REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasirodo, kai kurie iš mūsų nemokame teisingai virti ryžių dėl šios klaidos virtuvėje savo sveikata rizikuoja milijonai žmonių.

Pasirodo, kai kurie iš mūsų nemokame teisingai virti ryžių dėl šios klaidos virtuvėje savo sveikata rizikuoja milijonai žmonių.

REKLAMA

Greitai verdant ryžius juos gali likti arseno žymių – šio nuodingo chemikalo ryžiuose atsiranda jų auginimo metu.

Arsenas yra siejamas su širdies ligomis, diabetu, vėžiu ir vystymosi sutrikimais, o jo randama cheminiuose pesticiduose, kurie naudojami ryžių pasėliams apsaugoti nuo vabzdžių.

Daugelis žmonių įsitikinę, kad arsenas pasišalina ryžiams verdant, bet dabar sveikatos priežiūros specialistas įspėjo, kad norint nuodus pašalinti ryžius reikia virti tam tikru būdu, rašo the sun.co.uk. 

Pats dažniausias ryžių virimo būdas – puode su vandeniu, kol visas vanduo išgaruoja – arseno nepašalina. Pasirodo, ryžius reikia mirkyti per naktį, sako Andy Meharg, biologijos mokslų profesorius iš Belfasto Kvynso universiteto.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkas saugiausią būdą virti ryžius patikrinto „BBC“ televizijos laidoje „Trust Me, I‘m a Doctor“ – jis išsiaiškino, kad pats populiariausias ryžių virimo būdas arseno visai nepašalino.

REKLAMA

Norint atsikratyti arseno, reikėtų ryžius puode su vandeniu išmirkyti pernakt, tuomet juos nuskalauti švariu vandeniu ir tik tada virti. Nupylus skalavimo vandenį ryžius reikia sudėti į puodą ir santykiu 1:5 pripilti vandens, o tuomet jau virti.

Paaiškėjo, kad šis metodas arseno kiekį ryžiuose sumažina 80 procentų – daug daugiau nei tuo atveju, jei ryžius virtume įprastu būdu. Kai profesorius ryžius išvirė dviejose dalyse vandens, be mirkymo pernakt, paaiškėjo, kad beveik visas arsenas taip ir liko ryžiuose.

Arseno lygis sumažėjo perpus, kai ryžiai buvo verdami penkiose dalyse vandens, o vandens likutis – nupilamas, net ir jų nemirkant pernakt. Tačiau tyrėjo teigimu, saugiausias būdas gaminti ryžius yra juos išmirkyti pernakt, gerai nuskalauti ir virti penkiose dalyse vandens.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų