REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai turėjo būti smagi klasės išvyka su nakvyne, bet šešiolikmetė Sara Manitoski kitą rytą taip ir neatsibudo – gydytojai staigią mirtį aiškina toksinio šoko sindromu.

Tai turėjo būti smagi klasės išvyka su nakvyne, bet šešiolikmetė Sara Manitoski kitą rytą taip ir neatsibudo – gydytojai staigią mirtį aiškina toksinio šoko sindromu.

REKLAMA

Paauglė mirė kilus toksinio šoko sindromui, nuo staphylococcus aureus bakterijų. Ant merginos kūne buvusio tampono rasta šių bakterijų – medikai pabrėžė, kad nors tamponų naudojimas toksinio šoko sindromo pavojų padidina, tai nėra vienintelė jo priežastis.

Sara mirė 2017 metų kovo mėnesį.

„Sara buvo pati mieliausia, laimingiausi ir charizmatiškiausia mergaitė, jos laukė nuostabi ateitis.“ – „TODAY“ pasakojo jos sesuo Carli Manitoski. Ji pridūrė, kad Sara niekada nebuvo susirūpinusi dėl toksinio šoko sindromo ar tamponų naudojimo. Paauglė labai mėgo keliauti ir tyrinėti pasaulį.

C. Manitoski savo feisbuko puslapyje paliko įrašą, įspėdama kitas moteris. „Moterys turėtų daugiau žinoti apie šią temą, kai kurios net nėra girdėjusios apie toksinio šoko sindromą... Mano gražioji, kūrybingoji, visiškai sveika sesė dėl to mirė, todėl labai visų prašau dalintis, pasiskaityti ir naudojant tamponus būti atsargioms.“

REKLAMA
REKLAMA

Incidentas įvyko Hornbio saloje, esančioje Britų Kolumbijoje, kur Sara, Kortenėjuje, Britų Kolumbijoje lankiusi mokyklą, buvo atvažiavusi su klase į išvyką, rašoma jos šeimos įsteigtame aukų rinkimo puslapyje. Ji prieš eidama miegoti skundėsi pilvo skausmais, feisbuke rašė jos sesuo.

REKLAMA

Kitą rytą Sara stovyklavietės namelyje buvo rasta be gyvybės ženklų ir jos atgaivinti nebepavyko.

Saros kaklas, viršutinė rankų dalis ir krūtinė, apatinė pilvo dalis ir šlaunys buvo paraudusios, pranešė „Vancouver Sun“. Po daugelį kūno dalių paplitęs paraudimas ir bėrimas, primenantis nudegimą nuo saulės, yra vienas iš toksinio šoko sindromų, rašoma today.com.

Kas yra toksinio šoko sindromas?

Toksinio šoko sindromas – tai gyvybei pavojų kelianti bakterinė infekcija. Pirmi jo atvejai užfiksuoti mėnesinių metu tamponus naudojusioms moterims, tačiau šiuo metu mažiau nei pusė visų toksinio šoko sindromo atvejų yra siejama su tamponų naudojimu.

REKLAMA
REKLAMA

Toksinio šoko sindromas pirmą kartą identifikuotas 1980 metais, kai pradėti pardavinėti itin daug sugeriantys tamponai ir prasidėjo su tuo siejama toksinio šoko sindromo „epidemija“.  

Tokių atvejų skaičius iki 1986 metų ženkliai sumažėjo, kai JAV buvo įvestas reikalavimas prekes žymėti standartus atitinkančiomis etiketėmis. JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, atvejų skaičių taip pat sumažinti padėjo mažiau sugeriančių tamponų gamyba, informaciniai lapeliai tamponų dėžutėse ir daugiau informacijos apie toksinio šoko sindromą.

JAV Nacionalinės retų ligų asociacijos duomenimis, dabar toksinio šoko sindromas pasireiškia ne daugiau nei trims moterims iš 100 000. Su mėnesinėmis siejamas toksinio šoko sindromas dažniausiai pasitaiko mergaitėms ir moterims nuo 15 iki 25 metų, kurios naudoja tamponus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dr. Lauren Streicher, akušerijos ir ginekologijos dėstytoja iš „Northwestern“ universiteto Feinbergo medicinos mokyklos, per 30 metų praktiką sako mačiusi tik vieną tokį atvejį.

„Tai labai, labai reta.“ – sakė ji. – „Tikrai nepasakyčiau savo dukroms ar savo pacientėms, kad naudojant tamponus būtų verta dėl to nerimauti.“

Toksinio šoko sindromas gali ištikti bet ką – vyrus, nemenstruojančias moteris ir vaikus, nes jį taip pat gali sąlygoti odos infekcijos, nudegimai ir operacijos.

Toksinio šoko sindromo simptomai gali būti: sumišimas; diarėja; bendra bloga savijauta; galvos skausmai; stiprus karščiavimas, kartais lydimas drebulio; žemas kraujospūdis; raumenų skausmai; pykinimas ir vėmimas; bėrimas.

REKLAMA

Toksinio šoko sindromo riziką galima sumažinti šiais būdais: Venkite daug sugeriančių tamponų; Tamponus keiskite dažnai, bent kas keturias ar aštuonias valandas; Tamponus mėnesinių metu naudokite pakaitomis su įklotais.

Vis dėlto, L. Streicher savo pacientėms nepataria tamponų nenaudoti naktį.

„Baisu klausytis tokių istorijų, kaip Saros, nes tai – jaunos, sveikos moterys.“ – sako ji. – „Tačiau kai pasižiūri, kiek moterų reguliariai naudoja tamponus, ir taip pat dedasi juos nakčiai – tai tik vienas atvejis. Pagalvokite apie milijonus naktų, kurias moterys praleidžia su tamponais... Tiesa ta, kad šis sindromas yra labai retas.“

Gydytoja pataria tiesiog vadovautis sveiku protu. Jei pajuntate toksinio šoko sindromo simptomų, tai laikykite ūmia grėsme sveikatai ir tuoj pat kreipkitės pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų