REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Koronaviruso išsigandę tautiečiai užsiima savigyda ir iš vaistinių šluoja aspiriną bei paracetamolį. Kai kuriose vaistinėse aspirino pardavimas šoktelėjo kone 70 procentų. Medikai perspėja gyventojus nevartoti aspirino be reikalo, mat jisai skystina kraują ir gali sukelti skrandžio kraujavimą, opas ir kitas komplikacijas.

Koronaviruso išsigandę tautiečiai užsiima savigyda ir iš vaistinių šluoja aspiriną bei paracetamolį. Kai kuriose vaistinėse aspirino pardavimas šoktelėjo kone 70 procentų. Medikai perspėja gyventojus nevartoti aspirino be reikalo, mat jisai skystina kraują ir gali sukelti skrandžio kraujavimą, opas ir kitas komplikacijas.

REKLAMA

Lietuviai iš vaistinių pastaruoju metu šluoja aspiriną, paracetamolį ir vitaminą C. Štai aspirino pardavimas šoktelėjo į neregėtas aukštumas. Pasak vaistininkų, žmonės pabūgę koronaviruso mano, kad aspirinu numalšins ne tik COVID-19 simptomus, bet ir išvengs komplikacijų.

„Lapkričio mėnesį aspiriną rinkosi pacientai žymiai dažniau, tai pastebime netgi 70 procentų padidėjimą lyginant su spalio ir rugsėjo mėnesiais. Dažniausiai aspiriną rinkosi lapkričio 3 ir 4 dienomis“, – sako ,,Camelia“ vaistininkė Monika Žalytė.

REKLAMA
REKLAMA

Štai, ką mano gyventojai:

„O ką tas aspirinas ir paracetamolis – ką čia paskui be saiko gersi, gersi ir skrandis prakiurs tau.“

„Aš pirkau nuo skausmo, tiktai ibupromą, bet mačiau, kad perka daug ir citramoną, ir visus kitus vaistus.“

REKLAMA

„Draugo sesuo buvo patikrinta, kad jinai susirgo, ji po dviejų insultų. Ji pasakė taip – aš nepirkau jokio paracetamolio, gėriau arbatą, o į arbatą spirito.“

„Tai gal geriau česnako daug valgyti, aviečių arbatos, citrinos geriau nei vaistai.“

Tautiečiai graibstyti aspiriną suskubo po viešumoje pasirodžiusios informacijos, kad acetilsalicilo rūgštis, kuri yra aspirino veiklioji medžiaga, gali palengvinti koronaviruso sukeliamas komplikacijas. Merilando universiteto medicinos mokyklos mokslininkai atliko tyrimą ir paskelbė žinią – esą aspirinas gali užkirsti kelią sunkioms koronaviruso komplikacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

,,Eurovaistinėje“ praėjusią savaitę aspirino gyventojai įsigijo kone 50 procentų daugiau nei spalio pabaigoje. Tiesa, vaistininkai perspėja žmones be reikalo nevartoti medikamentų ir juo labiau jų nemaišytų tarpusavyje.

„Aspirinas yra tas, kurį perka žmonės šalia paracetamolio. Ir vaistininkai primena, kad niekada negalima vartoti paracetamolio su aspirinu. Visada žmogus gali pasirinkti – arba tą, arba tą. Aspirinas visada yra tam, kad numalšinti skausmą, o paracetamolis temperatūrą“, – pasakoja ,,Eurovaistinė“ atstovė Laura Bielskė.

Medikai žmones ragina neužsiimti savigyda ir negerti aspirino be gydytojų rekomendacijų. Mat aspirinas skystina kraują, todėl besaikis jo vartojimas gali sukelti ir rimtas komplikacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aspirinas ne tik dėl temperatūros mažinimo, bet jisai gali sukelti ir komplikacijų virškinimo trakto, kraujavimo, opų išsivystymo. Aspirinas profilaktiškai yra skiriamas tik tokiu atveju, kai buvo miokardo infarktas ar smegenų infarktas“, – teigia gydytoja Natalija Šertvytienė.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paklaustas, ar neketina riboti aspirino pardavimų, tvirtina tam nematantis reikalo.

„Kaip dabar nuspręsti, kam žmogus jį perka, gal jam tikrai reikalingas jisai kaip vaistas. Jisai nėra receptinis. Tai receptais neapribosi, nemanau, kad reikia“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA

Maža to, įsismarkavus koronavirusui, žmonės ne tik šluoja vaistines, bet ir panikuodami beldžiasi pas medikus. Skambučių neatsigina šeimos gydytojai sako, kad vos spėja suktis. Vieni skambina dėl peršalimo simptomų, kuriuos sieja su koronavirusu, kiti medikų prašo ateičiai jiems išrašyti antibiotikus arba dar keisčiau – remdesivirą, kuriuo ligoninėse yra gydomi koronaviruso pacientai.

„Arba reikalauja, arba tiesiog domisi, ar gali šeimos gydytojas išrašyti. Taip pat apie tam tikros grupės antibiotikus, apie deksametazoną prisiskaito. Tie, kurie neserga, bet jie norėtų, kad daktaras išrašytų, juk maža kas“, – sako gydytoja Natalija Šertvytienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų