kadenciją parlamente praleidęs J. Razma.

Jis pažymėjo, kad 13-oji kadencija bus neeilinė ir dėl koronaviruso pandemijos. Visgi, anot konservatoriaus, koronavirusas ir jo pasekmės neturėtų lemti supaprastintos parlamento veiklos.

„Priešingai, manau, kad parlamento veikla turi būti konstruojama itin preciziškai“, – kalbėjo J. Razma.

REKLAMA

Valstietis Arvydas Nekrošius konservatoriaus klausė, ar jis pritaria lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo.

„Manau, kad tai yra klausimas, kurį mes visi nuoširdžiai diskutuosime. Čia kažkokių tiesmukiškų, greitų atsakymų negali būti. Kviečiu nuoširdžiai pažvelgti į šią problemą ir, manau, galime rasti kažkokį sutarimą, nebandant toje temoje krautis politinį kapitalą, nors tam ir yra patogių momentų“, – atsakė J. Razma.

Bendrapartiečio Mykolo Majausko paklaustas, kaip „ketina auklėti išdykusius Seimo narius“, J. Razma akcentavo, kad Seimas nėra darželis, kuriame reikėtų auklėjimo.

„Nesutinku, kad Seimas – tai vaikų darželis ir čia auklėtojas reikalingas. Manau, kad tai neteisingas suvokimas. Priešingai, manau, kad, jeigu Seimo nariai man išreikš pasitikėjimą, jie turi teisę mane auklėti, priekaištauti, reikalauti, o aš turiu tik linksėti ir sakyti, kad jūs teisūs“, – kalbėjo J. Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laisvės partijos atstovas Kasparas Adomaitis klausė, ar nereikėtų parduoti Seimo viešbučio, o parlamentarams, kuriems reikia gyvenamos vietos sostinėje, būstų ieškotų privačiame sektoriuje.

„Aš asmeniškai pritariu jūsų minčiai, bet tai yra klausimai, kur mes visi turime draugiškai sutarti“, – teigė J. Razma.

Konservatorius svarstė, kad Seimo viešbučio pardavimo klausimas galėtų būti priimtas kitais metais.

„Tikrai galima numatyti, kad vietoje apgyvendinimo Seimo viešbutyje, Seimo nariui būtų skiriami tam tikri pinigai būsto Vilniuje nuomai. Dar galėtų būti leidžiama, jei brangiau ta nuoma kainuoja, Seimo nariui primokėti iš parlamentinių išlaidų. <...> Mums visiems būtų patogiau, jei nuomotume būstą rinkoje“, – kalbėjo J. Razma.

REKLAMA

Liberalų sąjūdis liks be vicepirmininko, nes partijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen tapo Seimo pirmininke. Ji sau numato daug uždavinių naujajame darbe, tarp jų – Seimo darbo kokybės kėlimas bei susivienijimas suvaldyti Covid-19 pandemiją.

Kandidatus į vicepirmininkus, pasitaręs su frakcijomis, Seimo pirmininkas siūlo taip, kad jo pavaduotojais būtų ne mažiau kaip du Seimo opozicijos atstovai. Seimo pirmininko pavaduotojai renkami slaptu balsavimu.

Penktadienį susirinkęs į pirmąjį posėdį 2020–2024 metų kadencijos Seimas pradėjo darbą. Naujajame Seime taip pat įkurtos šešios frakcijos: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (50 narių), Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (32 nariai), Liberalų sąjūdžio (13 narių), Lietuvos socialdemokratų partijos (13 narių), Laisvės partijos (11 narių) ir Darbo partijos (10 narių).

REKLAMA

Mišrioje Seimo narių grupėje kol kas dirbs 12 parlamentarų.

Į tryliktąjį Seimą perrinktas 81 buvęs parlamentaras ir išrinkta 60 – naujų. Seimą sudarys 38 moterys ir 103 vyrai. Vidutinis jų amžius – 49 metai, 99 proc. būsimųjų parlamentarų yra įgiję aukštąjį išsilavinimą, daugiausia – teisės ir politikos mokslus.

Naujajame parlamente iš viso dirbs dešimties partijų atstovai, daugiausia – 50 – narių turės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija.

Naujajam parlamentui pradėjus darbą savo įgaliojimus prezidentui grąžins premjero S. Skvernelio Vyriausybė. Jai turėtų būti pavesta laikinai eiti pareigas, kol bus suformuota nauja centro dešinės Vyriausybė, vadovaujama Ingridos Šimonytės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų