REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinės krepšinio lygos (NBA) gerbėjai jau netrukus vėl išvys aukščiausio lygio kovas aikštelėje.

Nacionalinės krepšinio lygos (NBA) gerbėjai jau netrukus vėl išvys aukščiausio lygio kovas aikštelėje.

REKLAMA

Praėjus mėnesiui po lygos finalo pabaigos paskelbta, kad 2020/2021-ųjų NBA sezonas prasidės kelios dienos prieš Kalėdas (gruodžio 22-ąją). Iš pradžių buvo norima pradžią nukelti į kitų metų sausį, tačiau didelį vaidmenį suvaidino artėjančios perkeltos Tokijo olimpinės žaidynės, kurios vyks 2021-ųjų metų vasarą.

Kadangi būtų iškilusi grėsmė, jog geriausi žaidėjai negalėtų atstovauti savo šalims Tokijo olimpiadoje. Tarp tokių galėjo būti Jonas Valančiūnas ar Domantas Sabonis.

Pagal išankstinį planą NBA būtų pasibaigusi tik rugpjūčio pabaigoje, o dabar pabaiga numatoma vėliausiai liepos viduryje. Tiesa, vietoj įprastų 82 reguliaraus sezono rungtynių komandos sužais 72 mačus. 

REKLAMA
REKLAMA

Sirgaliai bus priversti susitaikyti ir su tuo, kad neįvyks „Visų žvaigždžių“ savaitgalis, kuris įprastai rengiamas vasarį. Vietoje to komandos tiesiog turės kelių savaičių pertrauką. Pagal reglamentą, komandos viena su kita kartais žais kelis tarpusavio mačus ir per keletą dienų, taip siekiama išvengti daugiau kelionių.

REKLAMA

Apskritai kelionių klausimas vis dar aptarinėjamas. Praėjęs NBA sezonas pasibaigė Olando „burbule“, kur buvo sukviestos didžioji dauguma komandų bei jos ten užbaigė reguliarųjį sezoną. Galiausiai įvyko atkrintamosios varžybos ir finalas.

Žaidėjai gyveno bendroje didelėje erdvėje. Nors kai kurie skundėsi, kad sunku savaičių savaites išbūti tokiomis sąlygomis atskirtiems nuo šeimų, bet, anot NBA komisaro Adamo Silverio, tai buvo vienintelis būdas pratęsti sezoną, kuris dėl koronaviruso buvo kurį laiką sustabdytas.

Tačiau dabar lyga kartu su žaidėjų asociacija svarstydami naująjį sezoną tokių planų neturėjo, kadangi, anot pranešimų, to tiesiog nebūtų įmanoma įgyvendinti. Į Orlandą tada nebuvo pakviestos ir aštuonios komandos, kurios tuo metu jau buvo praradusios šansus kovoti dėl vietų atkrintamosiose.

REKLAMA
REKLAMA

Tad, kaip rašo kai kurie NBA apžvalgininkai, pavyzdžiui, Čikagos „Bulls“ paskutinį sykį rimtas rungtynes žaidė tik kovo mėnesį. Tad lieka neaišku, kaip atrodys didžioji dauguma komandų. Kas iš tokios trumpos pertraukos išloš daugiausiai?

Veikiausiai tos komandos, kuriose nebus daug pasikeitimų. NBA čempionai Los Andželo „Lakers“ vargiai atliks didelius pokyčius sudėtyje. Finalo dalyvė Majamio „Heat“ ar, pavyzdžiui, Bostono „Celtics“ taip pat atrodo tie klubai, kurie prie starto linijos dėl mažių pokyčių stos geriausiai pasiruošę.

O štai kai kurioms sezonas gali būti nelengvas. Didelių permainų norėjusi Oklendo „Warriors“ per tokį trumpą laiką vargiai sugebės jas likti. Klubas nebuvo pakviestas į Orlandą, tad paskutinį mačą žaidė kovo mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, šioje situacijoje svarbų vaidmenį vaidins ir fizinis pasiruošimas. Šiokį tokį pranašumą turės tie klubai, kurie turėjo daugiau poilsio. Ne paskutinėje vietoje yra psichologinis aspektas. Pats finalo naudingiausias žaidėjas LeBronas Jamesas po pasibaigusio sezono tikino, kad psichologiškai jaučiasi labai išsekęs.

Į netipinę situaciją įsivėlė buvęs J. Valančiūno klubas Toronto „Raptors“. Komanda yra įsikūrusi Kanadoje, bet dėl kiek skirtingų šalių reglamentų kovoje su koronavirusu ir galimų bėdų kertant sieną NBA noras yra, kad klubas namų mačus žaistu JAV teritorijoje. 

Šiuo metu, pasak pranešimų, realiausia variantai, kad ateinantį sezoną jie namų rungtynes žais Luisvilje, Niujorke arba Baffale.

REKLAMA

Krepšininkų perėjimai ir kiti akcentai

Apskritai didelio perversmo NBA žaidėjų turguje bent jau kol kas nesitikima. Ypač kalbant apie labai ryškius perėjimus, tokius kaip Giannio Antetokounmpo. Nors krepšininkas buvo siejamas su išvykimu, bet, spėjama, kad vis dėlto esant dabartinei padėčiai jis turėtų likti „Bucks“ gretose.

Bene daugiausiai gandų skrieja aplink Chrisą Paulą. Oklahomos „Thunder“ įžaidėjas siejamas su persikėlimu į minėtą „Bucks“.

D. Sabonio komandos draugas Indianos „Pacers“ gretose Victoras Oladipo taip pat vis garsiau minimas tarp tų žaidėjų, kurie karjerą gali tęsti kitur. Traumų persekiojamas amerikietis gali bet kuriuo metu pratęsti sutartį, bet lieka neaišku, ar komanda norės jam mokėti 25 mln. eurų per sezoną.

REKLAMA

Daug kalbų tarpsezoniu apie Bruklino „Nets“ manevrus. Naujojo trenerio Steve'o Nasho treniruojamas klubas prie Kevino Duranto ir Kyrie Irvingo norėtų pridėti dar vieną solidų gynėją. Kaip svarsto ESPN, daugiausiai šansų prisivilioti jie turi Vašingtono „Wizards“ žvaigždę Bradley Bealą. Gynėjas pats buvo išreiškęs norą keltis kitur.

Laisvųjų agentų rinkoje potencialai geras pasirinkimas atrodo Serge‘as Ibaka. Toronto „Raptors“ krepšininkas domina ne vieną klubą, tarp tokių minima ir NBA čempionė „Lakers“.

Lygo analitikai svarsto, kad komandoms teks iš esmės keisti treniruočių programas. Per ganą trumpą laiką reikės siekti kuo geresnių fizinių kondicijų. Kaip svarsto ESPN, dėl to šis NBA sezonas gali būti išskirtinis. Nors ir kasmet sezono pradžioje galime tikėtis netikėtumų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iššūkis bus ne tik pasiruošti startui, bet stengtis išlaikyti formą kiek įmanoma ilgiau“, – ESPN sakė fizinio rengimo treneris Baxters Holmesas. – Tai bus neaiškus periodas, kur sunku dabar ir pasakyti, kas gali nutikti. Neaišku, kaip jausis krepšininkai. Treneriai taip pat turės taikyti labiau neįprastas metodikas“.

Toks trumpas NBA tarpsezonis (72 dienos) bus trumpiausias Jungtinių Amerikos Valstijų profesionalios sporto lygos istorijoje, įskaitant beisbolą, ledo ritulį, amerikietišką futbolą.

Lyga ne veltui nusprendė pradėti sezoną gruodžio 22-ąją. Kalėdiniu laikotarpiu tikimasi prie televizijos ekranų pritraukti daugybė žiūrovų. Vis dėlto ilgos ir atkaklios derybos tarp lygos vyko ne tik su transliuotojais, bet ir su žaidėjų sąjunga.

REKLAMA

Kadangi per trumpą laiką reikėjo susitarti dėl daugybės ir finansinių, ir kitų aspektų. Štai naujokų birža kasmet būdavo maždaug birželio viduryje. Dabar abi pusės priėjo prie susitarimo, kad birža įvyks lapkričio 18-ąją dieną. Tiesa, kai kurie NBA ekspertai jau dabar tvirtina, kad tokiomis sąlygomis tai bus viena silpniausių naujokų birža pastaraisiais metais.

Bene dažniausiai minima yra LaMelo Ballo pavardė. Jam prognozuojamas pirmasis šaukimas, kurį savo rankose turi Minesotos „Timberwolves“.

Susitarta ir dėl kitų detalių. Lapkričio 20-ąją klubams bus leista pradėti derybas su laisvaisiais agentais. Oficialiai kontraktus bus galima pasirašyti nuo lapkričio 22-osios. Kaip svarsto vienas žinomiausių NBA žurnalistų Adrianas Wojnarowski, laisviesiems agentams šis NBA sezonas bus tikras išbandymas, kadangi šie turės savo vertę įrodyti per gana trumpą laiką.

REKLAMA

Priimti sprendimai ir dėl algų kepurės. Ji išliks tokia pati, kaip ir praėjusi sezoną – 109,1 mln. JAV dolerių. Klubai pradės mokėti prabangos mokestį, jeigu bendra atlyginimų suma viršys 132,6 mln. dolerių ribą.

Šiuo metu tokių komandų yra tik keturios. Buvo sutarta, kad iki pat kolektyvinės darbo sutarties pabaigos algų kepurė kasmet kils nuo 3 iki 10 proc. Dabartinė sutartis baigsis galioti po 2023-2024 m. sezono.

Ekipos į treniruočių stovyklas turėtų pradėti rinktis nuo gruodžio 1-osios.

„Man vis dar sunku įsivaizduoti, kiek darbo kai kurie žmonės turės įdėti. Visi kalba apie krepšininkus, bet komandų vadovybė ir įvairūs departamentai turės velniškai sunkų laikotarpį. Per mėnesį vyks ir naujokų birža, prasidės mainai ir t.t. Tai yra dalykai, kuriuos šiaip klubai galėjo atlikti ir per tris mėnesius, dabar jie turės visus darbus padaryti trigubai greičiau. Yra daug mažų detalių, apie kurias niekas garsiai nešneka, bet komandoms viduje jas būtina atlikti. Šis laikotarpis iki Kalėdų bus velniškai intensyvus“, – mintimis dalijosi NBA apžvalgininkas Kirkas Goldsberry.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot kito eksperto Kevino Peltono, komandoms teks keisti savo išankstinius planus.

„Tikrai buvo klubų, kurie planavo didelius pokyčius sudėtyje, bet dabar joms reikės atsitraukti. Tiesa ta, kad šiemet galima tikėtis staigmenų, nes tokios aplinkybės. Trumpesnis laikas tikrai nenaudinga po sunkių traumų grįžtantiems žaidėjams, tokiems kaip Kevinas Durantas ar KlayusThompsonas“, – tikino NBA analitikas.

NBA naujokų biržoje šiemet nedalyvaus nei vienas lietuvis. Visi jie jau atsiėmė prašymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų