REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje – daugiausia mirčių nuo koronaviruso krizės pradžios ir dar pusantro tūkstančio naujų atvejų per parą. Mėgintuvėlis Lietuvoje tapo deficitine preke. Dėl strigusių viešųjų pirkimų, koronaviruso tyrimams reikalingų priemonių mobiliems patikros punktams gali užtekti tik kelioms dienoms. Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo ruoštis laikinos ligoninės įrengimui.

Lietuvoje – daugiausia mirčių nuo koronaviruso krizės pradžios ir dar pusantro tūkstančio naujų atvejų per parą. Mėgintuvėlis Lietuvoje tapo deficitine preke. Dėl strigusių viešųjų pirkimų, koronaviruso tyrimams reikalingų priemonių mobiliems patikros punktams gali užtekti tik kelioms dienoms. Vilniaus miesto savivaldybė pradėjo ruoštis laikinos ligoninės įrengimui.

REKLAMA

Kovo mėnesį, beveik pasibaigus COVID-19 tyrimams reikalingiems reagentams, naujos jų siuntos laukė visa Lietuva.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuva ant to pačio grėblio lipa antrą kartą. Savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis piktinasi, kad šalyje vėl pradeda trūkti tyrimams reikalingų priemonių.

„Matome, kad tos problemos yra ir mes buvome raginami atšaukinėti registracijas į mobilius punktus, prevenciškai ėmėmės komunikacinių veiksmų, kad neliktume kalti. Ateinančioms dviem dienoms mes visko turime. Toliau nežinau“, – sako savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

Poderskis iš pradžių tikino, kad šalyje trūksta tyrimams reikalingų terpių, tačiau vėliau Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos vadovas patikino, kad problemų kyla dėl nedidelio mėgintuvėlių likučio.

REKLAMA

„Jeigu mėgintuvėlių trūksta, tai irgi turime tam tikrą problemą“, – pasakoja P. Poderskis.

„Mes vėl grįžtam į kovo mėnesio laikus, kai tiesiog prasideda trūkumas priemonių koronaviruso tyrimams. Mes pradėjome viešųjų pirkimų procedūras rugsėjį, dabar jau yra lapkritis, mes vis dar neturime nugalėtojo, nes nugalėtojas pasakė, kad gamintojas atsisako išvežti iš šalies reikalingą kiekį“, – teigia laboratorijos vadovas Danas Bakša.

Pirmajam tiekėjui nesugebėjus atvežti 420 tūkstančių mėgintuvėlių, jį turėtų pakeisti antrasis. Tiesa, garantijos, kad priemonės pasieks Lietuvą nėra, nes antrą vietą konkurse užėmęs tiekėjas per 10-imt dienų gali atsisakyti pristatyti prekes. Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija nusprendė nelaukti, perka dar 200-us tūkstančių mėgintuvėlių neskelbiamų derybų būdu, iš karto.

REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu mums nepristatytų rytoj, poryt papildomų mėgintuvėlių, kas yra mažai tikėtina, fantazuoti visada galima, tada galėtų sutrikti tyrimas. Apsiklausėm daugiau negu 10-imt tiekėjų, tai 4-i iš jų pasakė, kad didesnius ar mažesnius kiekius turi per tokį trumpą laiką. Lietuvoje baigiasi ne tik mėgintuvėliai, bet ir vietos ligoninėse. Per vakar šalies laboratorijos aptiko 1433 infekcijas“, – kalbėjo D. Bakša.

Mirė daugiausiai nuo koronaviruso krizės pradžios žmonių – pranešta apie 14 aukų.

„Dalis tų atvejų būna susiję su didelės rizikos grupėmis, tai yra su vyresnio amžiaus pacientais, ir natūralu tai lemia, kad auga ir mirčių absoliutus skaičius, deja, bet taip yra“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybė jau ruošiasi įrenginėti laikinas ligonines. Šiuo metu „Litexpo" parodų centre renginiai nevyksta, čia yra 3 milžiniškos salės, kurios, esant reikalui, galėtų virsti laikinomis ligoninėmis.

„Litexpo" parodų centre Vilniaus miesto savivaldybė galėtų paguldyti nuo 600 iki 700 pacientų. Tokiu atveju, ten darbuotųsi apie 250 slaugytojų, 250 slaugytojų padėjėjų ir 150 gydytojų.

„Kad tai padaryti pilnai reikia pastatyti deguonies talpas, išvedžioti deguonies dujų sistemą, su vežti, supirkti lovas, suorganizuoti personalą. Geriau pasiruošti ir neprireiks negu nepasiruošti ir prireiks. Tam, kad parodų rūmai virstų ligonine reiktų 6-ių savaičių. Iki tol planuojama didinti COVID-19 pacientams skirtų lovų skaičių Vilniaus miesto klinikinės ligoninės patalpose, išnaudojant šalia ligoninės esančią polikliniką“, – pasakoja P. Poderskis.

REKLAMA

Planus dėlioja ir Vyriausybė. Sukilus tėvams, paskutiniame posėdyje ministrai nusprendė leisti pradinukams bei darželinukams mokytis be kaukių.

„Matom aišku neapsitenkinimą tėvų, pasipiktinimą“, – teigia A. Veryga.

O premjeras Saulius Skvernelis pridūrė, kad karantino pratęsimo klausimas priklausys nuo to kaip keisis Lietuvos sergamumo rodikliai.

„Jeigu situacija keisis, tai į tuos pokyčius bus reaguojama. Bus reaguoja ir į teigiamus pokyčius, jeigu situacija gerės ir bus reaguojama į neigiamus pokyčius, jeigu situacija blogės arba nesikeis“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Bandydami atsekti koronavirusu užsikrėtusių žmonių kontaktus specialistai dirba viršvalandžius, į pagalbą net turi kviestis tokį būrį kariškių. Vyriausybė  Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui ir kitoms sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžioms įstaigoms nūusprendė atriekti  beveik 2 milijonus eurų. Pinigai bus skirti atlyginimams, kitoms išlaidoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų