REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva dėl įvykio Astravo AE įteikė notą Baltarusijai

papildyta 11.08 val.

Lietuva prašo Baltarusijos pateikti oficialią informaciją apie sekmadienį Astravo atominėje elektrinėje (AE) įvykusį incidentą, jo priežastis ir įtaką elektrinės paleidimo procesui bei branduolinei saugai. 

Tai rašoma Užsienio reikalų ministerijos (URM) trečiadienį Minskui įteiktoje notoje, pranešė URM. 

URM pažymi, kad Lietuvai ir visai tarptautinei bendruomenei svarbu vadovautis oficialia bei faktais paremta informacija apie situaciją atominėje elektrinėje. 

Praėjusią savaitę į energetikos sistemą įjungta Astravo AE nuo sekmadienio vidurdienio nebegamina elektros. 

Baltarusijos Energetikos ministerija pirmadienį pranešė, kad Astravo AE prireikė pakeisti „kai kurią elektrotechninę matavimo įrangą“, bet šio žingsnio priežasčių nenurodė.

Baltarusijos žiniasklaida skelbė, kad sprogo keli įtampos transformatoriai ir todėl buvo sustabdyta pirmojo reaktoriaus turbina, tačiau ši informacija nėra patvirtinta.

REKLAMA
REKLAMA

Radiacinės saugos centras pirmadienį pranešė, jog radiacija Lietuvoje nepadidėjusi, todėl gyventojams nėra pagrindo nerimauti. 

Elektros gamyba Astravo AE pradėta praėjusį antradienį, tuomet ji veikė 250 MW galia, o savaitgalį Minskas informavo, kad pirmojo reaktoriaus galingumas padidintas iki 400 megavatų (MW). 

Lietuva nutraukė prekybą baltarusiška elektra iš karto, kai tik ji pradėjo gaminti elektrą – lapkričio 3-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų