REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Demokratų kandidatas Džo Baidenas, vis labiau artėjantis prie pergalės JAV prezidento rinkimuose, penktadienį kreipėsi į amerikiečius, ragindamas užbaigti nesutarimus, o prezidentas Donaldas Trampas perspėjo savo varžovą nesiskelbti nugalėtoju.

Demokratų kandidatas Džo Baidenas, vis labiau artėjantis prie pergalės JAV prezidento rinkimuose, penktadienį kreipėsi į amerikiečius, ragindamas užbaigti nesutarimus, o prezidentas Donaldas Trampas perspėjo savo varžovą nesiskelbti nugalėtoju.

REKLAMA

Palaipsniui iš Pensilvanijos ir kitų trijų valstijų gaunami balsų skaičiavimo rezultatai palieka vis mažiau šansų D. Trumpui užsitikrinti antrą kadenciją. Penktadienį vakare kreipdamasis į tautą J. Bidenas pakartojo, esąs įsitikinęs, kad laimės rinkimus, bet pridūrė lauksiantis, kol pasibaigs balsų skaičiavimas.

Kita vertus, jo kalbos tonas buvo panašus į išrinktojo prezidento: J. Bidenas pažadėjo, kad tapęs prezidentu iškart imtųsi priemonių koronaviruso pandemijai slopinti, penktadienį užregistravus rekordinį skaičių – daugiau kaip 127 tūkst. – naujų COVID-19 atvejų.

„Privalome palikti pyktį – ir demonizavimą – už savęs. Dabar laikas mums susivienyti kaip tautai ir pasveikti“, – J. Bidenas sakė kalbėdamas Vilmingtono mieste Delavero valstijoje, kur jis gyvena. Šalia demokratų kandidato stovėjo jo kampanijos partnerė senatorė Kamala Haris.

REKLAMA
REKLAMA

„Mano kaip prezidento atsakomybė bus atstovauti visai tautai“, – pridūrė 77 metų kandidatas, žadėdamas visiškai kitokį kursą negu D. Trumpas, kurio ketverius vadovavimo metus temdė nepaliaujamas visuomenės skaldymas.

REKLAMA

J. Bideno kalba nuskambėjo JAV žiniasklaidai pradėjus skelbti, kad Baltųjų rūmų administracijos vadovas Markas Medousas užsikrėtė koronavirusu. Ši žinia dar labiau pabrėžė jau daug metų prezidentui reiškiamą kritiką dėl jo administracijos atsako į COVID-19 krizę.

61 metų M. Meadowsui koronavirusinė infekcija pirmąkart buvo testu patvirtinta trečiadienį, kitą dieną po rinkimų, pranešė dienraštis „The New York Times“.

J. Bidenas sakė, kad kartu su K. Harris jau susitikinėja su medicinos ekspertais ir tariasi, kaip būtų galima suvaldyti „žaibiškai“ didėjantį sergamumą COVID-19. Jungtinėse Valstijose mirė jau daugiau kaip 236 tūkst. žmonių – daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA

„Noriu, kad kiekvienas žinotų, jog nuo pirmosios dienos ketiname įgyvendint savo planą virusui suvaldyti“, – pabrėžė J. Bidenas.

„Tai neišgelbės jokių gyvybių, kurio jau yra prarastos, bet išgelbės daug gyvybių ateinančiais mėnesiais“, – pridūrė jis.

Pamažu vis arčiau pergalės

J. Bidenui paskelbus, kad jis kreipsis į tautą, sustiprėjo spėlionės, kad jis gali oficialiai paskelbti pergalę rinkimuose. Vis dėlto buvęs viceprezidentas atrodo laukiantis patvirtinimo, kad laukia nepaneigiamo savo persvaros patvirtinimo. Jis nurodė dar kartą pasisakysiantis šeštadienį.

Pensilvanijoje, J. Bideno persvara pastarosiomis valandomis nepaliaujamai didėjo. Pergalė šioje valstijoje užtikrintų demokratui galutinę pergalę kovoje dėl Baltųjų rūmų, nes ši valstija deleguoja 20 rinkikų, o jų balsai padėtų viršyti 270 Rinkikų kolegijos narių balsų ribą, reikalingą rinkimams laimėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį vakare J. Bidenas Pensilvanijoje pirmavo beveik 29 tūkst. balsų, bet ši persvara dar nebuvo pakankamai didelė, kad nebūtų inicijuotas balsų perskaičiavimas.

J. Bidenas taip pat pirmavo Arizonoje ir Džordžijoje – dviejose valstijose, kurios šiame šimtmetyje dar niekada nebuvo nubalsavusios už demokratus. Jis taip pat pirmauja Nevadoje, bet D. Trumpas išlaiko nedidelę persvarą Šiaurės Karolinoje.

Džordžija paskelbė liepsianti perskaičiuoti balsus dėl menko skirtumo tarp abiejų kandidatų. Be to, šioje pietinėje valstijoje sausį vyks rinkimų į abi jai priklausančias Senato vietas antrasis turas, tikriausiai nulemsiantis, ar Demokratų partija perims Kongreso aukštųjų rūmų kontrolę ir atvers J. Bidenui galimybę vykdyti reformas.

REKLAMA

D. Trumpas jau kelis kartus pernelyg anksti pasiskelbė rinkimų laimėtoju, atsisakydamas sutikti su duomenimis, rodančiai, kad pergalę veikiausiai švęs jo varžovas.

Penktadienį vakare prezidentas per „Twitter“ perspėjo, kad „Joe Bidenas neturėtų neteisingai savintis prezidento posto. Aš irgi galėčiau reikšti tokią pretenziją.“

D. Trumpo kampanija kreipėsi į teismus keliose valstijose, tvirtindama, kad pastebėjo rinkimų pažeidimų. Vis dėlto iki šiol tai nedavė jiems beveik jokios naudos, nes nebuvo pateikta jokių įrodymų, kad buvo manipuliuojama balsalapiais arba įvyko kokių nors kitokių reikšmingų incidentų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų