REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Renaissance“ viešbutis Stambule Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneriui Mantui Šerniui sukėlė malonius prisiminimus, atgal nukėlusius visu dešimtmečiu. Vis tik dabar 37-erių specialistas daug laiko prisiminimams neturi – jau ketvirtadienį lietuvių laukia „gyvenk arba mirk“ rungtynės 2021 m. Europos čempionato atrankos varžybose, kurios bus kitokios nei įprastai.

„Renaissance“ viešbutis Stambule Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneriui Mantui Šerniui sukėlė malonius prisiminimus, atgal nukėlusius visu dešimtmečiu. Vis tik dabar 37-erių specialistas daug laiko prisiminimams neturi – jau ketvirtadienį lietuvių laukia „gyvenk arba mirk“ rungtynės 2021 m. Europos čempionato atrankos varžybose, kurios bus kitokios nei įprastai.

REKLAMA

Būtent šiame viešbutyje 2010 m. gyveno Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, kai varžėsi pasaulio čempionate ir iškovojo istorinius bronzos medalius.

Tada M. Šernius užėmė trenerio-skauto pareigas, kurias dalinosi su dabartiniu Vilniaus „Ryto“ strategu Donaldu Kairiu.

„Puikiai prisimenu baseiną, kuriame ryte po pergalės susirinko visa komanda. Tai vienas smagiausių rytų“, – bendraudamas su tv3.lt ir prisiminęs istorinę pergalę sakė M. Šernius.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar į šį viešbutį jis grįžo jau su šalies moterų rinktine, kuri turės visai kitokį uždavinį ir vykdys jį visai kitokiomis sąlygomis.

Mūsiškės ketvirtadienį kausis su Serbijos rinktine – pagal tvarkaraštį šios rungtynės turėjo vykti Lietuvoje, bet FIBA ėmėsi pokyčių dėl COVID-19 pandemijos.

REKLAMA

Buvo nuspręsta surengti „burbulą“ Stambule – čia Lietuvos krepšininkės turėjo sužaisti dvejas rungtynes, bet dėl sudėtingos situacijos tėvynėje į Turkiją neatvyko Albanijos rinktinė.

E grupėje be šių trijų ekipų dar varžosi ir Turkija, bet ir ji nekovos „burbule“. Rungtynės su grupės lydere ir favorite Serbija – „gyvenk arba mirk“ svarbos, sako M. Šernius.

Serbės po dviejų turų kol kas žengia be pralaimėjimų, lietuvių sąskaitoje – viena pergalė.

Standings provided by SofaScore LiveScore

REKLAMA
REKLAMA

Į Europos čempionatą pateks grupės nugalėtojos ir penkios geriausios antras vietas užėmusios rinktinės.

Norėdamos pakovoti dėl aukščiausių grupės vietų lietuvės privalo įveikti Serbiją. Pralaimėjimas paliktų teorines galimybes žengti į pirmenybes, bet praktiškai tą padaryti būtų itin sudėtinga.

Šias rungtynes ketvirtadienį, 17 val. tiesiogiai transliuos TV6 kanalas. Rungtynes taip pat galėsite stebėti naujos kartos televizijoje „Go3“.

Prieš šį mačą kviečiame skaityti interviu su rinktinės treneriu M. Šerniumi.

Pirmadienį atvykote į Turkiją, kur atsidūrėte „burbule“. Kaip atrodė Jūsų kelionė ir kokias sąlygas radote Stambule?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvažiavus į viešbučio rajoną sukilo prisiminimai, kad kažkur čia esu vaikščiojęs. Kai privažiavome patį viešbutį, labai apsidžiaugiau, nes dešimt metų atgal būtent čia gyvenome, kai laimėjome bronzą. Puikiai prisimenu baseiną, kuriame ryte po pergalės susirinko visa komanda. Tai vienas smagiausių rytų. Sukėlė tikrai gerus prisiminimus.

Viešbutis yra labai geras, bet esame užrakinti. Žiūriu dabar pro langą ir matau apie dvidešimt policininkų, kurie stovi ir šąla. Esame uždaryti, kiekviena komanda turi savo aukštą, yra liftas, skirtas tik vienos komandos žaidėjoms, jis yra dezinfekuojamas kas dvi valandas. Turime atskirą kambarį, kuriame valgome. Taip ir keliaujame – maistas, kambarys, autobusas, salė. Tikrai yra pakankamai saugu, tik Turkijoje labai mėgstama žmonių gausa, dirbant patį paprasčiausią darbą.

REKLAMA

Bet visi aplinkui saugosi ir saugumo jausmas tikrai yra. Važiuojant autobusu matosi, kad gatvėse vaikšto daug žmonių lyg nebūtų jokio karantino.

Prieš išvyką atlikome du testus, čia atvykę dar vieną – visos žaidėjos jaučiasi gerai. Pirmos treniruotės parodė, kad kausimės.

Kiek buvo sunku pasiruošti šioms rungtynėms, žinant situaciją sporto pasaulyje?

Pirmadienį turėjome vieną pilnavertę treniruotę. Dar turėsime antradienį ir trečiadienį vakare. Trys pilnavertės treniruotės iki rungtynių yra trenerio košmaras, norint padaryti žaidžiančią komandą.

Serbės dar nėra atskridusios, tą padarys tik šiandien vakare ir testuosis likus dienai iki rungtynių – iš mano pusės papildomo pasitikėjimo FIBA tai neprideda. Organizaciniai klausimai keičiasi vos ne kas dvi valandas. Sužinojome, kad pasikeitė ir rungtynių laikas, treniruočių laikai keitėsi.

REKLAMA

Stengiuosi komandą nuo to atriboti, bet tai nepalengvina proceso planavimo.

Kokią komandą pamatėte, kai susirinkote kartu?

Labai išsiskiria krepšininkės, kurios žaidžia Europoje. Turime septynias žaidėjas, kurios turės tempti mūsų komandą. Turime senbuvių iš Lietuvos lygos ir jaunų žaidėjų. Tai jaučiasi, bet kiekviena žaidėja turi talento ir ateityje turės užimti vyresniųjų vietą. Džiaugiuosi, kad jos turi galimybę, bet ir neramina tai, kad Serbija atvyksta su 12 aukšto lygio krepšininkių. Serbės ruošiasi rimtai, bet tai yra vienerios rungtynės, keturi kėliniai.

Vasarą buvote susirinkę į „mini-stovyklą“. Kiek šioje situacijoje padeda tada padarytas įdirbis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarykštė treniruotė ir parodė tą įdirbį. Žaidėjoms daug lengviau prisiminti gynybines sistemas, derinius. Tas įdirbis labai svarbus, ypač kai prasidėjo langai, kurių metų neturi daug laiko pasiruošti. Trys keturios treniruotės ir turi eiti žaisti, tad nuoseklumas yra svarbus.

Kas bus svarbiausia kovojant prieš serbes?

Serbių kibumas. Akcentuoju šitą dalyką, nes jos propoguoja kietą krepšinį, labai daug kontakto, labai daug nešvaraus žaidimo. Stengsiuosi laikyti teisėjus ant įtampos. Nes stebint paskutines kelias jų rungtynes, teisėjai daug ko nepamato, jos labai gudrios ir teisėjams nėra lengva dirbti.

Iš savo pusės turėsiu laikyti teisėjus ant įtampos, bet ir žaidėjos turės nenusileisti. Vasarą buvusios rungtynės sukėlė daug ažiotažo – kaip mes čia žaidėme prieš vaikinus, bet tai bus kažkas panašaus. Bus toks pats agresyvumas, naglumas, jos laikys tempą, nes turės 10-12 lygiaverčių žaidėjų. Turėsime nenusileisti ir tai bus pirmoje vietoje, o taktika tik antroje ar trečioje.

REKLAMA

Prieš pat kelionę paaiškėjo, kad neturėsite kelių žaidėjų – kiek tai buvo skaudu?

Likus savaitei iki burbulo dar kildavo minčių ar jis apskritai įvyks. Žinojome, kad kitos komandos turi problemų. Likus kelioms dienoms sužinojome, kad nebus vienos komandos, tada dar kitos. Džiaugiuosi tuo, kad mes turime sveikų 11 krepšininkių. Niekada nežinai, kaip bus. Turi prisitaikyti prie esamų sąlygų kaip kare ir kuo greičiau priimti gerus sprendimus.

Tai, kad vietoje kelių rungtynių „burbule“ teks sužaisti tik vienerias – į naudą ar ne?

Mums didelės esmės nesudaro, bet kas mums tikrai kenkia – šokinėjantis grafikas. Kiekvieną dieną vis sužinome kažką naujo. Iš Lietuvos išskridome su vienu grafiku, atvykus čia matome, kad jis jau pasikeitęs, o antradienį jis dar kartą keitėsi. Neužtikrintumas įneša bereikalingų minčių, bet koncentruojamės vienoms rungtynėms, nes praktiškai tai yra „gyvenk ir mirk“ mačas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų