REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gydymo įstaigose sparčiai daugėjant COVID-19 pacientų Vilniaus savivaldybė pristatė planus ir galimybes pritaikyti parodų centrą laikinajai ligoninei. 

Gydymo įstaigose sparčiai daugėjant COVID-19 pacientų Vilniaus savivaldybė pristatė planus ir galimybes pritaikyti parodų centrą laikinajai ligoninei. 

REKLAMA

Trečiadienį spaudos konferencijoje Vilniaus savivaldybės Administracijos direktorius Povilas Poderskis teigė, kad dabar pagrindinis Vilniaus savivaldybės rūpestis yra Antakalnio klinikinė ligoninė. 

„Šiandien dienai Antakalnio klinikinėje ligoninėje yra 116 lovų, o jau yra gydomi 88 pacientai. Kas dieną konsultuojamės su Santaromis, kaip geriau reikėtų procesą daryti, yra pobulinama infrastruktūra. Antakalnyje planuojame paleisti ir antrą korpusą, kur bus dar papildomai lovų, ir į abu korpusus galėsime suguldyti 180 pacientų. 

Dirbame su architektais ir taip pat analizuojame Antakalnio polikliniką ir esant poreikiui ten planuojame įrengti apie šimtą lovų. Pagalbos iš regionų ligoninių gauname ne daug ir gydome tiek pat pacientų, kiek Santarų ligoninė“, – teigė P. Poderskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Litexpo“ taptų laikinąją ligonine

P. Poderskis informavo, kad taip pat tariasi su „Litexpo“ ir jau pasirašinėjamos pirkimo sutartys, tačiau „Litexpo“ būtų paskutinis įrankis.   

REKLAMA

„Dirbame ir su „Litexpo“, kalbamės su jais dėl nuomos. Jie turės laisvas 3 sales, „Litexpo“ bus galima užguldyti gana greitai – sąlyginai šešios savaitės. Reikia suvežti, supirkti lovas, pastatyti deguonies talpas, išvedžioti deguonies dujų sistemą ir suorganizuoti personalą. Ten tilptų 600–700 pacientų. 

Administracijos direktoriaus teigimu, personalo klausimas yra didelė kliūtis. 

„Prieš dvi savaitės pradėjome daryti pratybas, kurių tikslas nustatyti, kaip greitai kokius pajėgumus galėtume mobilizuoti. Jos pavyko sėkmingai – apie 70 proc. gydytojų poreikio būtų galėtume patenkinti. 

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat, manome, kad šeimos gydytojai irgi galėtų gydyti Covid-19 pacientus. Turime didelių problemų su personalu, kadangi ligoninės tampa Covid-19 pacientus gydančiomis ir išauga nedarbingumų skaičius. Gydytojai nusprendžia pasiimti nedarbingumą ir dirbti atsisako“, – sakė Administracijos direktorius. 

„Litexpo“ patogi vieta tiek dėl privažiavimo, tiek dėl įrengimo spartos.

„Litexpo vieta labai gerai ir patogu privažiuoti, ir galima greitai įrengti. Taip pat, galėtume padėti ir dėl finansinių sunkumų. Tačiau dėl deguonies talpų yra problemų, nes jas nėra lengva įrengti ir greitai gauti deguonies talpas nevisada yra įmonamo“, – sakė. P. Poderskis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, 6 savaitės yra terminas, kurį skaičiuojame nuo starto.

„Kai stacionarių pajėgumų nebeužtektų ir norėtume nukrauti pacientus į laikinąją ligoninę, kad galėtų vykdyti kitas planinės paslaugos, tokią idėją būtų galima įgyvendinti. Yra galimybė, kad paruošus laikinąją ligoninę jos neprireiks, bet geriau yra pasiruošti“, – teigė P. Poderskis. 

Problema ir slaugos pacientai

Anot jo, didelė problema yra ir Covid slaugos pacientai.

„Yra labai didelis trūkumas ir poreikis susijęs su Covid-19 slaugos pacientais. Jie yra išskirtiniai tuo, kad jų išrašyti į namus negalima labai ilgai ir jie 3 savaites užimtų lovą, kuri yra skirta hospitalizacijai. Dar vis nėra išspręstas klausimas, kur bus Covid-19 slaugos ligoninė“, – sakė P. Poderskis. 

REKLAMA

„Litexpo“ direktorius Justinas Bortkevičius teigė, kad taip pat yra savivaldybei pateikę sprendimą, kaip tai reikėtų įgyvendinti. 

„Dėl paties aktualumo, lovų skaičiaus trūkumo – ta problema egzistuoja, esame įtraukti į visus paruošiamuosius aptarimo klausimus, esame pateikę ir sprendimą, kaip tai galėtų praktiškai būti įgyvendinta. Su savivaldybe šiuo klausimu dirbame“, – BNS sakė jis.

Anot jo, kada galėtų tokia ligoninė atsirasti, turėtų informuoti Vilniaus savivaldybė. „Litexpo“ vadovas neatmetė, kad tai galėtų būti padaryta jau šį mėnesį. 

Santaros klinikų pirmadienio duomenimis, Vilniaus regiono ligoninėse iš viso gydomi 238 COVID-19 sergantys pacientai. Pasak klinikų, lovų ir personalo šiuo metu pakaktų dar kelioms paroms, tačiau vietų skaičius didinamas atsisakant gydymo įstaigose teikti kai kurias planines paslaugas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų