REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Vilnietė Kristina Pališkytė moko tverkinti (tv3.lt fotomontažas)

Neatkreipti dėmesio į vilnietę Kristiną Pališkytę tiesiog neįmanoma. Akį patraukia jos drąsus įvaizdis, spalvotos kasytės, ryškus makiažas ir neblėstanti energija, kurią ji spinduliuoja judėdama egzotinių šokių ritmu.

Neatkreipti dėmesio į vilnietę Kristiną Pališkytę tiesiog neįmanoma. Akį patraukia jos drąsus įvaizdis, spalvotos kasytės, ryškus makiažas ir neblėstanti energija, kurią ji spinduliuoja judėdama egzotinių šokių ritmu.

REKLAMA

Vietoje nenustygstanti 25-erių Kristina moko šokti „dancehall“ ir Lietuvoje vis labiau populiarėjantį tverką bei organizuoja moterų sveikatingumo projektą ,,Final Fit Ladies“, skirtą merginoms, norinčioms turėti svajonių figūrą.

Išbandė daug šokių stilių

Kristina šoka jau 10 metų, o į pirmąją gatvės šokių pamoką užsirašė būdama 15 metų. Mergina prisimena, kad jau nuo pirmos pamokos buvo susižavėjusi šia veikla ir stengėsi būti pati geriausia: stovėjo pirmoje eilėje, stengėsi kuo greičiau perprasti ir išmokti visus šokių judesius bei nuolat šokdavo namuose, mokykloje ar laukdama autobuso.

„Šokių mokytojai ir tie, kurie pamokas lankė nuo seniau, man atrodė dievai. Su baime žiūrėjau, kaip jie improvizuoja, meistriškai šoka choreografijas ir svajojau kada nors ir pati taip sugebėti“, – su šypsena prisimena Kristina.

REKLAMA
REKLAMA

Dar paauglystėje, ji išbandė ne vieną šokių stilių. Tačiau labiausiai žavėjosi „dancehall“ stiliumi, kuris, pasak merginos, ir įkvėpė ją šokiams:

REKLAMA

„Šokau hiphopą, hausą, solo latino, vogue. Taip pat „dancehall“, kuris tapo mano pagrindiniu įkvėpimo šaltiniu.“

Žurnalistiką iškeitė į šokius

Ilgą laiką šokiai nebuvo Kristinos pagrindinė veikla. Ji svajojo tapti žurnaliste ir baigusi mokyklą, šią svajonę įgyvendino – pradėjo dirbti vieno naujienų portalo dienos redaktore.

Vėliau, studijuodama žurnalistiką Vilniaus universitete, vakarais, savaitgaliais ir naktimis dirbo kriminalų žurnaliste ir pradėjo organizuoti savo sveikatingumo projektą ,,Final Fit Ladies“, kuris vyksta iki šiol. Niekuomet nenustojusi žavėtis šokiais, mergina suprato, kad jos vieta – šokių aikštelėje.

REKLAMA
REKLAMA

„Per tuos 10 metų, buvo kelios ilgesnės pertraukos be šokių. Naiviai galvojau, kad galiu be to apsieiti, nes tai nėra taip svarbu ir praktiška, kaip kiti išsikelti tikslai: studijos, karjera. Vis dėlto nuo savęs pabėgti nepavyko – net tada, kai gyvenau visai kitais dalykais, nuolat žiūrėdavau, kaip kiti šoka ir to ilgėjausi. Todėl būdama 21 metų, grįžau šokti“, – sako ji.  

Moko šokti kitus

Grįžus į šokių aikštelę, visas jos gyvenimas ėmė suktis šokio ritmu. Ji kasdien treniravosi ir šlifavo šokio judesius, o savo sugebėjimus dar labiau tobulino įvairiuose seminaruose užsienyje. Šiuo metu Kristina savo patirtimi dalijasi su visais, norinčiais išmokti „dancehall“ ir tverko šokių paslapčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai prasidėjo kaip hobis, tačiau greitai nebeužteko poros treniruočių per savaitę ir ėmiau šokti kasdien. Taip jau ketverius metus nebuvo nė dienos be šokių, per tą laiką mokiausi iš 48 mokytojų, aplankiau daugiau kaip šimtą seminarų įvairiose Europos šalyse. Su tverko judesiais susipažinau dar mokydamasi „dancehall“, o vėliau panorau labiau pasigilinti į tverko kilmę ir technikas. Ir dabar antrus metus skleidžiu šių šokių kultūrą Lietuvoje“, – pasakoja Kristina.

Seksualūs ir energingi šokiai

Pasak Kristinos, jamaikietiškasis „dancehall“ – bene įvairiausias šokio ir muzikos stilius pasaulyje. Šio šokio metu svarbiausia yra klubų judesiai.

REKLAMA

„Šis šokis gali būti švelnus ir jausmingas, seksualus ir laukinis, agresyvus ir piktas, bet visada itin ekspresyvus. Jeigu šokame moteriškąjį „dancehall“, kurio esmė – meilė sau ir pasitikėjimas savimi, – tą parodome sprogdinančia energija, didelėmis judesių amplitudėmis ir seksualiais klubų judesiais“, – pasakoja Kristina.

O Lietuvoje vis labiau populiarėjantis tverkas išsiskiria klubų judinimo ir sėdmenų purtymo judesiais. Jis itin populiarus šiuolaikinės repo muzikos klipuose bei vakarėliuose.

„Tokie šokiai seniausiai aptinkami Vidurio ir Vakarų Afrikos švenčių šokiuose, tokiuose kaip „Congolese Soukous“ ir „Mapouka“. Šie tradiciniai šokiai turėjo didelę įtaką „dancehall“, „soca“, samba, „merengue“, bačata, rumba, salsa ir kitiems šokių stiliams, taip pat ir tverkui, kuris labiausiai išpopuliarėjo augant hiphopo kultūrai.

REKLAMA

Mano vedamose tverko pamokose gilinamės ir praktikuojame pačias įvairiausias šio šokio technikas. Pavyzdžiui, iš Vidurio Afrikos ,,skolinamės’’ sėdmenų judesius stovint tiesiai, iš Vakarų Afrikos – pasilenkę, rankomis įsirėmę į kelius, iš jamaikietiškojo „dancehall“ – klubų sukimą ratu ir daug kitų.

Tverkas – daug išvermės reikalaujantis šokis

Nors iš pradžių gali atrodyti, kad tverkinimas nereikalauja daug pastangų, Kristinos teigimu, treniruočių metu tenka nemažai paprakaituoti:

„Visi pirmąkart pabandę, nustemba, kaip tai fiziškai sunku. Vis dėlto, yra judesių, kurie išeina jau iš pirmo karto, o kai kurie tik po poros metų praktikos. Visiems sekasi skirtingai, priklausomai nuo fizinio pasirengimo, patirties šokiuose ir pastangų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, šokėja nuramina, kad išmokti tverkinti gali kiekvienas. Tam nereikia specialaus fizinio pasirengimo ir žinių, svarbiausia turėti noro ir motyvacijos.

„Į mano pamokas ir seminarus susirenka įvairaus pasirengimo šokėjų, būna, kas nemoka net pritūpimo taisyklingai padaryti. Todėl pamokos pradžioje visada apšylame, aktyvuojame ir stipriname raumenis, o pabaigoje atliekame lankstumo lavinimo pratimus. Taip per porą mėnesių visos būna pakankamai stiprios ir gali padaryti didžiąją dalį judesių“, – tikina ji.

Pasak Kristinos, dažnai galvojama, kad tverkina tik didelius sėdmenis turinčios moterys. Tačiau šiame šokyje svarbiausia gerai išmanyti techniką, todėl ne ką prasčiau juda ir lieknos merginos. 

REKLAMA

„Didesni apvalumai šokant dažnai atrodo efektingiau, stipriau. Vis dėlto, aš pati esu pakankamai liekna, kaip ir daug kitų šio stiliaus šokėjų. Noriu pabrėžti – judesių amplitudė priklauso ne nuo kūno sudėjimo, o nuo technikos“, – įsitikinusi profesionalė.

„Šokti nėra nieko blogo“

Ir nors tverkas Lietuvoje jau ne naujiena, Kristinos teigimu, kai kuriuos žmones šio šokio judesiai vis dar šokiruoja, o šokėjos neretai sulaukia ir įžeidžiančių komentarų.

„Pagrindinis mitas, su kuriuo susiduriu savo veikloje, – seksualumas, seksualumo demonstravimas yra kažkas blogo, netgi žeminančio. Bet juk tai neatsiejama mūsų asmenybės dalis ir mes niekam nekenkiame tuo, kad save mylime ir mėgaujamės savo kūnu fizinėje veikloje. O seksualumo ir klubų judesių yra ir kituose šokio stiliuose.

REKLAMA

Kartais gerai prisijuokiu, kai paskaitau kokius nors komentarus internete po vieno ar kito mano interviu. Vieniems mano užpakalis per mažas, kitiems per didelis ir celiulitinis, dar kažkas parašo kokį rasistinį komentarą, tarsi iš juodaodžių kultūros kilę judesiai mums, europietėms, kažkas nederamo“, – sako ji.

„Bet ne kartą sakiau ir dar kartą pasikartosiu: šokti nėra nieko blogo ir visiems tai rekomenduoju“, – priduria šokėja.

Anot Kristinos, tverkas jau tapo populiarus daugelyje pasaulio šalių ir be šio šokio judesių neapsieina nė vienas populiarios muzikos klipas.

„Jis šokamas ne tik Afrikoje ir Karibų salose, iš kur yra kilęs, bet visoje Amerikoje, pietinėse Europos šalyse, yra itin populiarus Rusijoje. Beje, 2013 metais Google paieškos sistemoje pats populiariausias klausimas, prasidedantis žodžiais „kas yra“ buvo „kas yra Twerking?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norinčių išmokti tverkinti netrūksta

Kristina džiaugiasi, kad jos šokių pamokos sulaukia didelio susidomėjimo, o tverkas vis dažniau tampa ir švenčių, ypač mergvakarių, pramoga.

„Norinčios mokytis nuo pirmų mano pamokų netelpa salėse. Vien šią vasarą pravedžiau 7 tverko pamokas mergvakariuose, taigi, tai tampa vis populiaresnė švenčių pramoga. Daug kas mokosi asmeniškai, o kai įsidrąsina, ateina į grupines pamokas, kai kas iš kitų miestų ar užsienio šalių mokosi internetu“, – pasakoja ji. 

Merginos teigimu, tverkas yra ne tik geros nuotaikos užtaisas ar puikus laisvalaikio praleidimo būdas. Šokdamos merginos taip pat lavina kūną ir įgauna pasitikėjimo savimi.

REKLAMA

Tverko pamokose šokame choreografijas, mokomės improvizuoti, sportuojame, laviname lankstumą, taip pat mokomės triukų. Dauguma mokinių per keletą mėnesių išmoksta atsistoti ant galvos, atsisėsti į špagatą ir daug kitų smagių dalykų.

Taip mokomės skirti dėmesį ne tik kūno išvaizdai, bet ir jo galimybėms, kurios sparčiai plečiasi ir suteikia neapsakomo pasitikėjimo savimi. Pamokose visada tvyro vakarėlių nuotaika ir palaikantys šūksniai, todėl grupėje visos gali atsipalaiduoti ir gerai praleisti laiką“, – džiaugiasi šokėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų