REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atidarydamas Astravo atominę elektrinę Aliaksandras Lukašenka pareiškė esąs pasirengęs bendradarbiauti su Lenkija ir Lietuva, ragindamas šių šalių lyderius grįžti prie dialogo.

Atidarydamas Astravo atominę elektrinę Aliaksandras Lukašenka pareiškė esąs pasirengęs bendradarbiauti su Lenkija ir Lietuva, ragindamas šių šalių lyderius grįžti prie dialogo.

REKLAMA

„Norėčiau dar kartą kreiptis į Lietuvos lyderius iš šios aikštelės, Baltarusijos AE: gyvenkime draugiškai. Dirbkime kartu“, – pabrėžė jis, sakydamas kalbą jėgainės kolektyvui ir statytojams; jo žodžius citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Anot A. Lukašenkos, baltarusiai ir lietuviai anksčiau „normaliai“ gyveno kartu – tiek kadaise egzistavusioje vienoje valstybėje, tiek „iki šiol“.

„Ne, lygioje vietoje įlindo į mūsų daržą. Na, gerai, jei supratote, kad klydote, palikite mūsų daržą, dirbkime kartu: jūs savo darže, mes – savame. Gaminkime elektrą, ją parduokime, keiskimės elektra. Gyvenkime normaliai! Esame kaimynai, o kaimynų nesirenkama“, – pareiškė jis.

Su tokiu pat raginimu A. Lukašenka kreipėsi ir į Varšuvą.

„Nieko jums nepavyks padaryti. Nesiklaupsime. Atsakysime, ir aš jau sakiau: net jei liksime vieni aplinkoje, atsakysime. Manau, kad jie tai suprato. Dirbkime kartu, esame pasirengę atvirai bendradarbiauti“, – pareiškė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Iškilmingas elektrinės atidarymas

Šiai ceremonijai pasirinkta data sutampa su 1917-aisiais Rusijoje įvykusio bolševikų perversmo metinėmis ir Baltarusijoje, nepriklausomybę įgijusioje prieš 28 metus, lapkričio 7-oji visuomet išliko valstybinė šventė.

REKLAMA

Jau 26 metus šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, pastaruoju metu patiriantis didelį spaudimą trauktis iš posto po ginčijamų rinkimų, rugsėjo 16-ąją pareiškė: „Lapkričio 7-oji mums yra įsimintina diena. Galėsime ten pabuvoti ir pasakyti, kad gavome pirmąją elektrą iš mūsų atominės jėgainės.“

Prezidentas pavadino jėgainės atidarymą istoriniu įvykiu savo šalies istorijoje.

„Viskas taip kasdieniška, tarsi būtume pastatę metro. Tai istorinė akimirka – šalis tampa atomine valstybe“, – A. Lukašenką šeštadienį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

REKLAMA
REKLAMA

Be baltarusių pareigūnų, renginyje dalyvauja ir su Rusija kuriamos Sąjunginės valstybės valstybės sekretorius Grigorijus Rapota, Astravo elektrinę stačiusios Rusijos energetikos milžinės „Rosatom“ vadovas Aleksejus Lichačiovas ir Rusijos ambasadorius Baltarusijoje Dmitrijus Mezencevas.

Energetikos ministerija pranešė, kad Astravo AE prie Baltarusijos elektros tinklų buvo prijungta lapkričio 3 dieną, o vėliau buvo atliekami jėgainės darbo stabilumo bandymai.

Baltarusijos energetikos ministerija anksčiau skelbė, jog pirmasis jėgainės reaktorius projektiniu pajėgumu turėtų pradėti veikti 2021 metų pirmąjį ketvirtį.

Netoli Lietuvos valstybinės statoma pirmoji Baltarusijoje AE turės du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1 200 megavatų. Antrąjį reaktorių tikimasi įjungti praėjus maždaug vieneriems metams nuo pirmojo reaktoriaus veiklos pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektas finansuojamas Rusijos valstybine paskola; elektrinę stato korporacija „Rosatom“.

Didina pajėgumą

Šeštadienį taip pat pranešta apie didinamą pirmojo bloko galingumą.

„Energetinio bloko galingumo didinimo ceremonija buvo surengta dalyvaujant valstybės vadovui“ Aliaksandrui Lukašenkai, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė ministerijos atstovai.

Astravo AE prie Baltarusijos elektros tinklų buvo prijungta lapkričio 3 dieną.

„Per tris paras nuo prijungimo prie jungtinės energijos sistemos Baltarusijos atominė elektrinė parūpino daugiau nei 22 mln. kilovatvalandžių elektros energijos, o tai leido sutaupyti 6,4 mln. kubinių metrų gamtinių dujų, kurių vertė yra apie 1 mln. dolerių [840 tūkst. eurų]“, – nurodė ministerija.

REKLAMA

Anot institucijos, „elektros energija iš atominės elektrinės tiekiama visiems šalies regionams. Pirmojo energetinio bloko reaktorius veikia 40 proc. galingumu“.

„Pagal bandymų programas, energetinio bloko galingumas bus palaipsniui didinamas iki projektinio – 1 190 megavatų. Pirmojo energetinio bloko paleidimas pramoninei eksploatacijai planuojamas 2021 metų pirmąjį ketvirtį“, – informavo Energetikos ministerija.

Pasak jos, iki jėgainės įjungimo buvo atlikta daug darbų, įskaitant atliktus bandymus ir darbuotojų mokymus.

Ne vienas konfliktas

Astravo AE projektas išprovokavo jau kelerius metus besitęsiantį politinį konfliktą tarp Baltarusijos ir Lietuvos, laikančios šią elektrinę nesaugia ir raginančios pasaulio bendriją spausti A. Lukašenką, kad jos statybos būtų sustabdytos.

REKLAMA

Atominei elektrinei pradėjus gaminti elektros energiją, Lietuva iš karto nutraukė elektros prekybą su Baltarusija. Tačiau fiziškai elektra toliau tekės į Baltijos šalių rinką, nes ji yra deficitinė.

Lietuvai kol kas nepatvirtinus vieningos trišalės prekybos elektra su Rusija metodikos, Latvija lapkričio 5 dieną žada pradėti prekiauti su Rusija per bendrą jungtį. 

Išsiuntė notą

Trečiadienį išsiųstoje Lietuvos užsienio reikalų ministerijos (URM) protesto notoje Minskui smerkiami Baltarusijos veiksmai, keliantys branduolines ir aplinkosaugos grėsmes ne tik Baltarusijai ar Lietuvai, bet ir visai Europai.

Vilnius paragino Baltarusiją sustabdyti tolesnę atominės elektrinės veiklą, kol nebus įgyvendinti aukščiausi branduolinės saugos standartai ir aplinkosaugos reikalavimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Notoje taip pat primenama, kad Astravo AE pažeidžia tarptautines Espo bei Orhuso konvencijas, liko neįgyvendintos Europos Sąjungos atsparumo testų proceso metu pateiktos rekomendacijos. 

Tuo metu Minskas nuolat pabrėždavo, kad Astravo elektrinė padės sumažinti iš Rusijos importuojamų iškastinių energetikos išteklių – naftos ir dujų – kiekius. Prognozuojama, kad atominei jėgainei pradėjus veikti visa galia Baltarusija sumažins rusiškų dujų vartojimą 5 mlrd. kub. metrų per metus, tai yra apie ketvirtadaliu viso metinio dujų importo.

Astravo jėgainė atidaroma Baltarusijoje tvyrant didelei įtampai po rugpjūčio 9-ąją įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Šalyje jau beveik trys mėnesiai vyksta masinės demonstracijos, per kurias 66 metų A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994-ųjų, raginamas atsistatydinti. Taip pat reikalaujama, kad būtų paleisti politiniai kaliniai ir būtų surengti nauji rinkimai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų