REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žaliavinės kiaulienos kaina Lietuvoje – rekordinėse žemumose. Per metus ji krito beveik perpus ir mažėja toliau, tačiau vartotojai už kiaulieną parduotuvėse ir toliau moka, kiek mokėję. O kai kurie produktai net ir brangsta, pavyzdžiui, kiaulienos kumpio kaina šį ketvirtį augo. Kiaulių augintojai sako, kad viršpelnius kraunasi prekybininkai. Pastarieji tvirtina, kad tai perdirbėjai sukėlė kainas.

Žaliavinės kiaulienos kaina Lietuvoje – rekordinėse žemumose. Per metus ji krito beveik perpus ir mažėja toliau, tačiau vartotojai už kiaulieną parduotuvėse ir toliau moka, kiek mokėję. O kai kurie produktai net ir brangsta, pavyzdžiui, kiaulienos kumpio kaina šį ketvirtį augo. Kiaulių augintojai sako, kad viršpelnius kraunasi prekybininkai. Pastarieji tvirtina, kad tai perdirbėjai sukėlė kainas.

REKLAMA

Lietuvos kiaulių augintojams – juodos dienos. Dėl pasaulį apėmusios pandemijos ir Europos Sąjungoje susidariusio kiaulienos pertekliaus, kiaulienos žaliavos pardavimo kaina nepaliaujamai mažėja, o per metus ji susitraukė kone perpus. Anot Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktoriaus, kiaulininkystės sektorius balansuoja ties išgyvenimo riba.

„Skerdienos svoriu šiaip įprasta skaičiuoti, tai buvo kaina apie 1,90 – 1,95 eurų metų pradžioje, o dabar yra 1,2 eurų. Tai procentais nukrito apie 40 proc. Ir šiuo metu dar labiau žemėja, ta duobė gilėja ir kada jos dugnas, mes nežinome. Gal ateis laikas, kad reikės už kiaulę primokėti“, – sako asociacijos direktorius Algis Baravykas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nepaisant to, kad žaliava rekordiškai pinga, kiaulienos ir jos produktų kainos Lietuvos parduotuvėse beveik nesikeičia, o kai kuriais atvejais net ir auga. Štai, ką sako vilniečiai:

REKLAMA

„Kartais būna akcija, tai tada pigiau, tai ir perku. Žinot, pensininkui labai nepasišakoti.“

„Eisiu pažiūrėt sprandinė po kiek, bet kai kada būna su akcija brangiau negu be.“

„Kainų nestebiu jokių. Jeigu reikia vis tiek perku.“

„Kainos kiekvieną dieną po truputį šuoliuoja turbūt aukštyn, ane? Bet tenka pirkti, ką daryti? Valgyti tai norisi.“

„Pensijos man pakanka, dar ir lieka. Aš žiūriu, kas man patinka, tą nusiperku. Aš savęs neriboju. Kur nereikia nemėtau, negeriu. Užtenka. Aš du kartus pavalgysiu. Aš valgau nedaug, sena jau.“

REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šių metų trečiąjį ketvirtį, palyginus su antruoju, kiaulienos produktų vidutinės kainos mažėjo tik maždaug 3 – 7 procentais. Tuo tarpu populiari prekė – kiaulienos kumpis – brango kiek daugiau nei 2 procentais.

„Neteisybė yra ta, kad vartotojai šiandien dienai negauna tos kainos koreliacijos. Jie gauna momentiškai per trumpą laiką pabrangimą, o kai vyksta žaliavos atpigimas, tai vyksta labai lėtai, nenoriai ir netgi epizodiškai. Tai čia yra tas neteisingumas vartotojo atžvilgiu“, – pasakoja „Pricer.lt“ atstovas Arūnas Vizickas.

Kiaulienos produktų kainą sudaro sudaro 4 dalys: augintojo, gamintojo, mažmeninės prekybos ir pridėtinės vertės mokesčio. Ir čia matyti, kad už kiaulienos produktus prekybininkų atsiriekiama dalis tik auga. Šį ketvirtį kiaulienos produktų vidutinių kainų struktūroje mažėjo tik kiaulių augintojo dalis, o štai prekybininkai antkainį padidino 2 – 8 procentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pavasarį prekybos tinklai skelbė, kad padėsim ūkininkams, suremsim pečius vardan Lietuvos. Ir atkreipėme dėmesį, kad tas surėmimas pečių visai ne taip veikia. Jis veikia taip, kad augintojo kaina mažėja, vartotojo kaina kai kurių produktų netgi kyla, o mažmeninės prekybos sektoriaus ta dalis gaunama yra didėjanti“, – teigia A. Baravykas.

Pavyzdžiui, kiaulienos kumpio su kaulu kainoje prekybininkų antkainis, palyginus praėjusių ir šių metų rugsėjį, padidėjo nuo 0,86 euro iki 1,28 euro, kiaulienos nugarinės – nuo 1,97 euro iki 2,45 euro, kiaulienos sprandinės – nuo 1,98 euro iki 2,40 euro. Nors statistika rodo, kad prekybininkai didina antkainį, Lietuvos prekybos įmonių asociacija pirštu beda į mėsos perdirbėjus.

REKLAMA

„Dabar Lietuvoje yra karantinas, yra uždarytas tas vadinamasis HORECA sektorius – restoranai, viešbučiai, maitinimo įstaigos – ir tai yra didmeninė prekyba. Praktiškai mėsos gamintojams ir perdirbėjams yra likęs vienintelis mažmenos kanalas, kuriuo jie gali realizuoti savo produkciją. Perdirbėjai tiesiog laiko stabilias kainas, nekoreguoja jų, na, ir tai, natūralu, atsispindi parduotuvių lentynose“, – kalbėjo asociacijos direktorė Rūta Vainienė.

„Čia yra ne mūsų žaidimas, čia yra pasaulinė situacija. Mes tik žinome, kad mes „konkursuojamės“ kas 3 – 4 savaites. Mes žinome, kad mūsų marža iš esmės yra nepasikeitusi. Mes turime tam tikrų dalykų, kaip darbo užmokesčio pakeitimai, dabar Covid-19 situacija, kai yra apsunkinta gamyba, tai yra kažkokie kompensavimai, bet jie yra labai minimalūs“, – sako mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius.

Kiauliena Lietuvoje populiariausia mėsa. Kasmet vienas šalies gyventojas iš viso suvalgo apie 95 kg mėsos, iš jų net apie 49 kg kiaulienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų