REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
53
Aušrinė Norkienė (Fotobankas)

Valstiečiai į Seimo vicepirmininkus siūlo Aušrinės Norkienės kandidatūrą. Dėl jo balsuoti ketinama jau šiandien, per pirmąjį naujojo parlamento posėdį.

53

Valstiečiai į Seimo vicepirmininkus siūlo Aušrinės Norkienės kandidatūrą. Dėl jo balsuoti ketinama jau šiandien, per pirmąjį naujojo parlamento posėdį.

REKLAMA

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad jis pats nenorėjo būti Seimo vicepirmininku ir nuspręsta kelti A. Norkienės kandidatūrą.

„Tokia buvo mūsų frakcijos valia“, – prieš pirmąjį Seimo posėdį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Valstiečių lyderis tvirtino, kad pats šio posto siekti nenorėjo, nes Seimo vicepirmininko darbas, anot jo, yra labiau techninis ir atima labai daug laiko.

„Man, kaip partijos pirmininkui, tai būtų per daug didelė žala partijos atžvilgiu“, – įsitikinęs R. Karbauskis.

Praėjusią kadenciją valstiečiai į Seimo vicepirmininkus delegavo Rima Baškienę ir Arvydą Nekrošių. Pasak R. Karbauskio, Seimo nariai pareigų amžinai neturi.

REKLAMA
REKLAMA

„Argumentai pirmiausiai yra tai, kad jie jau buvo. O Norkienė šiuo atveju dar nebuvo. <...> Tai, kad du Seimo nariai šioje kadencijoje buvo pavaduotojais, mažina jų šansus būti pavaduotojais šioje kadencijoje. Ne dėl to, kad jie blogai atliko pareigas, jie šauniai tvarkėsi, jų patirtis yra milžiniška, bet mes manome, kad visi turi rotuotis ir įgyti patirtis naujas“, – teigė R. Karbauskis.

REKLAMA

Valstiečių lyderis patvirtino, kad tarp opozicinių partijų vyksta „labai rimtos kalbos“. R. Karbauskis mano, kad opozicija dirbs vieningai. Jo teigimu, opozicijos partijos sutarimą turėtų pasiekti kitą savaitę. 

R. Karbauskio teigimu, valstiečiai dar neišsirinko frakcijos seniūno, tačiau juo turėtų likti partijos pirmininkas.

„Tikriausiai nebus“, – paklaustas, ar kas sudarys konkurenciją seniūno rinkimuose, atsakė R. Karbauskis. 

G. Paluckas teigė, kad penktadienį jo kandidatūrą į Seimo vicepirmininkus nebus keliama. Bus svarstoma dėl to vėliau.

REKLAMA
REKLAMA

Konservatoriai su koalicijos partnerėmis nusprendė į Seimo vicepirmininkus teikti Jurgio Razmos kandidatūrą. Dėl jo balsuos taip pat penktadienį.

Iš viso konservatoriai planuoja turėti tris parlamento pirmininko pavaduotojus, vieną – Laisvės partija, du – opozicija. Liberalų sąjūdis liks be Seimo vicepirmininko, nes sutarta, kad šios partijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen bus siūloma į Seimo pirmininkes.

Lietuvos socialdemokratų partija į Seimo pirmininko pavaduotojus yra iškėlusi savo lyderio Gintauto Palucko kandidatūrą. Savo kandidatą žada teikti ir valstiečiai.

Konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigė, kad kiti Seimo vicepirmininkai bus teikiami vėliau. Iš viso Seime dirbs šeši Seimo vicepirmininkai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sutarėme, kad rytoj bus teikiami du pavaduotojai. Vienas – iš valdančiosios daugumos ir vienas – iš opozicijos. Vienas iš valdančiųjų, kuris teikiamas – tai Jurgis Razma. Iš valdančiųjų atskleisime rytoj.

Trečias dalykas, iš esmės sutarėme dėl komitetų proporcijos, kokios jos bus numatomos“, – sakė konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio lyderė teigė, kad yra patenkinta tokiu sprendimu: „Mes aptarėme tiek proporcijas, tiek iš sutarimo kylančius postų pasidalinimus. Esame, matyt, tuo sprendimu visi patenkinti“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Spręsime frakcijoje artimiausiu metu. Žinoma, lauksime teikimo Seimo pirmininkės naujosios“, – sakė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

REKLAMA

Pagal naujosios valdžios sutarimą, Liberalų sąjūdis pagal kvotą gaus 3 Seimo komitetus, Laisvės partija – 2, o likusiems dešimčiai vadovaus konservatoriai.

Penktadienį darbą pradės 2020–2024 metų kadencijos Seimas. Parlamento darbas prasidės iškilminga dalimi istorinėje Kovo 11-osios Akto salėje.

Pasveikinti išrinkto XIII Seimo atvyks Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas.

Pirmajame Seimo posėdyje Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė paskelbs Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą dėl galutinių Seimo rinkimų rezultatų ir perskaitys išrinktųjų Seimo narių sąrašą. Po to prasidės Seimo narių prisaikdinimo ceremonija. Seimo narių priesaikas priims Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

REKLAMA

Prisiekę naujojo Seimo nariai toliau darbą tęs Seimo posėdžių salėje. Bus renkamas Seimo pirmininkas, Seimo pirmininko pavaduotojai, numatoma patvirtinti Seimo valdybos ir Seniūnų sueigos sudėtis.

Stebėkite, konservatoriai nusprendė į Seimo vicepirmininkus teikti Jurgio Razmos kandidatūrą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų