REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Širdies smūgis – rimtas pavojus sveikatai, kurį reikia šalinti tuoj pat. Jei taip yra nutikę jums arba kam nors iš jūsų artimųjų, neabejotinai žinote, kad tai – baisi ir sekinanti patirtis.

Širdies smūgis – rimtas pavojus sveikatai, kurį reikia šalinti tuoj pat. Jei taip yra nutikę jums arba kam nors iš jūsų artimųjų, neabejotinai žinote, kad tai – baisi ir sekinanti patirtis.

REKLAMA

Širdies smūgis, medikų vadinamas miokardo infarktu, pasireiškia tuomet, kai užblokuojamas kraujo tekėjimas į širdį – tai gali rimtai pažeisti širdies raumenį ir net būti mirtina, rašoma mirror.co.uk.

„Bright Side“ paskelbė sąrašą aštuonių požymių, kuriuos žmonės dažnai patiria maždaug per mėnesį iki širdies smūgio ar net anksčiau.

Silpnumas

Vienas iš pagrindinių simptomų, reiškiantis artėjantį širdies smūgį – jaučiamas neįprastai didelis silpnumas. Įprasti dalykai, pavyzdžiui, pasikloti lovą ar išsimaudyti duše, gali pasidaryti daug labiau varginantys, o silpnumas ypač sustiprėja link vakaro. Šis simptomas dažniau pasitaiko moterims nei vyrams.

Pilvo skausmai

Dar vienas dažnas artėjančio širdies smūgio simptomas – pilvo skausmai, pykinimas, pilvo pūtimas ir nemalonus jausmas pilve. Prieš širdies smūgį skausmai paprastai užeina bangomis, susilpnėdami ir sustiprėdami trumpais laikotarpiais.

REKLAMA
REKLAMA

Krūtinės skausmai

Vyrams krūtinės skausmas yra svarbiausias išankstinis širdies smūgio simptomas, todėl jų ignoruoti tikrai nevertėtų, bet tai pasireiškia tik 30% moterų. Skausmas gali būti pastovus arba laikinas, o taip pat gali pasitaikyti nemalonus jausmas vienoje ar abiejose rankose (dažniausia kairiojoje), žandikaulyje, kakle, pečiuose ir pilve.

REKLAMA

Nemiga

Gali būti sunku užmigti, naktį gerai išsimiegoti ir atsikelti anksti ryte – šie simptomai siejami su padidėjusia širdies smūgio ir insulto rizika. Taip pat gali būti jaučiamas sustiprėjęs nerimo pojūtis ir išsiblaškymas – tai dažniau pasitaiko moterims.

Dusulys

Dispnėja arba dusulys – tai jausmas, kad nepavyksta įkvėpti pakankamai oro, o dėl to taip pat gali pradėti svaigti galva. Šis simptomas neretai pasireiškia tiek moterims, tiek vyrams iki šešių mėnesių iki širdies smūgio, todėl laikomas įspėjamuoju požymiu.

Plaukų slinkimas

Plaukų slinkimas gali būti dar vienas ženklas, į kurį verta atkreipti dėmesį – jis dažniausiai pasireiškia vyresniems nei 50 metų vyrams. Tai gali grėsti ir moterims, todėl reikėtų atidžiai stebėti, ar nuo viršugalvio neslenka plaukai.

REKLAMA
REKLAMA

Nereguliarus širdies ritmas

Praleisti širdies dūžiai ir nereguliarus širdies ritmas dažnai pasitaiko su panikos atakomis ir nerimu, ypač moterims. Nereguliarus širdies ritmas trunka 1–2 minutes ir gali sukelti galvos svaigimą ar stiprų silpnumą. Tokiu atveju rekomenduojama nedelsiant kreiptis į medikus.

Perteklinis prakaitavimas

Neįprastas ir perteklinis prakaitavimas gali būti ankstyvas širdies smūgio ženklas. Tai gali pasitaikyti bet kuriuo paros metu – dieną arba naktį. Moterims tai pasitaiko dažniau ir dažnai yra supainiojama su karščio bangomis ir naktiniu prakaitavimu, dažnai pasireiškiančiu menopauzės laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų